Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Tähtitieteen pimennossa olleet naiset esiin – Markus Hotakaisen uutuuskirja Tähtitieteen naiset

Jaa

Tähtitieteen parissa on työskennellyt paljon naisia, jotka ovat tehneet merkittävää tutkimusta, mutta joiden saavutukset ovat jääneet vähälle huomiolle. Markus Hotakaisen uutuustietokirja Tähtitieteen naiset nostaa heitä esiin. Kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa. Lisäksi Hotakainen esitelmöi kirjansa pohjalta Ursan illassa 19.4.

– Nämä naiset todella vaikuttivat tähtitieteen kehittymiseen ja maailmankuvan muotoutumiseen. He ovat olleet liian kauan pimennossa, sanoo tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen. Hän esittelee uutuuskirjassaan Tähtitieteen naiset lähes 50 tiedenaista ja heidän saavutuksensa. 

Kiehtovimpiin kuuluu Hotakaisen mielestä yhdysvaltalainen vuonna 1868 syntynyt Henrietta Swan Leavitt.
– Leavitt tutki kefeidejä, joiden avulla pystyttiin määrittämään galaksien etäisyyksiä.

Erityisen kiinnostava Hotakaisen mielestä on myös yhdysvaltalainen Vera Rubin, jonka 1960-luvulla tekemien havaintojen pohjalta kävi selväksi, että maailmankaikkeudessa on pimeää ainetta. Hannoverissa 1700-luvun puolivälissä syntynyt Caroline Herschel puolestaan löysi komeettoja ja laati veljensä kanssa kattavan luettelon sumumaisista kohteista.

Herschelin aikalainen, brittiläinen Mary Edwards on hyvä esimerkki siitä, että usein naiset työskentelivät miestensä rinnalla – ja varjossa. Edwards teki ensimmäisenä naisena kymmenien vuosien ajan laskutoimituksia merenkulussa hyödynnettävää Nautical Almanacia varten, sillä hän oli yksinkertaisesti parempi matematiikassa kuin tehtävään pestattu miehensä. Vasta kun hänen miehensä kuoli, selvisi työnantajalle, kuka laskutoimitukset oli todellisuudessa tehnyt, ja onnekseen Mary sai jatkaa työssään.

Kirjaan on saanut oman lukunsa myös suomalainen Liisi Oterma, joka löysi uransa aikana yli 200 asteroidia.
– Paikoin asteroidiluettelo muistuttaa enemmän VR:n aikataulua kuin tähtitieteellistä katalogia, niin paljon siellä on suomalaisten kaupunkien nimiä, sanoo Hotakainen.

Markus Hotakaisen kirjan Tähtiteteen naiset yleisöjulkistustilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa (Kaivopuisto, Helsinki).

Tapahtumassa pääsee katsomaan Aurinkoa observatorion kaukoputkilla. Pilvisen sään sattuessa Markus Hotakainen kertoo Aurinkoa tutkineista naisista.
Julkistustilaisuuden järjestävät Aula & Co, Markus Hotakainen ja Ursa yhteistyössä. Tilaisuuteen on vapaa ja avoin pääsy ja kirja on siellä myynnissä.


Hotakainen pitää myös Ursan järjestämän etäyleisöesitelmän 19.4. Esitelmää voi seurata sen alettua Ursan Youtube-kanavalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Harvardin observatorio 1899
Harvardin observatorio 1899
Lataa
Tutkija Vera Rubin
Tutkija Vera Rubin
Lataa
Henrietta Swan Leavitt työpöytänsä ääressä Harvard Collegen observatoriossa.
Henrietta Swan Leavitt työpöytänsä ääressä Harvard Collegen observatoriossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Eerikinkatu 36
00180 HELSINKI

info@aulakustannus.fihttps://aulakustannus.fi/

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Kuusivuotiaan kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille sekä Björn Natthiko Lindebladin kirja Saatan olla väärässä.

Aula & Co siirtyy elokuun 2021 lopussa Storytel Booksin omistukseen, mutta jatkaa toimintaansa täysin itsenäisenä yhtiönä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Markus Leikola kirjoittaa kirjaa Ukrainan ja Venäjän suhteista – mesenaattikampanja käyntiin ennätysvauhdilla16.5.2022 12:26:41 EEST | Tiedote

Markus Leikola on seurannut Ukrainan ja Venäjän suhteita jo 40 vuotta. Kun sota syttyi, Markus Leikola alkoi kirjoittaa. Nyt hän viimeistelee elokuussa julkaistavaa kirjaa Sodan ja rauhan kronikka. Oivaltavassa tekstissä kietoutuvat yhteen sotatoimet, diplomatia, kulttuuri, talous ja viestintä. Kirjan kustantaa Aula & Co. Kirjasta käynnistettiin Mesenaatti-kampanja, jonka tuotoista puolet lahjoitetaan SPR:n kautta Ukrainalle. Parhaillaan käynnissä oleva kampanja saavutti minimitavoitteensa ennätysvauhtia, alle kahdessa vuorokaudessa.

Kolme siskoa vannoo toisilleen selviytyvänsä – megahitti Auschwitzin tatuoijan jatko-osa suomeksi20.1.2022 11:48:22 EET | Tiedote

Heather Morrisin maailmanlaajuiset hittikirjat Auschwitzin tatuoija ja Cilkan tarina ovat myyneet maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta ja Suomessakin yli 200 000 kappaletta. Holokaustin muistopäivänä julkaistava trilogian päätösosa Kolme sisarta kertoo teini-ikäisten Cibin, Magdan ja Livian tarinan Auschwitzin-Birkenaun keskitysleirillä ja kuolemanmarssilla. Cibi seurasi 15-vuotiaana leirille lähetettyä Liviaa vapaaehtoisesti, ja myöhemmin myös Magda vangittiin. Kohdatessaan jälleen keskitysleirillä he vannoivat toisilleen selviävänsä painajaisesta hengissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme