HUS

Synnytysten määrä putosi Uudellamaalla – laskua 10 prosenttia

Jaa

Vuonna 2022 synnytysten määrässä palattiin ennusteiden mukaisesti koronaa edeltäviin lukemiin. Uudellamaalla oli viime vuonna 1748 synnytystä vähemmän vuoteen 2021 verrattuna.

Syntyvyyden kasvu taittui vuonna 2022. Kun Uudellamaalla synnytyksiä oli vielä vuonna 2021 17 269, synnytettiin viime vuonna 15 521 kertaa. Laskua oli 10,1 prosenttia.

Erityisen suuri pudotus oli Lohjalla, 15,9 prosenttia. Naistenklinikalla laskua oli 10,9 %, Espoossa 6,9 % ja Hyvinkäällä 9,4 %.

Vauvoja syntyi HUSin sairaaloissa 15742, joista 8345 Naistenklinikalla, 4248 Espoon sairaalassa, 1970 Hyvinkään sairaalassa ja 1179 Lohjan sairaalassa.

Koko HUSin synnytyksistä 24,1 prosenttia oli sektioita. Naistenklinikalla sektioita oli 24,9 %, Espoossa 21,9 %, Hyvinkäällä 19,1 % ja Lohjalla 15,4 %.

Odotettavissa tavanomainen vuosi

Suomessa synnytysten määrä on laskenut vuodesta 2010 vuoteen 2019 asti, kunnes vuonna 2021 synnytysmäärät nousivat äkisti noin 10 prosenttia. HUSin Synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjan linjajohtaja Aydin Tekayn mukaan synnytysmäärissä on nyt palattu niin sanotusti normaaliin.

”Vuoden 2021 korona-ajan vauvabuumi osoittaa selvästi sen, että yhteiskuntaan suuresti vaikuttavat asiat, kuten sodat, lama ja maailmanlaajuinen pandemia, voivat muuttaa lukuja kertaheitolla”, Tekay sanoo.

HUSin Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan yleisen yhteiskunnallisen tilanteen epävarmuus heijastuu myös syntyvyyteen. ”Mutta kuten koronapandemian aikana opimme, vaikutusten ennustaminen on vaikeaa.”

Paluu normaaliin elämään koronarajoitusten jälkeen näkynee myös synnytysmäärissä. Vuodesta 2023 onkin odotettavissa synnytysten osalta varsin tavanomainen.

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras inom kort.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme