Helsingin Diakonissalaitos

”Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ansaitsevat muutakin kuin kylmiä roiskeläppiä” – Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät kampanjan

Jaa

Nuorten eriarvoistuminen näkyy siinä, miten ja mitä he syövät. Kun yhdellä on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä opiskelijaruokaa, kokeilla uusia ravintoloita ja ruokakulttuureja, toinen seisoo leipäjonossa tai nauttii yksin kotona kylmän einespizzan. Siksi Helsingin Diakonissalaitos ja Wolt käynnistävät lahjoituskampanjan, jonka tavoitteena on tuoda koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneet nuoret yhteisen pöydän ja hyvän ruoan ääreen.

Opiskeleville ja työssäkäyville nuorille on usein tarjolla edullisesti terveellistä ja yhteisöllistä ruokailua esimerkiksi opiskelija- ja työpaikkaruokaloissa. Työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille yhteiskunta ei juuri ateriatukia tarjoa eivätkä varat useinkaan riitä ulkona syömiseen.

Jos energia menee elämästä selviytymiseen, ei nuorelle jää voimia tehdä terveellistä ja edullista ruokaa satokauden kasviksia. Moni jääkin yksin kotiin roiskeläpän kanssa.

”Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksessa tuemme syrjään jääneitä nuoria kouluun ja työelämään. Ensin on kuitenkin pistettävä kuntoon perusasiat kuten ruokailu ja päivärytmi”, kertoo palvelualuejohtaja Sari Nyberg.

Aterian äärellä kysytään, miten oikeasti menee

Koulu- ja työelämän ulkopuolelle jääneillä nuorilla on paljon osaamista, mutta vaikean elämäntilanteen takia he eivät pysty tai osaa ottaa sitä käyttöön. Ongelmia on usein kasaantunut vuosien ajan eikä toimivaa tukea ole löytynyt.    

Vamoksessa nuoret harjoittelevat arjenhallintaa ja sosiaalisia tilanteita syömällä yhdessä.

”Vamoksessa yhteisellä ruoanlaitolla ja syömisellä on tärkeä rooli. Se on ennen kaikkea sosiaalinen ja yhteisöllinen hetki, jonka aikana vaihdetaan kuulumisia ja ollaan vain yhdessä”, Nyberg kertoo.

Yhdessä syöminen on myös nuorten mielestä tärkeää.

”Aterian äärellä voi aidosti kysyä, miten menee. Aiemmin minulla ei ole ollut paikkaa, jossa pääsisin syömään yhdessä jonkun kanssa ja saisin vertaistukea”, kertoo kampanjalle kasvonsa antanut Allu.

Myös ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelua Suomessa tarjoava kasvuyritys Wolt haluaa, että kaikilla nuorilla olisi mahdollisuus istua yhteisen pöydän ääreen ja syödä terveellistä ja hyvää ruokaa.

”Lähdimme mielellämme mukaan tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, koska ruokailu on mielestämme hyvä paikka luoda sosiaalisia kontakteja”, kertoo Woltin Suomen maajohtaja Henrik Pankakoski. ”Toivomme, että kampanjan kautta ihmiset pääsevät helposti vaikuttamaan yksinäisten nuorten arkeen tarjoamalla yhteisiä ruokailuhetkiä.”

Yhteisen aterian nuorelle voi lahjoittaa 26.3.-8.4. Woltin sovelluksen tai verkkosivujen kautta, www.wolt.com/aterianuorelle. Lahjoitukset menevät lyhentämättömänä nuorten tukemiseen.

 

Yhteyshenkilöt

Sari Nyberg, palvelualuejohtaja, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos
sari.nyberg@hdl.fi, 050 502 7544

Annamaria Eteläpää, varainhankinnan suunnittelija, Helsingin Diakonissalaitos
annamaria.etelapaa@hdl.fi, 050 599 9528

Ella Saranpää, viestintäasiantuntija, Helsingin Diakonissalaitos
ella.saranpaa@hdl.fi, 050 577 2196

Henrik Pankakoski, maajohtaja, Wolt
henrik.pankakoski@wolt.com, 044 477 7498

Mia Lavanti, markkinointipäällikkö, Wolt
mia.lavanti@wolt.com, 050 491 6001

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos on nuorten palvelu, jonka tarkoituksena on vahvistaa nuoren voimavaroja ja tukea kiinnittymään koulutukseen tai työhön. Vamos toimii seitsemällä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Turussa ja Rovaniemellä. Yli 80 % Vamoksessa mukana olleista nuorista kokee elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan, ja yli 50 % sai valmennuksen aikana työ- tai opiskelupaikan.

Wolt on suomalainen ravintolaruokaa välittävä teknologiayritys, joka tarjoaa ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelua Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Tanskassa, Liettuassa ja Latviassa. Woltilla on eri maissaan yhteensä yli 600 000 rekisteröitynyttä käyttäjää ja yli 100 työntekijää. Yrityksen kumppaneina toimii yli 1 500 lähettiä ja yli 1 300 ravintolaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Tehokasta apua nuorille heidän omissa ympäristöissään26.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Marginaalissa elävät nuoret eivät hyödy pelkästään nykymallilla tarjotuista sosiaali- ja terveyspalveluista, vaan tarvitsevat lisäksi intensiivistä henkilökohtaista tukea. Sen tarpeessa on arviolta kolmannes työn ja koulutuksen ulkopuolella olevista nuorista. Nuorten hyvinvointiin satsaaminen ei välttämättä edellytä lisää rahaa – tarvitaan lähinnä asennemuutosta ja uudenlaista, nuorilähtöistä tapaa tuottaa palveluja yhteisesti hallintokuntien ja sektorien rajat ylittäen.

Suomella on varaa ja osaamista pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista – tavoitteemme hallituskaudelle 2019–202313.2.2019 13:52:11 EETTiedote

Helsingin Diakonissalaitoksella on yli 150 vuoden kokemus työstä heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi. Pitkän kokemuksen pohjalta tiedämme, että syrjäytymisen ja sukupolvelta toiselle siirtyvän huono-osaisuuden katkaiseminen on välttämätöntä, jotta voimme lisätä yhteiskuntarauhaa, hyvinvointia ja inhimillistä turvallisuutta.

Digivälitteinen työskentely mahdollistaa pakolaisten hoidon myös valtakunnallisesti17.1.2019 10:43:38 EETTiedote

Vuodenvaihteessa katkolla olleen Helsingin Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen Lasten ja nuorten toiminta on saanut jatkorahoituksen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi EU:n turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta. 2016 alkaneen toiminnan ensisijaisena kohderyhmänä ovat kiintiöpakolaisina Suomeen tulleet alle 24-vuotiaat kidutetut ja vaikeasti traumatisoituneet lapset ja nuoret perheineen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme