Skills Finland ry

Taitaja2023 etsii ratkaisuja muuttuviin osaamistarpeisiin myös kansainvälisellä yhteistyöllä

Jaa
Maailma, työelämä ja osaamisen tarpeet muuttuvat. Futuristi, keksijä, tietokirjailija Perttu Pölönen ja opetusneuvos Hanna Autere kertovat, miten muutokseen voidaan varautua. Aihetta käsitellään Taitajan kansainvälisessä seminaarissa.
Kansainvälisyys on tärkeä osa ammatillista koulutusta. Kuvassa EuroSkills Budapest 2018 -ammattitaitokilpailun avajaiset. Kuva: WorldSkills Europe.
Kansainvälisyys on tärkeä osa ammatillista koulutusta. Kuvassa EuroSkills Budapest 2018 -ammattitaitokilpailun avajaiset. Kuva: WorldSkills Europe.

Taitaja2023 Espoo -tapahtumassa kilpaillaan ammattitaidon suomenmestaruuksista, mutta tapahtuma on myös kansainvälisen yhteistyön areena. Koko tapahtuman ajan kestävä European Training and Cooperation Activities (TCA) Erasmus+ Seminar kokoaa yhteen seminaarivieraita yli 20 maasta, tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Ukrainasta.

–Ammatillisen koulutuksen kysymysten parissa työskenteleviä yhdistää kaikkialla sama huoli siitä, miten pysytään mukana tässä muutoksessa. Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa tiedonvaihdon siitä, miten osaamistarpeet muuttuvat ja millaisia ratkaisuja eri maissa on kehitetty, sanoo opetusneuvos Hanna Autere Opetushallituksesta.

Autere on huomannut, että kansainvälisiä vieraita vetää Suomeen myös käsitys suomalaisen koulutuksen hyvästä tasosta.

Vaikka maailmalla suomalaisen koulutuksen laatua arvostetaan, kotimaassa siinä nähdään myös kehittämisen varaa. Tätä Autere pitää positiivisena asiana. – Koskaan emme ole valmiita. Työtä ja yhteistyötä tarvitaan edelleen, hän sanoo ja painottaa, että Suomessa ei olisi pystytty kehittämään nykyisenlaista ammatillisen koulutuksen järjestelmää umpiossa. – Ilman kansainvälistä yhteistyötä se ei kerta kaikkiaan olisi ollut mahdollista.

Perttu Pölönen muistuttaa aloittelijaksi asettumisen tärkeydestä

Kansainvälisen seminaarin keynote-puheenvuoron pitää 9.5. futuristi, keksijä, tietokirjailija Perttu Pölönen. Pölönen nimeää yhdeksi aivan erityiseksi tulevaisuuden työelämätaidoksi kyvyn asettua aloittelijan rooliin.

– Ei ole kannattavaa nojata liikaa siihen, mitä meillä on ollut, koska silloin on vaarana, että meistä tulee saavutettujen etujen museo, Pölönen herättelee. Hän pitääkin yhteistyötä, uteliaisuutta ja muilta oppimista ensiarvoisen tärkeinä tulevaisuuden taitoina.

Perttu Pölönen nostaa esiin muutaman työelämää suuresti muuttavan kysymyksen. Ensimmäinen niistä on teknologian kehitys. – Teknologian kehitys pakottaa meidät ihmiset jalostumaan ja sivistymään. Tämän kehityksen myötä inhimillisyys korostuu työelämässäkin, sillä ihmisinä pystymme edelleen tuottamaan jotakin sellaista, mihin teknologia ei pysty. Google ei katso silmiin eikä kosketa olalle, joten mieti, mitä sellaista sinulta saa, mitä ChatGPT:ltä tai Googlelta ei saa.

Pölönen myös muistuttaa, että vasta puolet maailman väestöstä on internetissä. – Toinen puoli on siis vasta tulossa kilpailemaan työstä, tarjoamaan osaamistaan nopeammin ja halvemmalla. Tämä kaikki tulee muuttamaan tilannetta työmarkkinoilla, hän sanoo ja huomauttaa, että muutos lisää myös kansainvälisyysosaamisen tarvetta. – Jatkossa työtä ja yhteistyötä tehdään aiempaa useammin erilaisista taustoista ja kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Korhonen
yhteiskuntasuhdejohtaja, Omnia
Paivi.Korhonen@omnia.fi
Puh. 040 126 7599


Katja Katajamäki
viestintäpäällikkö, Skills Finland
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
puh. 040 732 0691

Kuvat

Kansainvälisyys on tärkeä osa ammatillista koulutusta. Kuvassa EuroSkills Budapest 2018 -ammattitaitokilpailun avajaiset. Kuva: WorldSkills Europe.
Kansainvälisyys on tärkeä osa ammatillista koulutusta. Kuvassa EuroSkills Budapest 2018 -ammattitaitokilpailun avajaiset. Kuva: WorldSkills Europe.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2023 Espoo

Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 350 opiskelijaa eri ammattialoilta. Lajeja on 47, ja niistä viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. Finalistit karsittiin 1646 semifinalistin joukosta. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja: drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus (muraali).

Taitaja2023-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu, jonka karsintoihin osallistui lähes 12 000 yläkoululaista. Loppukilpailuun osallistuu 36 kolmen hengen joukkuetta.

Tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimii Ammattiopisto Live. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry.

Taitaja2023 on kaikille avoin maksuton tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus sekä ammattiosaamisen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa.

Espoon kilpailuihin lähdetään osaamisella ja ammattiylpeydellä – tapahtuman virallinen slogan ja hashtag on #OlePro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme