Oulun yliopisto

Syövän hoitoon tähtäävälle lääkeaihiokeksinnölle patentti Yhdysvalloissa

Jaa

Oulun yliopiston tutkijoiden tekemälle lääkeaihiokeksinnölle on myönnetty patentti Yhdysvalloissa. Kyseessä on pienimolekyylinen kemiallinen yhdiste, joka soveltuu erityisesti syövän hoitoon.

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan professori Lari Lehtiön tutkimusryhmässä havaittiin, että löydetty yhdiste herkistää syöpäsoluja DNA:n vaurioille. Kokeissa pystyttiin osoittamaan, että yhdiste tehostaa syövän hoitoa, kun sitä annetaan soluille yhdessä yleisesti syövän hoidossa käytettyjen solumyrkkyjen kanssa.

Yhdiste estää ihmisen ADP-ribosyl transferase 10 (PARP10) -entsyymin toimintaa. Entsyymi osallistuu soluissamme siihen, miten solut jakautuvat ja DNA:han tulevia virheitä korjataan.

Keksinnön patentointi alkoi vuonna 2015 ja se vielä jatkuu Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Keksintö syntyi yhteistyössä saksalaisen Aachenin yliopiston tutkijoiden kanssa. Oulun yliopiston tutkijat löysivät yhdisteen ja testasivat sen eri versioiden vaikutusta PARP10-entsyymin toimintaan, kun taas Aachenin yliopiston tutkijat tekivät yhdisteen toimivuuden testauksia erilaisilla solumalleilla.

PARP-entsyymejä on useita erilaisia, ja ne ovat lupaavia kohteita uusille syöpälääkkeille. Vuonna 2014 markkinoille tuli ensimmäinen PARP1-entsyymin toimintaa estävä lääke. Sitä käytetään erityisesti tietyntyyppisten rintasyöpien hoidossa.

Oulun yliopiston tavoitteena on kaupallistaa löydetty lääkeaihio lisensoimalla patenttioikeudet lääkkeitä kehittävälle yritykselle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Lari Lehtiö, Oulun yliopisto
Puh. 0294 48 1169
lari.lehtio@oulu.fi

Innovaatioasiamies Maarit Jokela, Oulun yliopisto
Puh. 0294 48 8066
Maarit.jokela@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Suomalaisiin oikeussaleihin tarvitaan kulttuuriasiantuntemusta24.11.2021 06:15:00 EET | Tiedote

Suomalaisissa rikosoikeudenkäynneissä näkyy moninainen kulttuurinen kirjo. Kulttuureista myös keskustellaan ja kiistellään niissä monella suulla: tuomarien, juristien, vastaajien ja asianomistajien, silminnäkijätodistajien ja tulkkien. Koulutettujen kulttuuriasiantuntijoiden hyödyntäminen voisi olla tarpeen oikeudenkäynneissä, joissa on osana henkilöitä vähemmistökulttuureista, todetaan tuoreessa rikosoikeudenkäynteihin keskittyvässä väitöstutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme