HUS

Svag fertilitetsmedvetenhet bidrar till att önskan om barn förblir ouppfylld

Dela
Senarelagda planer att skaffa barn är på väg att bli ett betydande folkhälsoproblem.

I Finland och i alla västländer sjunker nativiteten och medelåldern för förstföderskor stiger. Förstföderskornas medelålder i Finland är 30 år vilket är den högsta medelåldern i Norden. På HUS område är medelåldern för förstföderskor högst i landet (31,1 år).

Det finns många faktorer som inverkar på huruvida önskan om barn går i uppfyllelse, en av dem är svag fertilitetsmedvetenhet.

”Att skjuta upp planerna på att skaffa barn, leder ofta till situationer där efterlängtade barn inte föds. Senarelagda planer på att skaffa barn är på väg att bli ett betydande problem i många utvecklade länder”, berättar avdelningsöverläkare, docent Hanna Savolainen-Peltonen på HUS Reproduktionsmedicinska enhet.

Allt fler söker sig till fertilitetsvård

Ungefär vart sjätte par möter ofrivillig barnlöshet. Den viktigaste enskilda faktorn som påverkar kvinnans fertilitet är åldern. För kvinnor är den mest fertila åldern 18–25 år och för män under 35 år. Hos kvinnor över 37 år har sannolikheten att bli gravid redan minskat tydligt.

Vid undersökningar av fertilitetsmedvetenhet bland unga vuxna har man upptäckt att kunskapsnivån är låg. Till exempel underskattas ålderns inverkan på fertiliteten.

”Dagens fertilitetsbehandlingar är effektiva. Upp till 80 procent av dem som söker sig till infertilitetsundersökningar får det barn de längtar efter. Fertilitetsbehandlingarnas effektivitet kan dock överskattas, vilket kan leda till besvikelser. Genom fertilitetsbehandling går det inte att korrigera ålderns inverkan på könscellernas kvalitet.”, konstaterar Savolainen-Peltonen.

Medelåldern på dem som söker sig till fertilitetsvård stiger. I Finland och globalt genomförs över hälften av fertilitetsbehandlingarna på kvinnor över 35 år. Antalet fertilitetsbehandlingar inom HUS har ökat med cirka 30 procent under fem år och antalet personer som genomgått undersökningar och behandlingar har ökat med cirka 15 procent under de senaste tre åren. Inom HUS har medelåldern på de kvinnor som kommer till den första IVF-behandlingen stigit med ett år (från 33,2 till 34,3) under de senaste fem åren.

Suorana HUSista den 9 maj 2023: Aktuellt om fertilitet. Se inspelningen på YouTube genom att klicka på denna länk.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Savolainen-Peltonen
avdelningsöverläkare, docent
hanna.savolainen-peltonen@hus.fi
0504271206

Bilder

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

Medicinering med blodförtunnande läkemedel är bra att påbörja snabbare efter en hjärninfarkt hos personer som lider av förmaksflimmer2.6.2023 08:15:13 EEST | Tiedote

En snabbare påbörjad medicinering med blodförtunnande läkemedel än brukligt efter en hjärninfarkt kan minska risken för en ny infarkt hos patienter som lider av förmaksflimmer. HUS medverkade i en internationell multicenterprövning som publicerades i den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum