Suomen Kalankasvattajaliitto ry

Syötävän kaunista ruokaa sushista

Jaa
Helsinki 20.6.2013. Juhannusjuhlissa tarjoillaan tänä kesänä kotimaisista kaloista valmistettuja viileitä susheja jääpediltä tarjoiltuna. Sushi on tuoretta ja kevyttä, mutta samalla täyttävää ravintoa, jossa on omanlaistaan eksotiikkaa. Sen valmistus on käsityömäistä. Valmistamisvaiheessa, niin kuin sushi-aterian nauttimisessakin, esiin nousee aterian valmistuksen kiireettömyys, sen nauttiminen ja etenkin yhteinen seurustelu. Sushi edustaa puhtaita, yksinkertaisia raaka-aineita. Lopputuloksena on syötävän kaunista ruokaa.
Nigirilautanen
Nigirilautanen

Juhannusjuhlan aterian raaka-aineet koostuvat perinteistä, raikkaista, kotimaisista viljellyistä kaloista. Kirkkaanheleän punalihaista kirjolohta, loistokkaan vaaleanlihaista siikaa ja kuhaa sekä heleän keltaista siian mätiä yhdistämällä kokoat helposti näyttävän tarjoilun juhlapöytään.


Suomessa viljellyllä kalalla on lyhyt matka merestä kauppaan.

Suomessa viljelty kala on kasvanut kuluttajaa lähellä. Kalanpoikaset tuotetaan sisämaassa, makeassa vedessä. Pienpoikasiksi vartuttuaan kala siirretään merelle kasvamaan. Kahdessa vuodessa kala on saavuttanut perkuukoon, joten se tainnutetaan, verestetään, perataan, puhdistetaan, jäitetään ja pakataan. Suomessa viljelty kala on kuluttajalla parhaillaan samana päivänä kuin se on vedestä nostettu.


Reseptit löytyvät osoitteesta http://www.kalankasvatus.fi/sites/default/files/reseptit/sushi.pdf

Lisätietoja vesiviljelystä
toimitusjohtaja Anu Toivonen, Suomen Kalankasvattajaliitto ry p. 044 284 3639

Kuvat

Nigirilautanen
Nigirilautanen
Lataa
Kattaus
Kattaus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Suomen Kalankasvattajaliitto ry
Pasilankatu 2
00240 HELSINKI

https://www.kalankasvatus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kalankasvattajaliitto ry

EU:n jättibarometri: COVID-19 pandemia lisäsi suomalaisten kalan kulutusta.19.10.2021 06:00:00 EEST | Uutinen

Kalan kulutus on Suomessa suurempaa verrattaessa kulutustottumuksia EU27 maiden keskiarvoon. Suomalaisista 76 % ilmoittaa syövänsä kalaa vähintään kerran kuukaudessa. enemmän kalaa kulutetaan mm Portugalissa, Espanjassa, Kreikassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi sijoittuu kymmenenneksi maiden kalankulutustottumuslistalla. Keskimäärin Euroopassa 64 % sanoo syövänsä kalaa vähintään kerran kuussa. Suurin osa kalasta ostetaan kaupoista ja valmistetaan kotona. Suomalaisista 95 % sanoo ostavansa kalan kaupasta. Ravintolassa kalaa kertoo syövänsä vähintään kerran kuussa noin viidennes suomalaisista, saman verran kuin EU27-maissa keskimäärin. Euroopan komission toimesta haastateltiin maalis-huhtikuussa EU- alueella 26699, joista Suomessa 1017 kuluttajaa.

Mitä kalaa suomalaiset syövät tulevaisuudessa? Ja kuka sen tuottaa?7.5.2021 05:30:00 EEST | Tiedote

Kalan käyttö lisääntyy jatkuvasti, mutta EU:n vesiviljelytuotanto ei ole kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana ja Brexitin takia se vähenee nykytasosta. Kalamarkkinoita hallitsee yhteisön ulkopuolelta tuotu kala. Tahtoa kehittää ja lisätä omaa vesiviljelytuotantoa, samoin mahdollisuuksia kalan kestävään tuotantoon EU:n alueelta kyllä löytyy. EU:ssa on aktiivisia vesiviljelyalan yrityksiä sekä osaamista, mutta löytyykö osaavaa työvoimaa? Kehittyvät ja uudistuvat vesiviljely-yritykset tarvitsevat osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa, mutta vesiviljelyalan koulutukseen hakeutuu hyvin vähän uusia opiskelijoita. Tätä työvoiman saatavuuden vinoumaa pyritään oikaisemaan kansainvälisellä BRIDGES-hankkeella.

Suomalainen kuluttaja ei tiedä, onko lautasella villiä vai kasvatettua kalaa - Miltei puolet suomalaisista ei tiedä Norjan merilohen olevan kasvatettua kalaa3.3.2021 06:30:00 EET | Tiedote

Suomalaiset ovat kaupan kalatiskillä eksyksissä. Ruokakaupoissa myydään käytännössä kahta punalihaista lohikalalajia: lohta ja kirjolohta. Kumpikin tarjolla oleva laji on miltei poikkeuksetta kasvatettua kalaa. Lohta kuitenkin markkinoidaan muun muassa termeillä merilohi, Norjan lohi ja Jäämeren lohi. Nämä ovat vääristäneet suomalaisten käsityksen siitä, mitä he syövät. 90 prosenttia kuluttajista luulee, että merilohi on kalalaji. 79 prosenttia luulee samaa Norjan lohesta. Etenkin merilohta ja Jäämeren lohta luullaan vieläpä villeiksi kalalajeiksi. Nämä mielikuvat vaikuttavat osaltaan siihen, että yli 80 prosenttia suomalaisten kaupasta ostamasta kalasta on tuontikalaa.

Vesistöjen hyvän ekologisen tilan saavuttaminen edellyttää ympäristötiedon avoimuutta osoittaa tuore selvitys26.2.2020 10:59:01 EET | Tiedote

Suomen Kalankasvattajaliiton toimeksiannosta Gaia Consulting on selvittänyt vesistöjen ekologista tilaluokitusta. Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoiden roolit luokitteluprosessissa, sekä käytetyt tietokannat ja tausta-aineistot. Nykytilanteessa vesistöhanketta suunnittelevan ei ole mahdollista ennakoida toimintansa vaikutusta vesistön tilaluokitukseen ja tavoitteisiin julkisten aineistojen avulla.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye