Tapio

TaimiSankari – Tapion kehittämä uudenlainen taimi kehitettiin taistelemaan juurikääpää vastaan

Jaa
Kuusenjuurikäävän aiheuttama tyvilaho on pahin kuusten vioittaja Suomessa. Tapio on kehittänyt uudenlaisen kuusentaimen, joka hidastaa juurikäävän leviämistä puussa – TaimiSankarin.

Juurikääpä on metsissämme yleisesti esiintyvä lahottajasieni, joka aiheuttaa kuusen rungon sisälle tyvilahoa. Juurikääpä lahottaa puiden juuristoa ja runkoa usein monen metrin korkeudelle, ja tuhot kohdistuvat erityisesti arvokkaaseen tyvitukkiin. 

Ruotsalaiset ja suomalaiset tutkijat ovat havainneet useissa tutkimuksissa, että tietyillä kuusialkuperillä esiintyy vastustuskykyä juurikääpää vastaan. Tapion siemenviljelmiltä löytyi tutkittaessa kuusen klooneja, joiden jälkeläisiltä tämä ominaisuus löytyy. Tähän perustui idea tuottaa näiden kloonien jälkeläisistä taimia, joissa juurikääpä leviää hitaammin. Laajan tutkimuspohjan tulosten mukaan geeni hidastaa taudin leviämistä, mutta ei infektointia.

Taloudellista hyötyä metsänomistajalle

Kuusenjuurikääpä leviää Tapion kehittämissä taimissa jopa 27 % hitaammin kuin puissa, joissa geeniä ei ole. Tästä on metsänomistajalle suurta taloudellista hyötyä siinä vaiheessa, kun puut kaadetaan, sillä arvokasta tyvitukkia säästyy laholta.

”TaimiSankari-taimia kannattaa istuttaa etenkin sellaisille kasvupaikoille, joissa on suuri tyvilahon riski, mutta joille ei ole mahdollisuutta esimerkiksi hirvituhojen takia istuttaa muita puulajeja”, kertoo Tapion kasvuliiketoiminnan kehittämispäällikkö Juha Ruuska.

SankariTaimia saatavilla kevään istutuksiin!

Ensimmäiset taimet toimitetaan jo kevään 2023 istutuksiin. Taimia tuotetaan sitä mukaa lisää, kun siemeniä saadaan emopuista.

”Kuusilla hyvät siemenvuodet vaihtelevat, joten varmuutta ei joka vuosi taimien saatavuudesta ole. Kaikille halukkaille taimia ei siis heti välttämättä riitä – siksi kannattaa olla ajoissa liikkeellä”, sanoo Tapion yhteistyökumppanina toimivan Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen.

Voit tilata taimia Tapion Metsäkaupasta tai Fin Forelian verkkokaupasta.  

Tapio Siemenkeskus tuottaa siemenviljelyksillään männyn, kuusen ja rauduskoivun sekä lehtikuusen jalostettuja siemeniä. Viljelyksille on valittu Suomen metsäpuista parhaat yksilöt. Nämä emopuut tuottavat siemeniä, joista kehittyvien puiden kasvu- ja laatuominaisuudet on testattu pitkäaikaisissa kenttäkokeissa. Jalostetuilla siemenillä voidaan lisätä puuston kasvua, metsistä saatavia tuloja ja uusiutuvan puuraaka-aineen käyttöä sekä hiilensidontaa. Tapion kasvuliiketoiminnan siementuotannolla on ISO9001­-laatusertifikaatti.

Fin Forelia on Suomen suurin metsätaimien tuottaja. Fin Forelialla on kattava taimitarhaverkosto ja hyvät myyntikanavat, joiden avulla pystytään jatkossa toimittamaan tarvittava määrä TaimiSankareita metsiimme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

Nya rekommendationer för skogsvård hjälper skogsägarna att göra mer klimatsmarta beslut1.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Klimatsmart skogsvård handlar att nyttja skogen för att bromsa upp klimatförändringen och att anpassa skogsbruket till ett klimat i förändring. De nya rekommendationerna för skogsvård hjälper skogsägarna och dem som erbjuder skogstjänster att fatta beslut som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap. Rekommendationerna har publicerats på både svenska och finska.

Metsäntuntijat-podcast: Miten EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikka vaikuttaa metsien käyttöön Suomessa?23.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote

Ennallistamisasetus, Fit for 55, uusiutuvan energian direktiivi, LULUCF, biodiversiteettistrategia – mitä ne ovat ja miten niitä viedään käytäntöön? Johtava EU-metsäasiantuntija Jaana Kaipainen Suomen metsäkeskuksesta ja johtava asiantuntija Kati Kontinen Tapiosta selvittävät EU:n ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyviä koukeroita, ja käyvät läpi Suomen metsien käyttöön vaikuttavia strategioita, direktiivejä ja asetuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme