Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi

Jaa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli keskilämpötilaltaan Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista lämpimämpi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli 1-2 astetta. Viimeksi syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

Syyskuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa myös tavanomaista sateisempi. Maakunnassa satoi syyskuun aikana keskimäärin 97 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm. Suurin osa sateesta ajoittuu kuukauden 6.–20. päivän väliselle ajalle. Tuolloin satoi alueesta riippuen 71–94 mm.

Syyskuun päättyessä Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.
Pielisen vedenkorkeus nousi syyskuun aikana 5 cm, kun elokuun lopussa ennuste näytti 5–20 cm laskua. Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 19 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Vedenpinnan ennustetaan pysyvän lokakuun loppuun asti lähellä nykyistä tasoa.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on lähellä ajankohdan keskitasoa. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden laskun ennustetaan tasaantuvan. Sateinen sää voi kääntää Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan myös nousuun lokakuun lopulla, mutta ennusteessa on vielä merkittävästi epävarmuutta marras-joulukuun osalta.
Viinijärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 2 cm, Ruunaan 10 cm ja Kajoonjärven 26 cm keskimääräistä ylempänä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Nurmeksen Juutilankankaalla 2 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 35 cm tavanomaista ylempänä.

Jokien keskivirtaamat vaihtelivat syyskuussa tavanomaisen molemmin puolin. Pielisjoessa vettä virtasi syyskuussa lähes normaali määrä. Lieksanjoessa vettä virtasi viidenneksen tavallista enemmän. Koitajoen virtaama oli puolitoistakertainen.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan. Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 11,6 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 11,4 astetta. Lukemat 13.10. olivat vastaavasti Pielisjoella 10,6 astetta ja Pielisellä 10,8 astetta. Pintavedet ovat lähes 4 astetta tavanomaista lämpimämpiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Syyskuun lopussa 10 205 työtöntä20.10.2020 08:00:28 EESTTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli syyskuun lopussa 10 205 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 537 henkilöä (18 %) suurempi. Kasvusta 51 % aiheutui lomautuksista. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,4 %. Vuosi sitten osuus oli 12,0 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa 12,0 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFi

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta haettavissa avustuksia15.10.2020 13:50:44 EESTTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta voi hakea harkinnanvaraista avustusta seuraaviin tarkoituksiin: vesistökunnostusten sekä vesienhoidon toimenpiteiden toteuttamiseen vesitalouteen ja vesiluonnonvarojen kestävään käyttöön rakennusperinnön hoitoon saariston ympäristönhoitoon pohjavesialueiden suojelusuunnitelmiin Lisäksi seuraavat ELY-keskukset myöntävät keskitetysti avustuksia alla oleviin teemoihin: maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämiseen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus) kalataloudellisiin kunnostuksiin (Pohjois-Savon / Varsinais-Suomen / Lapin ELY-keskus) haitallisten vieraslajien torjuntaan (Kainuun ELY-keskus) ympäristökasvatus- ja -valistushankkeisiin (Keski-Suomen ELY-keskus) Avustushakemukset on toimitettava ELY-keskuksiin viimeistään 30.11.2020. Avustuksia myönnetään edellyttäen, että eduskunta osoittaa vuoden 2021 talousarviossa niihin määrärahat. Edellä mainittujen lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskus tulee myöhemmin ilmoittamaan kaupunkivesien hallinnan hankkeita kosk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme