Jyväskylän yliopisto

Suvi Saarikallio musiikkikasvatuksen professoriksi

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut Suvi Saarikallion professorin tehtävään 1.12.2022 alkaen. Tehtävän ala on musiikkikasvatus ja se sijoittuu musiikin, taiteen ja kulttuurintutkimuksen laitokselle, humanistis-yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Suvi Saarikallio, kuvaaja Petteri Kivimäki
Suvi Saarikallio, kuvaaja Petteri Kivimäki

Saarikallio tunnetaan kansainvälisesti erityisesti musiikkipsykologian tutkijana. Hän on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta siitä, miten musiikki toimii tunteiden säätelynä ja millainen merkitys sillä on nuorten psykososiaalisessa kehityksessä. – Musiikki on rikas ja monitasoinen kokemisen maailma – kiehtova ikkuna ihmisyyteen, Saarikallio toteaa.

Saarikallion tutkimusmenetelmällinen osaaminen kumpuaa psykologiasta – hän on psykologian dosentti, jota musiikki kiinnostaa ihmisen kokemuksena ja toimintana. Saarikallio suhtautuu kuitenkin intohimoisesti monitieteisyyteen ja tieteenalojen väliseen dialogiin. Hänen tutkimuksensa on tiivistä yhteistyötä niin kasvatustieteen, musiikkiterapian, aivotutkimuksen, kuin tietojenkäsittelytieteen kanssa.

– Musiikkikasvatuksella on Jyväskylässä ainutlaatuinen maaperä: olemme yksi maailman johtavista musiikintutkimuksen yksiköistä ja tarkastelemme musiikkia monitieteisesti tunteina, oppimisena, vuorovaikutuksena ja mielenterveytenä – inhimillisen kasvun mahdollisuutena, Saarikallio kertoo.

– Tieteenalamme kehitykselle on tärkeää käydä dialogia paitsi lähitieteenalojemme, myös ammattikenttämme kanssa, Saarikallio painottaa. Hän toimii Euroopan musiikkipsykologiajärjestö ESCOMn varapresidenttinä ja Suomen musiikkikasvatusseura FiSMEn puheenjohtajana.

Tällä hetkellä Saarikallio johtaa Europan tutkimuskomission rahoittamaa 5-vuotista hanketta MUSICONNECT, jossa pyritään tunnistamaan ja kvantifioimaan niitä kehollisia ja tunnetasoisia mekanismeja, joiden kautta musiikki rakentaa yhteyttä omaan itseemme ja toinen toisiimme.

Saarikallio on yksi johtavista tutkijoista myös Suomen akatemian rahoittamassa Musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikössä (MMBB) sekä Jyväskylän yliopiston profilointialueessa Lapset, perheet ja sosiaalinen kestävyys (SOSUS).

Saarikallio on toiminut viime vuodet musiikin, taiteen ja kulttuurintutkimuksen laitoksen tutkimuksesta vastaavana varajohtajana (2018–2022) ja musiikkikasvatuksen apulaisprofessorina (2019–2022). Tätä ennen hän on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa lukuisissa tutkimus- ja opetustehtävissä, esimerkiksi yliassistenttina ja akatemiatutkijana. Taustaltaan Saarikallio on Jyväskylästä valmistunut musiikin aineenopettaja.

– Mielestäni musiikki on paljon itseään isompi ilmiö, Saarikallio tiivistää. – Sen avulla voimme ymmärtää ihmisenä olemisen tasoja kehollisesta tahdistumisesta aina kulttuurien rakentumiseen. Tieteen keinoin voimme avata uusia ovia ymmärtää sitä, miten taide voi olla yhteiskuntamme voimavara niin koulutuksen kuin sosiaali- ja terveysalan kentillä, hän lisää.

Lisätietoja:

Suvi Saarikallio

+358 50 5361900

suvi.saarikallio@jyu.fi

https://www.suvisaarikallio.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suvi Saarikallio, kuvaaja Petteri Kivimäki
Suvi Saarikallio, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistoon rahoitusta vihreän siirtymän ja digitalisaation avainaloille – hiilen sidontaa levän ja metsätalouden avulla7.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pauliina Salmi, Katja Pulkkinen ja Kaisa Miettinen Jyväskylän yliopistosta saivat Suomen Akatemian erityisrahoitusta vihreää ja digitaalista siirtymää tukeviin tutkimushankkeisiin. Salmen ja Pulkkisen tutkimushankkeet liittyvät mikrolevien hyödyntämiseen muun muassa hiilidioksidin sidonnassa. Miettisen hanke liittyy ilmastoviisaan metsätalouden tukemiseen, jossa voidaan ottaa samanaikaisesti huomioon sekä taloudelliset että ilmastolliset tavoitteet.

Metsänhoito vaikuttaa ilmastonmuutosta voimakkaammin metsien ihmisille tarjoamiin hyötyihin6.2.2023 15:07:14 EET | Tiedote

Metsät edistävät ihmisten hyvinvointia monella tavalla tarjoamalla niin kutsuttuja ekosysteemipalveluja. Niitä ovat esimerkiksi puuntuotanto, hiilivarastot, virkistysarvot sekä marja- ja sienisadot. Jyväskylän yliopiston tutkijat yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa selvittivät metsänhoidon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin ja saivat selville, että metsänhoito vaikuttaa negatiivisesti niiden tarjontaan, erityisesti luonnon monimuotoisuuteen. Sitä vastoin ilmastonmuutoksella on yleisesti ottaen positiivinen vaikutus, joka kasvaa pohjoiseen mentäessä.

Väitös: Kasvavat vaatimukset kasvatus- ja koulutusalalla uuvuttavat johtajan6.2.2023 10:05:00 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutusalalla johtajien työ on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi. Työn haasteet heijastuvat myös johtajien työhyvinvointiin lisäten kuormitusta, joka pahimmillaan voi johtaa työuupumukseen. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa kasvatustieteen väitöskirjassa perehdytään kasvatus- ja koulutusalan johtajien työnkuvaan ja työhyvinvointiin suhteessa työhön kohdistuviin vaatimuksiin, resursseihin ja vuorovaikutusverkostoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme