Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Taitaja9-kilpailun voittajat palkittiin sähköpyörillä

Jaa

Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä tiistaina 16.5.2017 järjestetyssä yläkoulujen kädentaitokilpailun finaalissa kisasi 36 joukkuetta ympäri Suomea. Mestaruuden vei nimiinsä äänekoskelaisen Koulunmäen yhtenäiskoulun joukkue Nikon Nuput. Voittajille luovutettiin sähköpyörät koulun kevätjuhlassa.

Finaalierä. Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto
Finaalierä. Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto

Nikon Nuput eli 9.-luokkalaiset Markus Honkonen, Pyry Lukkari ja Sanna Kiviaho kilpailivat yläkoulujen suuren kädentaitokilpailun finaalissa, joka järjestettiin Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä 16.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa.

Kilpailussa tarvitaan tiimityötä, kuten myös joukkueen nimeämisessä.

­– Yhdessä mietittiin joukkueelle nimeä ja lopuksi nimi muodostui meidän luokanvalvojan Niko Rossin mukaan, nuoret kertovat.

Kilpailuun joukkue osallistui koulun teknisen työn opettajan Jari Aitto-ojan kannustamana. Finaaliin pääsy edellytti selviytymistä paikallis- ja aluekarsintakilpailuista. Aluekarsintakilpailuun harjoiteltiin edellisten vuosien kilpailutehtävillä.

– Kilpailun finaalia varten valmistauduimme Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistossa, jossa saimme harjoitella mm. sähkö- ja painejuttuihin liittyviä asioita, joukkue kuvailee.

Koko Taitaja9-kilpailun voittajajoukkueen jäsenet saivat jokainen Velocifero mad 500 -sähköpyörät itselleen. Palkinto luovutettiin ensimmäistä kertaa osana koulun omaa kevätjuhlaa. Paikalla kevätjuhlassa olivat Taitaja2017-tapahtuman kilpailujohtaja Sari Karjalainen, Skills Finland ry:n toiminnanjohtaja Eija Alhojärvi sekä palkinnon luovuttajana Janne Suntio Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry:stä.

– Olemme toimineet Taitaja9-kilpailun pääyhteistyökumppanina kolme vuotta. Kevätjuhlaan sisällytetty palkintojenjako tuntui upealta! Tilaisuuden tähtinä olivat kaikki peruskoulun päättävät, joten kaikilla oli hieno fiilis, kuvailee Suntio.

Myös Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulun opettajat yhtyivät tähän mielipiteeseen.

– Koulun opettajien mielestä tämä oli erityisen hieno ele, että tapahtumaorganisaatiosta oli paikalla luovuttamassa palkintoa kevätjuhlassa, kertoo Nikon Nuput -joukkueen kilpahuoltajana toiminut Aitto-oja.

Kilpailun erityispiirteinä Suomi 100 ja hallituksen kärkihankkeet

Taitaja9-kilpailussa halutaan innostavalla tavalla nostaa kädentaitoa vaativien alojen, erityisesti tekniikan, tekstiilityön ja kotitalouden, tuntemusta. Samalla pyritään kasvattamaan ammatillisen koulutuksen vetovoimaa sekä tehostamaan paikallista yhteistyötä peruskoulujen, ammattioppilaitosten ja yritysten välillä.

Tämän vuoden finaalissa nähdyt tehtävät olivatkin luovia ongelmanratkaisuun ja päättelyyn liittyviä tehtäviä. Päivän aikana kilpailijat mm. rakensivat puisia kiukaita, valmistivat Suomen lippuja ja saivat ne nousemaan lipputankoon automaation avulla. Lisäksi kilpailijoiden piti onnistua asettelemaan 3D-palapeli ja koota kuutioita robottien avulla.

– Finaalin tehtävät olivat alkujaan suunniteltu yhteistyössä kilpailun järjestäjän ja yhteistyökumppanien kanssa. Kilpailutehtävissä hyödynnettiin Festo Oy:n osaamista automaatioteknologiassa ja Step System Oy:n osaamista innovatiivisista oppimisratkaisuista. Lisäksi pääpalkinnon voittajajoukkueelle lahjoittanut Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry suunnitteli yhden kilpailutehtävistä. Kaikissa tehtävissä otettiin huomioon kilpailijoiden ikäjakauma, kertoo Taitaja9-kilpailun lajivastaava Petri Pajulahti

– Omassa tehtävässämme inspiroiduimme Suomi 100 vuotta -teemasta. Eli mikäs sen suomalaisempaa kuin saunan lämmitys. Joukkueiden oli koottava puunkantoteline ja osia saunan kiukaasta. Lisäksi kiukaaseen oli ladottava kivet ja pilkkeet. Tehtävä oli vauhdikas ja kaikki joukkueet onnistuivat siinä hienosti, kuvailee Suntio.

Taitaja9-kilpailu on nyt koko yläkoulun kädentaitokilpailu

Taitaja9-kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002. Silloin kilpailu oli suunnattu vain 9.-luokkalaisille. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin jo 15. kerran. Aiemmista vuosista poiketen kilpailuun saivat nyt osallistua kaikki peruskoulun 7.–9.-luokkalaiset.

Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Taitaja9-kilpailun kolme parasta joukkuetta ovat:

1. Nikon Nuput, Koulunmäen yhtenäiskoulu, Äänekoski
Markus Honkonen, Pyry Lukkari, Sanna Kiviaho

2. Ihmeysit, Puolimatkan koulu, Hyvinkää
Ruusu Ankeriasniemi, Marcus Kytölä, Joosua Rättö

3. Härmäläiset, Ylihärmön yläkoulu, Ylihärmä
Mira Mäki-Haapoja, Mikko Jaskari, Aleksi Houtsonen

Taitaja9-finaalin 36:sta joukkueesta päivän alku- ja välieristä finaalierään tiensä selvittivät myös seuraavat joukkueet:

Pipot, Pielaveden yhtenäiskoulu, Pielavesi
Ossi Katainen, Lyydia Moisa, Aapo Yrjänä

Team K, Pohjanlinnan yhtenäiskoulu, Kankaanpää
Emilia Alalammi, Jesse Hietaoja, Oskari Kenola

Työukot, Pyynikin koulu, Tampere
Viivi Kumpula, Sini Manninen, Aarni Vaahtera
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Turtiainen
markkinointi- ja viestintävastaava
Taitaja2017 Helsinki
040 630 0510
janne.turtiainen@hel.fi

Kuvat

Finaalierä. Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto
Finaalierä. Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto
Lataa
Voittajajoukkue Nikon Nuput kevätjuhlassa.
Voittajajoukkue Nikon Nuput kevätjuhlassa.
Lataa
Kuvaaja Santiago Rodriguez / Stadin ammattiopisto
Kuvaaja Santiago Rodriguez / Stadin ammattiopisto
Lataa
Kilpailuareenasta kuva / Kuvaaja Janette Partonen Stadin ammattiopisto
Kilpailuareenasta kuva / Kuvaaja Janette Partonen Stadin ammattiopisto
Lataa
T9-kilpailun finaalin viimeinen tehtävä/ Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto
T9-kilpailun finaalin viimeinen tehtävä/ Kuvaaja Janette Partonen/ Stadin ammattiopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Taitaja2017 Helsinki: ammattitaidon SM-kilpailut

Ammattitaidon SM-kilpailut järjestetiin 15.-18.5.2017 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtumassa vieraili yhteensä 99 180 ammattialoihin tutustujaa.

Nelipäiväinen tapahtuma koostui SM-ammattitaitokilpailuista sekä yläkoululaisten kädentaitokilpailusta ja erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden ammattitaitokilpailusta. Kilpailijoita oli mukana lähes kuusisataa ja mestaruuksia ratkottiin yli viidelläkymmenellä eri ammattialalla. Tapahtumaan oli yleisölle vapaa sisäänpääsy.

Taitaja2017 Helsinki –tapahtuma järjestettiin pääkaupunkiseudun oppilaitosten yhteistyön voimin ja se toteutettiin tiiviissä yhteistyössä satojen eri ammattialojen yritysten kanssa. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio ja kehittäjä on Skills Finland ry.

www.taitaja2017.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme