Taideyliopisto

Taideyliopisto suhtautuu erittäin vakavasti kaikenlaiseen epäasialliseen käytökseen

Jaa
Image-lehdessä 2/2020 on artikkeli opettajien vallankäytöstä ja seksuaalisesta häirinnästä klassisen musiikin kentällä. Taideyliopisto ja siihen kuuluva Sibelius-Akatemia suhtautuvat asiaan erittäin vakavasti. Opiskelijoiden oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ohittamaton itseisarvo.

Taideyliopistossa on tehty jo vuosia töitä häirinnän ja epäasiallisen käytöksen ennalta ehkäisemiseksi. Tähän on kuulunut laajamittainen keskustelu opettajan pedagogisesta vastuusta. Kaikki esiin tulevat häirintätapaukset käsitellään selkeän prosessin mukaisesti.

Opettaja on aina valta-asemassa opiskelijaan nähden. Hänen tehtävänään on varmistaa, ettei opetusympäristössä ole opiskelijan henkistä tai fyysistä terveyttä vaarantavia tekijöitä. Aivan erityinen vastuu meillä on alaikäisistä nuorista, ja olemme viime vuosina tehneet paljon työtä luodaksemme heille mahdollisimman hyvän oppimisympäristön. Olen surullinen ja pahoillani siitä, ettei tämä ole aina toteutunutEmme halua historian virheiden toistuvan enää, sanoo Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén. 

Laaja yhteiskunnallinen keskustelu seksuaalisesta häirinnästä ja vallan väärinkäytön muodoista on tärkeää, sillä se auttaa tunnistamaan epäasiallisen käytöksen ja puuttumaan sen muotoihin yhä paremmin. Asian eteen on tehtävä työtä jatkuvasti. 

Hildénin mukaan Sibelius-Akatemiassa on varmistettava, että periaatteet ovat ajanmukaisia, ja ne toteutuvat myös käytännössä. Jo rekrytointivaiheessa korostetaan pedagogista osaamista taiteellisten ansioiden rinnalla. Huono käytös on este opettajana toimimiselle. 

Opettajiemme pedagoginen osaaminen on korkealla tasolla, ja arvostamme heidän työtään todella paljon. Samalla yksikin häirintätapaus on liikaa. Kynnys ilmoittaa epäasiallisesta kohtelusta on meillä selkeästi laskenut, mutta meidän on edelleen löydettävä keinoja madaltaa sitäHildén toteaa. 

Sibelius-Akatemia järjestää valtakunnallista musiikin korkeakouluopintoihin valmentavaa nuorisokoulutusta myös alaikäisille opiskelijoille. Nuorisokoulutuksen käytäntöjä on arvioitu ja täsmennetty viime vuosien aikana.  

Vastuu alaikäisten nuorten turvallisuudesta on erityisen suuri. Parhaillaan työstämme uutta, yksityiskohtaisempaa ohjetta opettajille, jonka avulla varmistamme käytäntöjen selkeyden ja asianmukaisuuden. Nuorten itsetunnon ja tulevaisuususkon vahvistaminen on kaiken tekemisen perusta.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan21.3.2024 15:30:00 EET | Tiedote

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle on edelleen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt Let there be light -konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Se järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024. Median edustajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan Stasevskaa ja seuraamaan harjoituksia 3.4.2024.

Tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Sari Mul­ta­la Tai­dey­li­opis­tos­sa: ”Suu­rim­mat in­no­vaa­tiot syn­ty­vät pai­kois­sa, jois­sa eri­lai­sis­ta taus­tois­ta tu­le­vat osaa­jat koh­taa­vat”20.3.2024 13:49:50 EET | Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili Taideyliopistossa maanantaina 18.3. keskustelemassa yliopiston johtoryhmän, hallituksen sekä ylioppilaskunnan edustajien kanssa taide- ja kulttuurialojen tulevaisuudesta sekä kuulemassa toiveita ja ratkaisuehdotuksia valmisteilla olevaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Suomen hallituksen ohjelmaan kirjatun selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva kulttuuripolitiikan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Myös Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on mukana kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevassa työryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye