Kustantamo S&S

Synnyttämisen historia on kertomus tasa-arvoistuvasta Suomesta

Jaa

Kätilöiden työ avaa näkymän modernisoituvan Suomen historiaan ja taustoittaa kiinnostavasti viime aikojen syntyvyyskeskustelua.

Toimittaja ja kätilö Laura Kososen Suomi synnytti – Kätilöiden kertomaa (S&S 2019) on ensimmäinen tietokirja kotimaisten sairaalasynnytysten ja kätilöiden työn historiasta. Samalla se kertoo naisista, perheistä, hoivasta ja modernisoituvasta Suomesta. Synnyttämisen historia avaa mielenkiintoisen ikkunan koko hyvinvointivaltion kehitykseen ja suomalaisen tasa-arvon historiaan. 

“Historia on usein miehisiä kertomuksia vallasta ja voittajista. Hyvinvointia ja kansakuntaa rakennetaan kuitenkin myös arjessa. Naisten, perheiden ja hoitotyön historia on vähemmän kirjoitettua kansallista tarinaa, joka ansaitsee tulla näkyväksi”, toteaa Kosonen teoksen esipuheessa.

Millainen on naisen asema? Entä suhtautuminen synnyttämiseen? Missä on isän paikka synnytyssairaalassa ja miten syntymästä tuli perhetapahtuma? Synnyttämisen ympärille on virinnyt vuosien varrella kiivaita julkisia keskusteluja, jotka ovat kuvia ajastaan: Mihin sävyyn 1960-luvulla puhuttiin ehkäisystä? Miten synnytyskivusta tuli poliittinen kysymys 1970-luvulla? Entä mikä johti siihen, että naisen oma kokemus synnytyksestään alettiin viimein vuosituhannen vaihteessa ottaa todesta?

Kattavaa tietokirjaa värittävät synnyttäjien omakohtaiset muistot, kätilöiden anekdootit sekä osuvat otteet aikalaiskeskusteluista. Tärkeässä osassa on hyvinvointivaltion virstanpylväs, Kätilöopiston sairaala (1960–2017). Suomen suurin synnytyssairaala oli myös opetussairaala, jossa koulutettiin kätilöitä kaikkialle Suomeen.

Aiheen ajankohtaisuutta lisää se, että Suomen kätilöliitto täyttää 100 vuotta tänä syksynä.

Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: johanna.forss@sets.fi

Kirjan kansi ja kirjailijakuva: https://kustantamo.sets.fi/media/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Laura Kosonen, kuva: Johanna Kokkola
Laura Kosonen, kuva: Johanna Kokkola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme