Helsingin yliopisto

Syöpägeenistä syövän surma – jättirahoitus Helsingin yliopistolle uusien lääkehoitojen kehittämiseksi levinneen rintasyövän hoitoon

Jaa
Yhdysvaltain puolustusministeriö on myöntänyt rintasyöpätutkimusohjelmastaan Helsingin yliopiston johtamalle tutkimushankkeelle 5,2 miljoonan dollarin rahoituksen. Hankkeen tavoitteena on luoda uusia MYC-syöpägeenin aiheuttamiin haavoittuvuuksiin perustuvia hoitoja levinneeseen rintasyöpään.
Tutkijaprofessori Juha Klefströmin laboratoriossa tutkittua rintasyöpäsolukkoa. MYC-proteiinia ilmentävät solut kuvassa vihreällä. Kuva: Pauliina Munne
Tutkijaprofessori Juha Klefströmin laboratoriossa tutkittua rintasyöpäsolukkoa. MYC-proteiinia ilmentävät solut kuvassa vihreällä. Kuva: Pauliina Munne

Nyt saadun rahoituksen avulla kehitetään aivan uudenlaista hoitoa rintasyöpään, ja samalla tiivistetään yhteistyötä eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten tutkijoiden sekä potilasjärjestöjen kanssa. Syyskuussa 2021 alkava tutkimus toteutetaan yhteistyössä Kalifornian yliopiston (UCSF) kanssa. 

Tavoitteena kohdennettu hoito

Syöpää aiheuttavat geenimuutokset aiheuttavat syöpäsoluissa haavoittuvaisuuksia, joihin voi syöpälääkkeillä iskeä kuolettavasti. Rintasyövässä yliaktiivinen MYC-syöpägeeni ohjelmoi solut kasvamaan hallitsemattomasti, mutta samalla MYC saattaa syöpäsolut alttiiksi erilaisille lääkeaineille.

– Syöpätutkimuksen edistyksen myötä meillä on nyt uusia mahdollisuuksia kehittää sellaisia hoitoja, jotka tuhoavat vain syöpäsoluja, mutta jättävät normaalit solut rauhaan. MYC on näiden uusien hoitojen kehittämisessä avain. Tällaisilla hoidoilla on oletettavasti vähemmän haitallisia sivuvaikutuksia kuin nykyisillä hoidoilla. Selvitämme myös, voiko MYC:iin perustuvia hoitoja yhdistää uusiin immuunihoitoihin, kertoo hankkeen vetäjä FICAN tutkijaprofessori, tutkimusjohtaja Juha Klefström Helsingin yliopistosta.

– Tutkimusryhmämme Helsingin ja Kalifornian yliopistoissa ovat havainneet, että MYC-syöpägeeniä ilmentävillä kasvaimilla on yhteys rintasyövän heikompiin hoitotuloksiin, ja tällaisiin kasvaimiin ei saada helposti vastetta immuunihoidoilla. Tutkimusrahoituksen avulla voimme kehittää hoitoja, jotka tappavat kohdennetusti MYC-syöpägeeniä ilmentäviä syöpäsoluja ja samalla vahvistavat vastetta immuunihoidoille. Tarkoituksena on viedä laboratoriossa vahvistetut tutkimustulokset myöhemmin kliinisiin tutkimuksiin, joissa hoitoja tutkitaan MYC-positiivista, aggressiivista ja vaikeahoitoista rintasyöpää sairastavilla potilailla” toteaa hankkeen toinen vastuututkija, professori ja syöpälääkäri Andrei Goga Kalifornian yliopistosta.

Tutkijoiden, kliinikoiden ja potilaiden yhteistyötä

Potilasjärjestöillä on projektissa merkittävä rooli. Tavoitteena on hoitojen lisäksi kehittää uusia tapoja viestiä tutkimuksesta potilaille ja laajemmin kansalaisille.

– Hienoa, että tätä tärkeää aihetta tutkitaan ja etsitään uusia hoitoja levinneeseen rintasyöpään. Hyvästä ennusteesta huolimatta rintasyöpään kuolee Suomessa 900 henkilöä vuodessa, toteaa Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminnanjohtaja Anu Niemi.

Ainutlaatuinen projekti tuo yhteen asialleen omistautuneita tutkijoita, kliinikoita ja potilasjärjestöjen edustajia, joiden yhteisenä tavoitteena on kehittää uusia MYC-syöpägeenin aiheuttaman syöpäsolujen itsemurha-altistumiseen liittyviä hoitoja.

– On hienoa huomata, että kun Suomessa usko tutkimuksen voimaan ja rahoituksen merkitykseen horjuu, niin saimme Yhdysvaltain ratsuväen apuun tukemaan tätä merkittävää syöpätutkimushanketta, myhäilee Juha Klefström.

Lisätietoja

Juha Klefström, tutkimusjohtaja, lääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

FICAN Tutkijaprofessori, Suomen Syöpäinstituutin säätiö

Puh. 044 377 3876

juha.klefstrom@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijaprofessori Juha Klefströmin laboratoriossa tutkittua rintasyöpäsolukkoa. MYC-proteiinia ilmentävät solut kuvassa vihreällä. Kuva: Pauliina Munne
Tutkijaprofessori Juha Klefströmin laboratoriossa tutkittua rintasyöpäsolukkoa. MYC-proteiinia ilmentävät solut kuvassa vihreällä. Kuva: Pauliina Munne
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye