Suomen ympäristökeskus

SYKEn vastuullisuusraportti: tavoitteena yhteiskunnan kestävyysmurros ja päästövähennykset

Jaa

Suomen ympäristökeskus (SYKE) julkaisi ensimmäistä kertaa vastuullisuusraportin oman toimintansa vaikutuksesta YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin vuonna 2021. Raportissa kuvataan myös SYKEn oman toiminnan vastuullisuuden johtamista ja hiilijalanjälkeä.

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

”Ympäristöalan kansainvälisenä tutkimuslaitoksena tehtävämme ovat erittäin tiivisti kytkeytyneet kestävän kehityksen edistämiseen ja kestävyysmurroksen aikaansaamiseen. Meillä on varaa valita, mistä teoista raportoisimme”, kertoo pääjohtaja Leif Schulman Suomen ympäristökeskuksesta.

”Toivomme lukijoilta palautetta, jotta voimme johtaa toimintaamme ja raportointiamme sidosryhmiämme entistä paremmin palvelevaan suuntaan”, Schulman kannustaa.

Vastuullisuusraportti (Storymaps.arcgis.com) pohjautuu Valtiokonttorin ohjeisiin, joissa suositellaan vastuullisuuden raportoimista organisaation myönteisten ja kielteisten vaikutusten kautta. Myönteinen vaikutus kuvataan nk. kädenjälkenä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja kielteinen muun muassa oman toiminnan ekologisena jalanjälkenä.

Suuntana kestävyysmurros!

SYKE vaikuttaa tutkimuksella ja tiedolla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Kädenjälkeään se raportoi viiteen YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen:

  1. Ilmastotekoja (tavoitteen numero 13)
  2. Maanpäällinen elämä (15)
  3. Vedenalainen elämä (14)
  4. Vastuullista kuluttamista (12)
  5. Puhdas vesi ja sanitaatio (6)

“Meillä on keskeinen rooli tukea ilmastonmuutokseen liittyvää kansallista ohjausta”, vastuulllisuusraporttia koostanut palvelujohtaja Jorma Jantunen sanoo. Vuonna 2021 SYKE tuki tutkimuksin ja selvityksin erityisesti ilmastolain uudistusta ja keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaa.

Maanpäällisen elämän tavoitteessa käsitellään muun muassa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtääviä tekoja. SYKEn rooli on luontotiedon tuottamisessa ja jalostamisessa päätöksenteon tarpeisiin.

“Vuonna 2021 kokosimme tietoa sekä EU:n että Suomen biodiversiteettistrategiaan suojelutavoitteiden pohjaksi, kehitimme luontotiedon hallintaa, valmistelimme luonnonsuojelulain uudistusta ja ekologisen kompensaation kokeilua”, vastuullisuusraportissa kerrotaan.

Vedenalaisen elämän tavoitteet SYKE kytkee Itämeren tilan parantamiseen, joka on yksi organisaation tavoitteista. SYKE kerää pitkiä havaintosarjoja Itämeren kemiallisesta ja biologisesta tilasta vedessä, eliöstössä ja pohjasedimentissä. SYKE koordinoi ELY-keskusten rannikkovesien tilan seurantaa.

Tuotanto- ja kulutustapojen kestävyyden varmistaminen on Suomen ympäristökeskuksen toiminnan ytimessä.

“Tuotamme tietoa kestävistä tuotantotavoista ja kulutusvalinnoista kuluttajille, yrityksille ja kunnille sekä ympäristöpoliittisen päätöksenteon tueksi, jotta ne voisivat toimillaan vähentää merkittävästi uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä, päästöjä ja jätteiden määrää”, raportissa todetaan.

Pinta- ja pohjavedet ovat tärkeä osa Suomen ympäristökeskuksen tarinaa. SYKE seuraa veden määrää, tilaa ja veden tilan muutoksia ja kehittää ratkaisuja vesivarojen käyttöön, hoitoon ja vesiensuojeluun.

Oman toiminnan hiilijalanjälki

SYKEn oman hiilijalanjäljen laskenta vuodesta 2021 valmistuu alkusyksystä 2022. Raportissa kerrotaan edellisten vuosien lasketuista kasvihuonekaasupäästöistä sekä asetetuista päästövähennystavoitteista.

“Hiilijalanjälkemme oli 1 253 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia edellisenä laskentavuonna 2020. Päästömme koostuvat pääosin merentutkimusalus Arandasta, työmatkustamisesta sekä toimitilojen lämmityksestä ja sähkönkulutuksesta”, Jorma Jantunen kertoo.

Tutustu SYKEn vastuullisuusraporttiin vuodesta 2021
Vastuullisuusraportti 2021 (Storymaps.arcgis.com)

Raportin englanninkielinen ja ruotsinkielinen versio julkaistaan toukokuun lopussa.

Kommentoi ja anna palautetta vastuullisuusraportista:

Sähköpostitse syke_ajankohtaiset@syke.fi
Twitterissä @SYKEinfo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Palvelujohtaja Jorma Jantunen, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 029 525 1217

Johtava viestintäasiantuntija Suvi Staudinger, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 029 525 1303

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Kuuntelimme oppilaiden ääntä kouluruokailusta ja yllätyimme, tuloksena kestävän kouluruokailun keittokirja18.5.2022 09:49:36 EEST | Tiedote

Kouluruokakeskustelu liha- ja kasvisruoan välillä käy kuumana. Oppilaiden mielissä tämä on kuitenkin toissijaista. Aikuisten asettamat lokerot eivät edistä reilua ruokamurrosta, vaan pahimmillaan jarruttavat sitä. Nuorille kouluruokailussa tärkeintä on yhteisöllinen ja rauhallinen ruokailuhetki, jossa tarjolla on monipuolista ja hyvänmakuista ruokaa.

Taimen kotiutui padotun Imatrankosken yhteyteen rakennettuun kaupunkipuroon13.5.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Taimen on alkanut lisääntyä padotun Imatrankosken yhteyteen rakennetussa kaupunkipurossa. Kahdeksan vuotta sitten rakennettuun, luonnonmukaista jäljittelevään puroon on kehittynyt toimiva virtaveden ekosysteemi eliöyhteisöineen. Imatran kaupunkipuro osoittaa, että vesivoiman virtavesille aiheuttamia haittoja voidaan kompensoida luonnonmukaisilla elinympäristöillä voimalaitosten lähialueilla.

Kansalaisraati antoi suosituksensa ilmastoystävällisempään liikennesuunnitteluun5.5.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Liikenteen päästövähennysten saavuttaminen Uudellamaalla edellyttää nykyistä toimivampaa joukkoliikennettä koko maakunnassa, arvioi kansalaisraati. Raati katsoo, että henkilöauto on monille ihmisille välttämätön asutuskeskusten ulkopuolella, ja painottaa autoilun sähköistymistä välttämättömänä osana liikenteen kestävyysmurrosta. Nämä ja monta muuta suositusta saatiin tulokseksi Uudenmaan liiton, Suomen ympäristökeskuksen ja Turun yliopiston järjestämässä kansalaiskeskustelussa, jossa puntaroitiin liikenteen ilmastoratkaisuja. Keskusteluiden tulokset on tiivistetty kirjalliseksi julkilausumaksi, joka luovutetaan Uudenmaan liitolle 5.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme