Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Svenska nu -verkosto kyseenalaistaa hallituksen suunnitelmat kielikokeilusta

Jaa
Svenska nu -verkosto kyseenalaistaa hallituksen suunnitelmat siitä, että osa oppilaista saisi itse valita, haluavatko he lukea ruotsia koulussa. Vapaaehtoisen ruotsin kokeilu koskee suunnitelmien mukaan noin 2200 oppilasta ja käynnistyy syksyllä 2018.
Mikael Hiltunen
Mikael Hiltunen

Svenska nu:n projektipäällikköä Mikael Hiltusta kuultiin asiantuntijana tänään eduskunnan kulttuurivaliokunnan kokouksessa. Svenska nu lähetti kokoukseen myös kirjallisen lausunnon valtuuskunnan puheenjohtajan Paavo Lipposen ja ohjausryhmän puheenjohtajan Gunvor Kronmanin nimissä (ks. liite). Lausunnossa Kronman ja Lipponen kyseenalaistavat kielikokeilun.

”Siihen on suuri riski, että kielikokeilu luo epätasa-arvoa koulutuksessa ja alueiden välillä. Kielikokeiluun osallistuvat nuoret voivat saada vaikeuksia suorittaessaan jatko-opintoja eivätkä he voi hyödyntää mahdollisuutta opiskella muissa pohjoismaissa. Ilman ruotsin kielen taitoa nuorilla on huonompi asema työmarkkinoilla, sillä he eivät voi hakea työpaikkoja julkisella sektorilla tai muilla aloilla, joilla edellytetään ruotsin kielen taitoa. Ei liene valtiovallan edun mukaista, että liikkuvuus työmarkkinoilla heikkenee”, sanovat Kronman ja Lipponen.

Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) henkilöstö- ja koulutustiedustelussa (2014) on käynyt ilmi, että ruotsin kieli on käytetyin kieli EK:n jäsenyrityksissä suomen ja englannin jälkeen.

”Ruotsi on Suomen toiseksi tärkein vientimaa. Koska Suomen ja Ruotsin taloudet ovat tiiviimmin yhteen kietoutuneet kansalliset taloudet maailmassa, ovat lukuisat suomalaiset riippuvaisia ruotsalaisista osapuolista – asiakkaina, tavarantoimittajina, kollegoina, esimiehinä tai yritysten omistajina”, huomauttavat Kronman ja Lipponen.

Kaksikielisyys on Svenska nu:n mukaan ainutlaatuinen rikkaus ja ylpeydenaihe Suomelle ja siksi sitä pitää vaalia.

”Suomi 100 -juhlavuoden teema on Yhdessä. Juuri yhdessä, yli kielirajojen, me luomme tulevaisuuden Suomen”, toteavat Gunvor Kronman ja Paavo Lipponen yhteisessä lausunnossaan.

Lisätietoa Svenska nu:n projektipäällikkö Mikael Hiltuselta, mikael.hiltunen(at)hanaholmen.fi, puh. 040 620 6006, tai Hanasaaren viestintäpäällikkö Håkan Forsgårdilta, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. 040 767 7373.

www.svenskanu.fi

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Håkan Forsgård
Puh: 040 767 7373
hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi

Kuvat

Mikael Hiltunen
Mikael Hiltunen
Lataa
Paavo Lipponen
Paavo Lipponen
Lataa
Gunvor Kronman
Gunvor Kronman
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye