Taideyliopisto

Taideyliopisto sai 75 000 euroa narratiivisen osaamisen vahvistamiseen terveydenhuollossa

Jaa

Ensi vuonna alkavassa Jenny ja Antti Wihurin rahaston rahoittamassa hankkeessa paneudutaan tarinoihin osana terveydenhuollon arkea.

Potilaiden kuunteleminen on keskeistä terveydenhuollon ammattilaisten työssä. Alan ammattilaisille on siksi hyödyllistä pysähtyä välillä pohtimaan, miten tarinat toimivat ja miten niitä kuunnellaan ja tulkitaan. Tarinoihin liittyvä osaaminen auttaa heitä hyödyntämään lääketieteellistä ammattitaitoaan entistä paremmin. Eri alojen taiteilijoiden ja humanistien olisi puolestaan hyvä huomata, miten heidän tarinoihin liittyvää osaamistaan voidaan kehittää ja soveltaa muiden käyttöön.

Ensi vuonna alkavassa "Health, Narrative and the Arts” -hankkeessa paneudutaan narratiivisen kompetenssin tunnistamiseen, kehittämiseen ja soveltamiseen. Lisäksi siinä käynnistetään alan tutkimusta Taideyliopistossa. Mikäli hankkeelle saadaan jatkorahoitus, se ajoittuu vuosille 2021–2023.

Hankkeessa järjestetään muun muassa terveydenhuollon ammattilaisille suunnattuja kirjoittamiseen ja lukemiseen keskittyviä kursseja, joiden tarkoitus on tarjota tilaisuuksia kuuntelemisen ja itsereflektion taitojen kehittämiseen. Luvassa on myös muihin taiteenaloihin liittyviä kursseja.

Uusi avaus Suomessa

Suomessa vastaavaa koulutusta on järjestetty toistaiseksi vähän. Kansainvälisestikin ala on vielä nuori mutta vireä.

”Useissa kansainvälisissä̈ yliopistoissa on jo aiheeseen liittyvää tutkimusta ja koulutusta”, kertoo hankkeen sisällöstä vastaava kirjailija ja psykologi Jussi Valtonen. Valtonen toimii kirjoittamisen maisteriohjelman professorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa ja tutkijana Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Esimerkiksi Columbian, New Yorkin ja Nottinghamin yliopistoissa terveyttä, sairautta ja kuolevaisuutta tarkastellaan monialaisesti lääketieteen, taiteiden ja humanististen alojen näkökulmista. Tarkoitus onkin kutsua narratiivisen lääketieteen huippuosaajia Suomeen luennoimaan aiheesta.

”Haluamme herätellä ihmisiä huomaamaan, kuinka monipuolinen voimavara taide on myös sairastumiseen ja kuolevaisuuteen liittyvissä kysymyksissä”, Valtonen sanoo.

Taiteellisen ajattelun voima

Taideyliopistolle kyseessä on uusi, mutta luonteva aluevaltaus.

”Taideyliopisto uskoo taiteen ja taiteellisen ajattelun voimaan ja haluaa vahvistaa niiden roolia yhteiskunnassa. Tässä tapauksessa tarjoamme niiden näkökulmia aiheesta kiinnostuneille terveydenhuollon ammattilaisille”, toteaa Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.

Taiteen tasa-arvoista saatavuutta ja hyvinvointivaikutuksia muun muassa terveydenhuollossa ja hoivalaitoksissa on tutkittu Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa ArtsEqual-hankkeessa, jota Taideyliopisto koordinoi.

”Tässä ajassa on todella tärkeää tutkia ja kehittää eri taiteenalojen menetelmien ja käytäntöjen hyödyntämistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä”, Perkiömäki jatkaa.

Vuodelle 2021 "Health, Narrative and the Arts - Narratiivisen kompetenssin vahvistaminen taiteessa ja terveydenhuollossa" -hankkeen apuraha on 75 000 euroa. Jenny ja Antti Wihurin rahasto sai toukokuun apurahahaussa 5638 hakemusta. Hakijoista noin kahdeksanprosenttia sai myönteisen päätöksen.
   

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle21.12.2020 14:30:00 EETTiedote

Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.

Neil Heyde vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan10.12.2020 13:25:48 EETTiedote

Neil Heyde on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vierailevaksi professoriksi kaudelle 1.1.2021-31.12.2022. Heyde on lontoolaisen Royal Academy of Musicin jatkokoulutusohjelmien johtaja ja Lontoon yliopiston musiikin professori. Hän on myös sellisti ja soittanut muun muassa Kreutzer-kvartetin jäsenenä 1990-luvulta lähtien. Sibelius-Akatemiassa Heyden tehtävänä on opettamisen lisäksi muun muassa osallistua taiteellisen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kehittämiseen.

Musiikin ihmemaa saa uuden suunnan koko musiikkikoulutuskentän yhteistyöllä8.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Suomi tunnetaan kansainvälisesti musiikkikoulutuksen ihmemaana. Rakennemuutokset ja kasvavat odotukset koulutustarjonnasta kuitenkin haastavat meitä. Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. julkistettu kansallinen musiikkikoulutuksen visio 2030 on kentän toimijoiden yhdessä rakentama tulevaisuuskuva. Yhteisen vision avulla halutaan varmistaa, että tavoitteellinen ja korkeatasoinen musiikinopiskelu ja -harrastaminen on mahdollista kaikkialla Suomessa myös tulevaisuudessa.

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme