Storytel Oy

Suursuosion saavuttanut Storytel Original -äänikirja kertoo, millaista oli kasvaa Ruotsin tunnetuimman uskonlahkon sisäpiirissä

Jaa

Linneá Kulingin omaelämäkerta Lahkon kasvattama kuvaa lapsen näkökulmasta uskonlahkoa, jonka sisäpiirissä tapahtuneet murhat järkyttivät koko Ruotsia. Kylmäävä tositarina oli viime vuonna yksi Ruotsin kuunnelluimmista äänikirjoista.

Linnéa Kuling kertoo omaelämäkerrassaan lapsuudestaan Knutbyn uskonlahkossa. Kuva: Rodrigo Soto/Storytel
Linnéa Kuling kertoo omaelämäkerrassaan lapsuudestaan Knutbyn uskonlahkossa. Kuva: Rodrigo Soto/Storytel

Pieni Knutbyn kylä tuntui heti kodilta. Linnéa Kuling ja hänen perheensä toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi tiiviiseen ja rakastavaan yhteisöön, joka näytti rakentaneen ympärilleen maanpäällisen paratiisin. He eivät kuitenkaan osanneet aavistaa joutuneensa osaksi hurmoksellista peliä, jossa heidät lopulta käännytettäisiin toisiaan vastaan.
 

Hän oli ongelmalapsi. Riidanhaluinen pikkutyttö, joka ei osannut leikkiä muiden lasten kanssa. Tyttö, joka puri ja kiusasi luokkatovereitaan päiväkodissa. Hänen vanhempansa hakivat apua psykologilta ja kääntyivät kirkon puoleen saadakseen tukea. Mutta ongelmat jatkuivat.

Saapuminen Knutbyn kylään muutti tilanteen hetkessä paremmaksi. Perhe otettiin avosylin vastaan seurakuntaan, jonka jäsenet välittivät ja pitivät huolta toisistaan. Kuin taikaiskusta huoli vaihtui helpotukseen. 5-vuotias tyttö sai ystäviä, ja seurakunnan aikuiset näkivät hänet ja rakastivat häntä. 

– Kun saavuimme Knutbyhyn, äiti ja isä huomasivat muiden osaavan auttaa minua tavalla, johon he eivät itse pystyneet. Heistä se tuntui ensimmäiseltä kerralta, kun joku todella välitti. Heti alussa meidät kuitenkin erotettiin toisistamme, ja sitten lopulta meidät käännytettiin toisiamme vastaan. Emme eläneet perheenä. Sen sijaan olimme kaikki osa suurempaa perhettä lahkossa, jonka johtajat päättivät, millainen kodin tulee olla, sanoo Linnéa Kuling

Lahkon kasvattama -äänikirjassaan Kuling kertoo lapsuudestaan Kristuksen morsiameen uskoneen Knutbyn Filadelfia-seurakunnan sisäpiirissä. Teos on ainutlaatuinen kasvutarina lapsen elämästä lahkon keskellä. Linnéa Kuling haluaa tarinallaan lisätä ymmärrystä Knutbyn tapahtumien suhteen, sillä näkökulmat ovat hänen mukaansa jääneet puutteellisiksi, vaikka tapauksesta on keskusteltu runsaasti mediassa.

Viime vuoden lokakuussa julkaistu ruotsinkielinen alkuperäisteos Knutbyflickan ampaisi heti ilmestyttyään Storytelin kuuntelulistan kärkeen Ruotsissa, ja se oli viime vuonna palvelun kymmenen kuunnelluimman äänikirjan joukossa. 

– Me, jotka elimme Knutbyssä, kohtaamme paljon ennakkoluuloja. Sanotaan, että olimme typeriä ja sekaisin päästämme. Heikkoja ihmisiä, jotka eivät uskaltaneet sanoa vastaan. Olen saanut kuulla kommentteja kuten, “Mutta, sinähän olit vasta lapsi”, aivan kuin se selittäisi kohdallani kaiken. Mutta entä aikuiset sitten? Moni esiintyy julkisuudessa uhrin asemassa, mutta minä en koe olevani uhri. Knutbyssä eläessäni minä vaadin itseltäni asioita, jotka olivat vastoin tahtoani, sillä uskoin toimivani suurempaa tarkoitusta varten. Seurakunnan tavoitteena oli tehdä hyvää, vaikka kaikki meni lopulta niin väärin. En kokenut, että Knutbyn kultti toimi silkasta pahuudesta, totuus on paljon monimutkaisempi, sanoo Linnéa Kuling.

– Knutbyn murhatapaus on Suomessakin monille tuttu median ja tv-dokumenttien kautta, mutta Linnéa Kuling tarjoaa ainutlaatuisessa äänikirjassaan lapsen näkökulman näihin tunnettuihin tapahtumiin sekä kasvamiseen lahkon sisäpiirissä. Lahkon kasvattamassa Kuling kuvaa myös asioita, joihin monien meistä on helppo samaistua: halua sopeutua joukkoon ja saavuttaa yhteisön hyväksyntä. Lahkon kasvattama ei ole ainoastaan kirja lahkosta ja murhista, vaan se on myös yhden ihmisen koskettava, omin sanoin kerrottu kasvutarina, sanoo Suomen Storytelin kustannuspäällikkö Aleksi Pöyry.

Lahkon kasvattaman tarina alkoi rakentua, kun Linnéa ja hänen perheensä onnistuivat irtautumaan yhteisöstä ja ryhtyivät käsittelemään kokemaansa. Linnéa kirjoitti tarinaansa itselleen ja voidakseen selittää terapeutilleen paremmin, mitä hänelle todella oli tapahtunut. Samalla hän sai mahdollisuuden hallita itse omaa tarinaansa.

– Kun kerroin tarinaani muille ensimmäistä kertaa ääneen, kuulin ja ymmärsin itsekin kuinka sairasta kaikki oli ollut. Toipuminen ja kaiken korjaaminen kestää pitkään, jos se ylipäänsä koskaan on mahdollista. Mutta enää en häpeä taustaani. Tämä on minun tarinani ja kukaan ei voittaa ottaa sitä minulta pois.

Lahkon kasvattama – Knutbyn murha lapsen silmin on kuunneltavissa yksinoikeudella Storytelissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, lehdistökuuntelut ja haastattelupyynnöt:

Hanna Walldén
Marketing Manager, Content & Communication
hanna.wallden@storytel.com
+358 50 352 8622

Kuvat

Linnéa Kuling kertoo omaelämäkerrassaan lapsuudestaan Knutbyn uskonlahkossa. Kuva: Rodrigo Soto/Storytel
Linnéa Kuling kertoo omaelämäkerrassaan lapsuudestaan Knutbyn uskonlahkossa. Kuva: Rodrigo Soto/Storytel
Lataa
Lahkon kasvattama -äänikirjan kansikuva
Lahkon kasvattama -äänikirjan kansikuva
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Storytel Oy
Storytel Oy
Käenkuja 3Aa
00500 Helsinki

http://www.storytel.com

Storytel on yksi maailman johtavista äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalveluista, jonka visiona on tehdä maailmasta empaattisempi paikka tarinoiden kautta. Palvelu toimii älypuhelimelle tai tabletille ladattavan mobiilisovelluksen kautta ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden nauttia tarinoista rajattomasti missä ja milloin vain. Suomessa Storytelin valikoima kattaa yli 300 000 ääni- ja e-kirjaa.

Paitsi digitaalinen kirjapalvelu Storytel on myös kasvava kustannuskonserni. Storytelin kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista, kuten Norstedts, Gummerus Kustannus, Massolit, StorySide, Aula & Co, Printz Publishing, People's Press, Rabén & Sjögren, B. Wahlströms ja Norstedts Kartor. Storytel julkaisee myös itse suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 20 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Storytel Oy

Sisko Savonlahdelta Vastaa kysymykseen -niminen Storytel Original -haastattelusarja29.9.2021 13:54:46 EEST | Tiedote

Juuri uuden Kai minä halusin tätä -kirjansa julkaisseelta Sisko Savonlahdelta ilmestyy ääni- ja e-kirjapalvelu Storytelissä Vastaa kysymykseen -niminen haastattelusarja. Sarjassa suorapuheisina tunnetut suomalaiset vastaavat yllättäviin ja vähemmän yllättäviin kysymyksiin, jotka Sisko Savonlahti on löytänyt internetistä. Vastaa kysymykseen on Storytel Original -tuotanto ja kuunneltavissa vain Storytelissä.

Lucinda Rileyn Kadonnut sisar odotetusti Storytelin kesän kuunnelluin kirja - muut menestyjät yllättävät3.9.2021 11:43:40 EEST | Tiedote

Huippusuositun irlantilaiskirjailija Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan seitsemäs osa nousi odotetusti Storytelin kesän kappalemääräisesti kuunnelluimmaksi kirjaksi. Kymmenestä kuunnelluimmasta kirjasta kuusi oli lastenkirjoja. Top 10:ssä nähtiin myös Storytel Original -julkaisu Sydänjää, jonka ovat kirjoittaneet Camilla Läckberg ja Alexander Karim.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme