Laurea

Systemaattisella turvallisuusjohtamisella kohti turvallisempaa opiskelu- ja työympäristöä

Jaa

Laurea-ammattikorkeakoulun turvallisuusjohtaja Tiina Ranta näkee suomalaisten oppilaitosten ja korkeakoulujen turvallisuusjohtamisessa paljon hyvää tahtoa ja intoa, mutta samalla turvallisuustyö näyttäytyy osin vielä sirpaleisena.

Suomalaisten oppilaitosten ja korkeakoulujen turvallisuusjohtaminen on vielä sirpaleista, mutta halu kehittää tätä toimintaa on suuri. Tämä käy ilmi Laurean lehtori Soili Martikaisen vuonna 2016 Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tarkastetussa väitöskirjassa. Turvallisuusjohtaja Ranta on osallistunut Martikaisen kanssa yhteistyössä tiedonhankintaan osana molempien omaa tutkimushanketta.

"Olemme auditoineet kaikkiaan lähes sata suomalaista kohdetta niin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisella asteella kuin korkeakouluissakin", Tiina Ranta kuvailee.

"Selvää on, että kaikki nämä toimijat hyötyisivät yhteismitallisesta mallista, jolla turvallisuusjohtamista toteutettaisiin systemaattisesti. Tässä onnistumiseksi tarvitaan riittävät resurssit sekä tekijöiden, riittävän osaamisen että myös taloudellisten toimintaedellytysten turvaamiseksi."

Yhtenäinen auditointimenettely Suomeen

Rannan ja Martikaisen tiedonkeruun yhteydessä tuli selvästi esille eri koulutusorganisaatioiden aito halu kehittää omaa turvallisuustoimintaansa. Vaikka selkeitä puutteita oli havaittavissa kaikissa auditointikohteissa, oli hyvää työtä kuitenkin jo tehty esimerkiksi turvallisuusdokumentaation laadinnan osalta. 

Yhtenä keinona kehittää systemaattisuutta turvallisuusjohtamisessa Tiina Ranta näkee yhtenäisen auditointimenettelyn: 

"Auditointi tarjoaa keinon selvittää eri opetuksen järjestäjien turvallisuusjohtamisen tilaa tasamitallisesti ja vertailukelpoisesti. Sen kautta jokainen kohde voi myös itse alkaa kehittää omaa turvallisuusjohtamistaan kohti kokonaisvaltaisuutta ja systemaattisuutta."

Yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kesken

Ranta ja Laureassa muun muassa turvallisuusjohtamista ja riskienhallintaa opettava Martikainen ovat myös kirjoittaneet useita julkaisuja korkeakoulujen ja oppilaitosten käytännön turvallisuustyön avuksi. 

Ammattikorkeakoulut tekevät myös Suomessa tiiviisti yhteistyötä oppilaitosturvallisuuden kehittämiseksi. Yksi esimerkki yhteistyöstä on valtakunnallinen Ammattikorkeakoulujen turvallisuusverkosto, jonka puheenjohtajana Ranta on toiminut vuodesta 2014 lähtien.

"Turvallisuutta ei kukaan voi rakentaa yksin, vaan yhteistyö on ehdottoman tärkeää. Ammattikorkeakoulujen turvallisuusverkostossa meillä on selkeät yhteiset tavoitteet ja halu jakaa osaamista korkeakoulujen kesken", Ranta tiivistää.

Lisätietoja:

Turvallisuusjohtaja Tiina Ranta, Laurea-ammattikorkeakoulu
Puh. 046 856 7891, tiina.ranta(at)laurea.fi

 

Yhteyshenkilöt

Laurea viestintä:
viestinta@laurea.fi

Tietoja julkaisijasta

Laurea
Laurea
Ratatie 22
01300 Vantaa

09 8868 7150http://www.laurea.fi

Laurea-ammattikorkeakoulu toimii Uudellamaalla kuudella kampuksella. Opiskelussa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, kuten projektit, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja. Laurea-yhteisöön kuuluu noin 7 800 opiskelijaa, 500 henkilökunnan jäsentä ja 22 000 Laurean alumnia. Laurea on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton yhteisö.

Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laurea

Robotit helpottamassa hoitohenkilön arkea sairaaloissa21.11.2018 14:15Tiedote

Tutkimusten mukaan hoitohenkilöstön työajasta jopa 30 prosenttia menee muuhun kuin varsinaiseen hoitotyöhön. Siksi robotit voisivat soveltua erinomaisesti fyysistä työvoimaa vaativiin rutiininomaisiin tehtäviin. Carea ja Pohjola Sairaala ovat mukana Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulun ja Laurea-ammattikorkeakoulun ylimaakunnallisessa yhteistyöhankkeessa, jossa kehitetään uutta ja innovatiivista ratkaisua pienten jätejakeiden keräämiseen, säilyttämiseen ja kuljettamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme