Satakunnan ELY-keskusSatakunnan ELY-keskus

Syksyn aikana rahoitettiin monipuolisesti Satakuntalaisen maaseudun elinvoimaa. Satakunnan ELY-keskuksen maaseutuyksikön kehittämishankkeiden rahoituskatsaus

Jaa

Satakunnan ELY-keskus rahoitti EU:n maaseuturahastosta syksyn aikana viittä eri hanketta, jotka edustavat monipuolisesti satakuntalaisen maaseudun kehittämistä ja kasvua. Rahoitettujen kehittämishankkeiden kokonaiskustannukset olivat hieman yli miljoona euroa, josta tuen määrä oli 850 000 euroa.

-        Rahoitetuissa toimenpiteissä näkyy maaseuturahaston keskeinen merkitys yrittäjyyden edistämisessä, terveellisen ja vastuullisen ruokaketjun monipuolistamisessa sekä uusien älykkäiden tuotantoratkaisujen kehittämisessä. On hienoa miten nopeasti alueemme toimijat reagoivat muuttuneeseen maailmantilanteeseen ja kehittävät toimintoja Satakunnan elinkeinojen edistämiseksi, maaseudun kehittämisen asiantuntija Salme Pihlajamaa toteaa.

Yrittäjille tukea ja neuvoja Maaseutuyritysten kasvun portaat -hankkeella

ProAgrian yritysneuvojat tarjoavat tukea ja neuvoja Satakuntalaisille maaseutuyrityksille pandemian muuttuneessa markkinatilanteessa. Vuonna 2020 markkinat muuttuivat nopeasti monella toimialalla ja niiden ennakoitavuus heikkeni. Koronatilanne on vaikuttanut hyvin eri tavalla yrityksiin ja toimialoihin, mutta kaikissa se on nostanut esiin tarpeen analysoida muuttuneita markkinoita ja varautua tulevaisuuteen.

Kokonaistavoitteena on valmentaa maaseutuyrityksiä parantamaan kannattavuuttaan ja kehittämään kilpailukykyään muuttuneessa tilanteessa.

Lisätiedot:
Anne Heikintalo
palvelupäällikkö, ProAgria Länsi-Suomi
050 527 7145
anne.heikintalo@proagria.fi

Uusia viljelymenetelmiä Green future of Satakunta -hankkeella

Satakunta on teollisen kasvistuotannon edelläkävijä Suomessa. Muutokset kuluttajien tarpeissa ohjaavat tuotantoa jatkuvaan innovointiin ja kehittämistyöhön. Pyhäjärvi-instituutin johdolla Satakuntaan kehitetään uusia viljelymenetelmiä mm. yrttien, kukkakaalin, palkokasvien ja salaattien osalta. Uusia mahdollisuuksia haetaan muun muassa vertikaaliviljelystä. Ajatuksena on, että ruokaa tuotetaan kontrolloiduissa olosuhteissa, jossa ruokaa viljellään päällekkäin useassa eri kerroksessa. Tällöin tuotanto on suojassa luonnonolosuhteiden vaihteluilta ja tuotannossa voidaan pelloilla tapahtuvaa viljelyä paremmin hallita tuotanto-olosuhteita, kuten energiaa, vettä ja ravinteita.

Tavoitteena on, että Satakunnassa viljely lisääntyy ja kaikki arvoketjun toimijat saavat lisäarvoa toiminnalleen.

Lisätiedot:
Marko Jori
kehittämispäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti
marko.jori@pji.fi
050-380 1621

Kauttuan Ruukinpuistolle uusi elämä Yrittäjyyttä Ruukinpuistoon -hankkeella

Kauttuan Ruukinpuistossa on alkamassa uusi aikakausi. A Ahlström Kiinteistöt Oy on luopumassa rakennuskannastaan ja liiketoiminnastaan, mikä avaa merkittäviä mahdollisuuksia tuottaa alueella aiempaa monipuolisempia ja sisällöltään rikkaampia palveluja.

Tavoitteena on toiminnan kehittäminen palvelemaan sekä paikallisia ja lähiseudun asukkaita että matkailijoita laadukkaasti, saavutettavasti, kestävästi ja ympärivuotisesti.

Lisätiedot:
Juha Majalahti,
Euran kunnanjohtaja
juha.majalahti@eura.fi
044 422 4000


Vetovoimaa elämystalouteen DIGI-ET -hankkeella

DIGI-ET hankkeessa edistetään älykkään paikkatiedon, esineiden internetin ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä elämystalouteen liittyvässä yritystoiminnassa. Elämystaloudella tarkoitetaan erilaisia elämyspalveluita kuten laadukkaita kulttuurin, vapaa-ajan, hyvinvoinnin ja matkailun palveluita sekä tapahtumia ja niihin liittyvää osaamista.

Tavoitteena on parantaa Satakunnan alueen elämystalouden vetovoimaa sekä saavutettavuutta merkittävästi.

Lisätiedot:
Jere Grönman
projektipäällikkö, Tampereen yliopisto
jere.gronman@tuni.fi
040-826 2819

 

Riistaa ruokalautasellemme Laatua lahtivajoihin Satakunnassa -hankkeella

Kiinnostus riistan lihaa kohtaan on suurta. Metsästysseuroista löytyy lihaan liittyvää kehittämishalukkuutta, mutta toiminnan käynnistyminen vaatii kuitenkin usein ulkopuolista apua ja niiden polkujen hahmottamista, jotka vievät lihatuotteen metsästä lautaselle.

Päätavoitteena on saada Satakuntaan uusia, elintarvikehuoneistovaatimuksen mukaisia riistankäsittelytiloja ja siten riistalihaa kuluttajien tarjolle.

Lisätiedot:
Marko Jori
kehittämispäällikkö Pyhäjärvi-instituutti
marko.jori@pji.fi
050-380 1621

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salme Pihlajamaa
maaseudun kehittämisen asiantuntija
salme.pihlajamaa@ely-keskus.fi
Puhelin 0295 022 012

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 20
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakuntaan tulossa ennätysvuosi maatalousinvestointien suhteen. Satakunnan ELY-keskuksen maatilainvestointien rahoituskatsaus1.12.2020 12:28:15 EETTiedote

Satakunnan ELY-keskus myönsi EU:n maaseuturahastosta maatalouden rakennetukien kolmannella tukijaksolla tukea yhteensä 34 investointiin sekä yhteen tilanpidon aloittamiseen. Avustuksena myönnettiin 2 661 532 euroa ja korkotukilainana 1 888 507 euroa. Tuettujen investointien kokonaiskustannukset olivat yhteensä 10,6 miljoonaa euroa.

Tilannekatsaus - Oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittaminen Satakunnassa11.11.2020 08:05:00 EETTiedote

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt huomattavasti vuoden 2015 tasosta, jolloin maahan saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 4 551, ja tänä vuonna lokakuun alkuun mennessä hakijoita on ollut 2 569. Satakunnassa on tällä hetkellä toiminnassa enää yksi SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä vastaanottokeskus, joka sijaitsee Porissa. SPR:n Satakunnan piirin ylläpitämä Rauman vastaanottokeskus lakkautettiin virallisesti 30.6.2020. Viimeiset yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät Kokemäen ja Kankaanpään vastaanottokeskukset lakkautettiin vuonna 2019. Tällä hetkellä Porin vastaanottokeskuksessa on majoittuneena noin 130 henkilöä, joiden lisäksi yksityismajoituksessa olevia on noin 60 henkilöä. Osa näistä henkilöistä tulee saamaan oleskeluluvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme