Syke mukana Ekopaastossa: ympäristössä tapahtuu myös myönteisiä kehityskulkuja

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen Ekopaasto käynnistyy jälleen tuhkakeskiviikkona 22.2. ja päättyy pääsiäislauantaina 8.4. Ekopaasto rohkaisee kohtuuteen ja kutsuu vahvistamaan luontosuhdetta - ja sitä kautta omalta osaltaan hillitsemään ilmastonmuutosta. Seitsemän viikkoa kestävän Ekopaaston aikana voi kokeilla elämäntavan muutoksia, oman arjen hiljentämistä ja kohtuullistamista.
Vuoden 2023 kampanjan teemana on ”Arjen tekoja, toivon sanoja.” Tänä vuonna kampanjassa korostetaan toivon merkitystä ja yhteisöllisyyttä. Kampanjan aikana vinkataan, minkälaisia valintoja voi tehdä maapallon kannalta kestävämmän elämän puolesta.
Mielenrauhaa ja resilienssiä itselle mahdollisten tekojen kautta
Ekopaastossa rohkaistaan toivoon tieteen ja yhteisen tekemisen kautta: ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikulutus, luontokato ja muut kestävyyden ongelmat asettavat niin yksilön kuin ihmiskunnan koville, mutta ne voidaan voittaa yhdessä.
Yksittäisten ihmisten omassa elämässään tekemät valinnat ja teot ovat tärkeitä. Taitoja voi myös oppia: arjen kekseliäisyys ja kätevyys ovat tärkeitä kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa. Yksilön valintojen yhteisvaikutus ja poliittinen vipuvoima on suuri, ja ne kirittävät kaupunkeja, kuntia, yrityksiä ja valtioita tekemään käyttäytymistä tukevia ja ohjaavia päätöksiä.
Tunne oman elämän hallinnasta voi myös kasvattaa yksilöiden ja sitä kautta yhteiskunnan henkistä kestävyyttä vaikeiden tai mahdottomienkin haasteiden edessä. Yksittäisen ihmisen ei kuitenkaan pitäisi syyllistyä maapallon kokoisten ongelmien edessä, ja sen takia Ekopaastossa rohkaistaan kaikkia tekemään itselleen mahdollisia tekoja.
Ekopaasto toteutetaan vuonna 2023 yhteistyössä kirkon monivuotisten yhteistyökumppanien Suomen ympäristökeskuksen ja Marttojen kanssa.
Kampanjakasvoina näkyvät arkkipiispa Tapio Luoma, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä ja Syken pääjohtaja Leif Schulman. Kampanjan aikana julkaistaan kolmikon keskusteluja arjen valinnoista sekä toivon ja kestävän tulevaisuuden rakentamisesta.
Tiede rakentaa toivoa
Kampanjan aikana Suomen ympäristökeskuksen tutkijat muistuttavat myönteisistä ympäristökehityskuluista, jotka osoittavat, että muutos on mahdollinen. Martat käärivät toivon arjen tekemiseen, jossa huomioidaan luonnon ja ympäristön suojelu. Toimiva arki on lähtökohta varautumisen taidoille, jotka herättävät toivon tulevaisuudessa pärjäämisestä.
”Tiede rakentaa toivoa. Se palastelee ongelman suuruutta. Pelottavat asiat muuttuvat helpommin hallittaviksi, kun meillä on tieteen tarjoamaa tietoa siitä, missä ongelman rajat ovat. Näin ne voidaan pilkkoa ja ratkaista”, toteaa Syken pääjohtaja Leif Schulman.
Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä muistuttaa yhteisen tekemisen voimasta:
”Toivoa antaa se, että meillä on keinoja vaikuttaa ilmastopolitiikkaan ja ympäristönsuojeluun, ja että me voimme yhdessä tehdä muutoksia.”
Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa, että kohtuuden käsite on keskeistä kristillisyydessä. Pyhän voi kohdata myös arjessa, ja kohtuullisuus ja liiasta paastoaminen voivat myös tuottaa mielihyvää:
”Vetäytyminen ja hiljentyminen voivat hoitaa ja rauhoittaa mieltä, ja sitä kautta herättää toivon. Silti paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan oman toiminnan pohtiminen ja luopumisen opetteleminen voivat hyödyttää myös lähimmäistä ja luomakuntaa. Lopulta todella merkitsevät asiat elämässä syntyvät Jumalan armosta, meille rakkaista ihmisistä ja meitä ympäröivän luomakunnan rikkaudesta.”
Kampanja haastaa ihmiset vinkkaamaan omista arkisista teoistaan, joilla he rakentavat toivoa. Toivon sitaatin kampanjalle ovat miettineet myös ympäristövaikuttaja, luennoitsija Frank Martela (Aalto-yliopisto), vastuullisuusjohtaja Niklas Kaskeala (Compensate), kirjailija Anni Kytömäki, toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen (Climate Leadership Coalition), akateemikko, professori Markku Kulmala (Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus) sekä pyhiinvaellustoiminnan projektipäällikkö Annastiina Papinaho (Turun arkkihiippakunta).
Ekopaasto on mukana myös Astetta alemmas -kampanjassa, ja kampanjan kotisivuille on koottu Martoilta konkreettisia kestävyys- ja energiansäästövinkkejä (ks. Vinkkejä Ekopaastoon). Ekopaastolla on oma kotisivu ja omat sometilit (Instagram, Facebook ja Twitter). Sitaatteja jaetaan somessa näiltä tileiltä.
Ekopaasto-kuvia, myös valmiita some-jakokuvia, löytyy kampanjan materiaalipankista.
Ekopaasto pähkinänkuoressa
Ekopaasto on toisenlaisen elämän kokeilua. Ekopaasto kulkee ”pikkuserkkuna” kristillisen paastoperinteen rinnalla, eikä siis mitenkään korvaa paastoperinnettä. Sen sijaan se tuo paastoon oman, ajankohtaisen lisänsä. Ekopaasto rohkaisee kohtuuteen ja kutsuu vahvistamaan luontosuhdetta. Ekopaasto liittyy sellaisiin elämäntavan muutoksiin, hiljentämiseen ja kohtuullistamiseen, jotka voivat osaltaan hillitä ilmastonmuutosta. Ekopaaston aikana meistä jokainen voi kokeilla oman arkensa muuttamista seitsemän viikon ajan. Ekopaastoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012.
Lisätietoja
Kirkkohallitus
Ilkka Sipiläinen, yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija, p. 040 544 1158
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, Kirkon viestintä, p. 046 922 0232
sähköpostit: etunimi.sukunimi@evl.fi
Suomen ympäristökeskus Syke
Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Suomen ympäristökeskus, ulla.ala-ketola@syke.fi,
p. 050 465 5883
Martat
Salka Orivuori, kehittämispäällikkö, ilmasto- ja ympäristöasiat, salka.orivuori@martat.fi,
p. 050 5474751
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Energikrisen påskyndade energi- och klimatåtgärder i fritidsstugor30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Finlands miljöcentral SYKE genomförde i början av året en enkät bland stugägare om energikrisens konsekvenser för användningen av stugan, energilösningarna och resorna till stugan. Närmare 2 800 svar inkom på enkäten och från respondenter i drygt 250 olika stugkommuner runt om i Finland. Totalt uppgav cirka 45 procent av respondenterna att de i sin stuga hade gjort vissa förändringar i fråga om uppvärmning, energianvändning eller i fråga om resor till stugan.
Energiakriisi vauhditti energia- ja ilmastotoimia mökeillä30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus Syke teki alkuvuodesta mökkeilijöille kyselyn energiakriisin vaikutuksista mökin käyttöön, energiaratkaisuihin ja mökkimatkoihin. Kyselyyn saatiin lähes 2 800 vastausta ja vastaajia oli yli 250 eri mökkikunnasta ympäri Suomea. Yhteensä noin 45 prosenttia vastaajista kertoi tehneensä jotain muutoksia mökkinsä lämmityksessä, energian käytössä tai liikkumisessa.
Viikkokatsaus 27.–31.3.202327.3.2023 15:29:56 EEST | Tiedote
Hyvä vastaanottaja, tässä tiedoksesi tällä viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Jakelemme viikkokatsauksen maanantaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät jatkossa myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Syken tiedotteet.
MAAMERI-projektet ökade förståelsen för vad som krävs för att Skärgårdshavet ska kunna återhämta sig27.3.2023 14:33:58 EEST | Tiedote
En omfattande översikt av klimatförändringens effekter på Östersjön har färdigställts. Enligt den kommer temperaturen, isförhållandena, syrehalten och hela ekosystemet i Östersjön att förändras i takt med att klimatförändringen fortskrider. Modellstudier visar dock att mänsklig verksamhet kan ha en större inverkan på tillståndet i Östersjön än klimatförändringen. Att minska utsläpp av näringsämnen är fortfarande avgörande för att förbättra tillståndet i havet. (Pressemeddelande publiserades på finska 16.3.2023)
Metsäluonnon monimuotoisuuden suojelua ja hiilen sidontaa käsittelevä webinaarien sarja alkaa27.3.2023 12:37:17 EEST | Kutsu
IBC-Carbon-hanke on tutkinut metsäluonnon monimuotoisuuden suojelua ja hiilen sidontaa muuttuvassa ympäristössä vuodesta 2018. Tänä vuonna järjestettävä webinaarien sarja kertoo tutkimusmenetelmistä ja kokoaa yhteen hankkeen tuloksia. Ensimmäinen webinaari järjestetään 28.3.2023 klo 9.15–10.00. Silloin esitellään tarkemmin metsien kasvua ja hiilivirtoja kuvaava PREBAS-malli, jota IBC-Carbon-hankkeessa on käytetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme