Lastensuojelun Keskusliitto

Syyrian leirillä olevat lapset eivät voi odottaa – Suomen on taattava lapsen oikeuksien toteutuminen

Jaa

Lastensuojelun Keskusliitto pitää Syyrian autonomisella kurdialueella sijaitsevan Al Holin leirin tilannetta kestämättömänä ja epäinhimillisenä siellä oleskelevien lasten kannalta ja vaatii välittömiä toimia Suomen viranomaisilta. Leirin olosuhteet vaarantavat vakavasti lasten hyvinvoinnin, terveyden ja jopa henkiinjäämisen. Lasten paluun edesauttamista ei voida enää viivyttää.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus erityiseen suojeluun. Sopimusvaltiona Suomen on taattava jokaiselle suomalaiselle lapselle henkiinjäämisen ja kehittymisen edellytykset mahdollisimman täysimääräisesti. Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita.

Lapsilla on oikeus siihen, että heidän lastensuojelun ja hoidon tarpeensa arvioidaan ja selvitetään yksilöllisesti ja perusteellisesti. Heille on turvattava palvelut, jotka he tarvitsevat. Vaikka konfliktialueilta palaavien lasten tarvitsemissa palveluissa ja toimintamalleissa on vielä kehitettävää, tämä ei saa viivyttää näiden lasten tuomista Suomeen välittömästi.

Leirillä olevien lasten ja heidän äitiensä tilannetta ei voida käsitellä summittaisesti, vaan heidän asemaansa ja palvelujaan on punnittava Suomessa yksilöllisesti ja yhdenvertaisesti, kuten oikeusvaltiossa kuuluu. Ratkaisuja tehtäessä on otettava huomioon, ettei lasta saa erottaa vanhemmistaan vastentahtoisesti.

Lapsen erottaminen vanhemmastaan on mahdollista vain, kun toimivaltaiset viranomaiset, joiden päätökset voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittaviksi, toteavat sen olevan lapsen edun mukaista. Tällöinkin lapsella on oikeus pitää yhteyttä vanhempiinsa, ellei se ole lapsen edun vastaista. Tämän oikeuden toteutuminen vaarantuu, jos lapset tuodaan Suomeen ja jätetään äidit leirille odottamaan asiansa käsittelyä. Lapsilla on takanaan traumaattisia kokemuksia, minkä vuoksi olisi julmaa erottaa lapsi vanhemmasta, joka on tilanteessa todennäköisesti lapselle ainoa tuttu aikuinen.

Suomi perinteisesti auttaa Suomen kansalaisia, jotka ulkomailla ovat saattaneet itse itsensä vaikeuksiin. Moraaliperusteisesti erilainen kohtelu ei ole hyväksyttävää. Keskustelussa on myös esitetty, että rekisteröimättömät lapset eivät olisi Suomen kansalaisia. Rekisteröinti on todiste, mutta ei edellytys Suomen kansalaisuudelle.

Hanna Heinonen
toiminnanjohtaja, Lastensuojelun Keskusliitto

Lisätietoja:

Taina Martiskainen, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto
taina.martiskainen@lskl.fi, p. 040 731 3014

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on lapsialan keskusjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksien toteutumista, kehittää lastensuojelun laatua ja tuottaa asiantuntijatietoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen 12.2.: Lapsi verkossa – Näkökulmia lasten oikeuksiin ja tietosuojaan digitaalisessa ympäristössä24.1.2019 14:08:27 EETKutsu

Mitä uusi tietosuoja-asetus tarkoittaa lasten näkökulmasta? Tule kuulemaan ja keskustelemaan 12.2. Hakaniemenrantaan! Tarjoamme kevyttä aamiaista ja painavaa tietoa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita lasten tietosuojasta tai käsittelevät lasten henkilötietoja työssään. Toimittajat ovat tervetulleita paikalle!

Lapsi- ja perhejärjestöjen yhteinen vaaliohjelma on julkaistu: Anna ääni lapselle eduskuntavaaleissa17.12.2018 07:08:27 EETTiedote

Lähes kaikki poliittiset päätökset vaikuttavat lasten elämään. On tärkeää, että muistetaan arvioida tarkkaan, millaisia vaikutuksia milläkin toimella on lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa. Siksi lapsi- ja perhejärjestöt ovat yhdistäneet rivinsä eduskuntavaalien alla Anna ääni lapselle -kampanjaan, jossa on mukana yli kolmekymmentä järjestöä. Myös kansalaiset ja ehdokkaat voivat osallistua kampanjaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme