Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Syyskuu oli tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi

Jaa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuu oli keskilämpötilaltaan Pohjois-Karjalan maakunnassa tavanomaista lämpimämpi. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli 1-2 astetta. Viimeksi syyskuu oli keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

Syyskuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa myös tavanomaista sateisempi. Maakunnassa satoi syyskuun aikana keskimäärin 97 mm, kun tavallisesti sataa 67 mm. Suurin osa sateesta ajoittuu kuukauden 6.–20. päivän väliselle ajalle. Tuolloin satoi alueesta riippuen 71–94 mm.

Syyskuun päättyessä Pohjois-Karjalan järvien vedenkorkeudet olivat yleisesti ottaen ajankohdan keskiarvojen yläpuolella.
Pielisen vedenkorkeus nousi syyskuun aikana 5 cm, kun elokuun lopussa ennuste näytti 5–20 cm laskua. Syyskuun lopussa Pielisen vedenkorkeus oli 19 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Vedenpinnan ennustetaan pysyvän lokakuun loppuun asti lähellä nykyistä tasoa.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on lähellä ajankohdan keskitasoa. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden laskun ennustetaan tasaantuvan. Sateinen sää voi kääntää Orivesi-Pyhäselän vedenpinnan myös nousuun lokakuun lopulla, mutta ennusteessa on vielä merkittävästi epävarmuutta marras-joulukuun osalta.
Viinijärven vedenkorkeus oli syyskuun lopussa 2 cm, Ruunaan 10 cm ja Kajoonjärven 26 cm keskimääräistä ylempänä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli syyskuun lopussa Nurmeksen Juutilankankaalla 2 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaarassa 35 cm tavanomaista ylempänä.

Jokien keskivirtaamat vaihtelivat syyskuussa tavanomaisen molemmin puolin. Pielisjoessa vettä virtasi syyskuussa lähes normaali määrä. Lieksanjoessa vettä virtasi viidenneksen tavallista enemmän. Koitajoen virtaama oli puolitoistakertainen.

Syyskuun aikana pintavedet jäähtyivät ajankohdalle tyypilliseen tapaan. Syyskuun viimeisenä päivänä Joensuun kanavalla Pielisjoesta mitattiin pintaveden lämpötilaksi 11,6 astetta ja Nurmeksen laivarannassa 11,4 astetta. Lukemat 13.10. olivat vastaavasti Pielisjoella 10,6 astetta ja Pielisellä 10,8 astetta. Pintavedet ovat lähes 4 astetta tavanomaista lämpimämpiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen@ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Joulukuu tavanomaista leudompi ja vuosi 2020 Suomen mittaushistorian lämpimin11.1.2021 07:32:10 EETTiedote

Joulukuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa viisi astetta tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -3 astetta, kun se tavallisesti on -8,1 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -2,4 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -7,3 astetta. Joulukuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalan maakunnassa 40-48 mm, kun tavallisesti joulukuussa sataa 52 mm. Vuodenvaihteessa lunta oli 10-20 cm, eli noin 10 cm normaalia vähemmän. Lumen vesiarvo vaihteli joulukuun lopussa 22-44 mm, kun se vuodenvaihteessa on keskimäärin 60 mm. Pohjois-Karjalan maakunnan suurten järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Järvien vedenkorkeudet ovat pakastuneen sään johdosta laskussa Orivesi-Pyhäselkää lukuun ottamatta. Pakkaset voivat aiheuttaa avoimena olevilla jokiosuuksilla hyydepatoja, jotka voivat nostaa joen vedenkorkeutta nopeastikin. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noussut noin 30 cm marraskuun puolivä

Pohjois-Karjalassa marraskuun lopussa 10 396 työtöntä22.12.2020 08:00:33 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli marraskuun lopussa 10 396 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 436 henkilöä (16 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 47 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (70 953 henkilöä) oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,7 %, vuosi sitten osuus oli 12,4 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 12,0 % ja vuosi sitten 8,7 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla:www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/

Marraskuu oli lämmin Pohjois-Karjalassa. Sademäärät olivat lähellä tavanomaista.8.12.2020 15:32:49 EETTiedote

Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä tavanomaista. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 60 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm. Kuukauden päättyessä oli lunta maakunnan itä- ja pohjoisosissa 5-10 cm. Muualla maakunnassa lunta oli vain muutamia senttejä. Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli Pohjois-Karjalassa reilun neljä astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin marraskuun keskilämpötilaksi 1,3 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -3,3 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla marraskuun keskilämpötilaksi mitattiin 1,8 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -2,6 astetta. Pohjois-Karjalan maakunnan luonnontilaisten järvien ja jokien vedenkorkeudet ovat sateisen syksyn vaikutuksesta ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Useimpien järvien vedenkorkeudet ovat kääntyneet jo laskuun, mutta Pielisen vedenkorkeus on ajankohtaan nähden harvinaisen korkealla. Joulukuun alussa Pielisen vedenkorkeus on ollut yhtä korkealla viimeksi vuonna 2

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot 2020 Pielisen Kalajaloste Oy:lle, Pohjois-Karjalan Martat ry:lle, Joonas Potkoselle Ilomantsista sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysryppäälle ja Äksyt Ämmät -verkkokaupalle26.11.2020 14:04:06 EETTiedote

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2020 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 26.11.2020. Palkinnon saivat Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Pohjois-Karjalan Martat ry, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.

Pohjois-Karjalassa lokakuun lopussa 10 079 työtöntä24.11.2020 08:00:30 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 10 079 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 353 henkilöä (16 %) suurempi. Puolet työttömyyden kasvusta aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,2 %, vuosi sitten osuus oli 12,1 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,9 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXW

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme