Suomen metsäkeskus

Syysistutukset eivät ole lisääntyneet

Jaa
Metsäpuiden syysistutuskausi päättyi syyskuun lopulla. Vastoin odotuksia ja taimituottajien toiveita syysistutukset eivät ole lisääntyneet viime vuosina. Metsänviljelyssä kannattaa käyttää monipuolisesti eri puulajeja ja suosia sekametsiä, jotka vähentävät ilmastonmuutoksen metsätuhoriskejä.

Suomen metsiin istutetaan vuosittain 160 miljoonaa kotimaassa tuotettua tainta ja muutama miljoona ruotsalaista tainta. Syysistutusten osuus koko vuoden metsänistutuksista on noin 15 prosenttia, eikä niiden määrä ole lisääntynyt odotetulla tavalla viime vuosina. Valtaosa metsistä istutetaan edelleen keväisin ja käsivoimin.

- Koneellisen työn osuus on vain yksi prosentti kaikista istutuksista. Sen tuottavuutta ei ole pystytty nostamaan riittävästi viime vuosina, jotta se olisi kannattavaa metsurityöhön verrattuna. Pienentyneet työmäärät johtavat myös siihen, etteivät urakoitsijat investoi uusiin laitteisiin, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Metsien uudistusalat ovat Suomessa keskimäärin 1,5 hehtaarin kokoisia. Pienille aloille on usein taloudellisesti kannattamatonta istuttaa taimia koneellisesti. Myös esimerkiksi turvemaat sekä kiviset ja jyrkkärinteiset uudistusalat soveltuvat vain käsityönä tehtävään istutukseen.

Istutettava puu kannattaa valita kasvupaikan mukaan

Kotimaan kolmea pääpuulajia voidaan istuttaa sopiville kohteille aina syyskuun loppuun saakka. Syysistutusta ei kuitenkaan tule tehdä hienojakoisille ja routiville kangas- tai turvemaille. Syysistutuksilla voidaan tasata työruuhkia metsissä sulan maan aikana.

Kuusta voidaan istuttaa keväästä syyskuun loppuun saakka. Männyn istutusta tulee välttää herkimmän pituuskasvun aikaan kesä-heinäkuussa, mutta istutuskausi voi jatkua elokuun alusta aina syyskuun loppuun. Myös koivun taimien syysistutukset onnistuvat hyvin.

Kuusen osuus kaikista istutuksista on nykyisin lähes kaksi kolmasosaa, männyn kolmannes ja rauduskoivun noin viisi prosenttia.

- Kuusen voittokulku istutuksissa jatkuu, vaikka ilmastonmuutokseen täytyisi varautua istuttamalla monipuolisesti eri puulajeja. Istutettava puu kannattaa valita kasvupaikan mukaan ja suosia metsänhoidossa sekametsiä. Näin voidaan vähentää mahdollisia ilmastonmuutoksen aiheuttamia metsätuhoja, Remes sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Remes
metsänhoidon johtava asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 044 548 8380
markku.remes(at)metsakeskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää metsätaloutta ja alan elinkeinoja ja neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen metsäkeskus

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye