Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Tähtitieteen pimennossa olleet naiset esiin – Markus Hotakaisen uutuuskirja Tähtitieteen naiset

Jaa
Tähtitieteen parissa on työskennellyt paljon naisia, jotka ovat tehneet merkittävää tutkimusta, mutta joiden saavutukset ovat jääneet vähälle huomiolle. Markus Hotakaisen uutuustietokirja Tähtitieteen naiset nostaa heitä esiin. Kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa. Lisäksi Hotakainen esitelmöi kirjansa pohjalta Ursan illassa 19.4.

– Nämä naiset todella vaikuttivat tähtitieteen kehittymiseen ja maailmankuvan muotoutumiseen. He ovat olleet liian kauan pimennossa, sanoo tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen. Hän esittelee uutuuskirjassaan Tähtitieteen naiset lähes 50 tiedenaista ja heidän saavutuksensa. 

Kiehtovimpiin kuuluu Hotakaisen mielestä yhdysvaltalainen vuonna 1868 syntynyt Henrietta Swan Leavitt.
– Leavitt tutki kefeidejä, joiden avulla pystyttiin määrittämään galaksien etäisyyksiä.

Erityisen kiinnostava Hotakaisen mielestä on myös yhdysvaltalainen Vera Rubin, jonka 1960-luvulla tekemien havaintojen pohjalta kävi selväksi, että maailmankaikkeudessa on pimeää ainetta. Hannoverissa 1700-luvun puolivälissä syntynyt Caroline Herschel puolestaan löysi komeettoja ja laati veljensä kanssa kattavan luettelon sumumaisista kohteista.

Herschelin aikalainen, brittiläinen Mary Edwards on hyvä esimerkki siitä, että usein naiset työskentelivät miestensä rinnalla – ja varjossa. Edwards teki ensimmäisenä naisena kymmenien vuosien ajan laskutoimituksia merenkulussa hyödynnettävää Nautical Almanacia varten, sillä hän oli yksinkertaisesti parempi matematiikassa kuin tehtävään pestattu miehensä. Vasta kun hänen miehensä kuoli, selvisi työnantajalle, kuka laskutoimitukset oli todellisuudessa tehnyt, ja onnekseen Mary sai jatkaa työssään.

Kirjaan on saanut oman lukunsa myös suomalainen Liisi Oterma, joka löysi uransa aikana yli 200 asteroidia.
– Paikoin asteroidiluettelo muistuttaa enemmän VR:n aikataulua kuin tähtitieteellistä katalogia, niin paljon siellä on suomalaisten kaupunkien nimiä, sanoo Hotakainen.

Markus Hotakaisen kirjan Tähtiteteen naiset yleisöjulkistustilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa (Kaivopuisto, Helsinki).

Tapahtumassa pääsee katsomaan Aurinkoa observatorion kaukoputkilla. Pilvisen sään sattuessa Markus Hotakainen kertoo Aurinkoa tutkineista naisista.
Julkistustilaisuuden järjestävät Aula & Co, Markus Hotakainen ja Ursa yhteistyössä. Tilaisuuteen on vapaa ja avoin pääsy ja kirja on siellä myynnissä.


Hotakainen pitää myös Ursan järjestämän etäyleisöesitelmän 19.4. Esitelmää voi seurata sen alettua Ursan Youtube-kanavalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Harvardin observatorio 1899
Harvardin observatorio 1899
Lataa
Tutkija Vera Rubin
Tutkija Vera Rubin
Lataa
Henrietta Swan Leavitt työpöytänsä ääressä Harvard Collegen observatoriossa.
Henrietta Swan Leavitt työpöytänsä ääressä Harvard Collegen observatoriossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Eerikinkatu 36
00180 HELSINKI

info@aulakustannus.fihttps://aulakustannus.fi/

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Kuusivuotiaan kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille sekä Björn Natthiko Lindebladin kirja Saatan olla väärässä.

Aula & Co siirtyy elokuun 2021 lopussa Storytel Booksin omistukseen, mutta jatkaa toimintaansa täysin itsenäisenä yhtiönä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Jeff Bezosin ja Elon Muskin suosikkikirjailijan Iain M. Banksin klassikkoteos suomeksi24.3.2023 08:20:08 EET | Tiedote

Skotlantilainen Iain M. Banks on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia tieteiskirjailijoita Isaac Asimovin ja Philip K. Dickin ohella. Banks erottuu muista aikansa scifikirjailijoista siinä, että hän viljelee teoksissaan paljon mustaa huumoria. Banksin Kulttuuri-sarjan avaava Muista Flebasta -romaanin voi sanoa aloittaneen avaruusoopperoiden uuden tulemisen kirjallisuudessa. Aula & Co julkaisee Kulttuuri-sarjan kolme ensimmäistä kirjaa, ensimmäisen ensi viikolla. SpaceX:n perustaja, miljardööri Elon Musk on nimennyt avaruusrakettiensa laukaisualustat Banksin kirjojen avaruusalusten mukaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme