Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Taiteen akateemikon arvonimen saanut Kaija Saariaho kritisoi kiitospuheessaan Suomen kulttuuria vähättelevää politiikkaa ja omistaa tunnustuksen nuorille kollegoilleen

Jaa
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi 23.3.2023 harvinaisen taiteen akateemikon arvonimen säveltäjä Kaija Saariaholle. Arvonimi myönnetään taideneuvoston esityksestä erittäin ansioituneelle taiteilijalle. Ainoa toinen musiikin akateemikko on tällä hetkellä kapellimestari Jorma Panula (s. 1930). Saariaho ilmaisee kiitospuheessaan suuren huolensa suomalaisen kulttuurin arvostuksesta ja nuorten mahdollisuuksista musiikilliseen koulutukseen jatkossa.
Kaija Saariaho. Kuva: Maarit Kytöharju
Kaija Saariaho. Kuva: Maarit Kytöharju

– Nykyisessä Suomessa kulttuuripolitiikkaa pidetään vähäpätöisenä sivuseikkana, jota säädetään ideattomasti ja luovutetaan markkinoille ja jopa äärioikeistolle. Usko siihen, että minun kaltaiseni ihmiset tekevät jotakin tärkeätä, jonka arvoa ei voi mitata vallalla, kunnialla eikä rahalla, ei näytä enää olevan osa yleistä poliittista sivistystä. Siksi tämä arvonimi on tärkeä ele, Kaija Saariaho toteaa puheessaan.

Taideneuvoston laatimissa akateemikon arvonimen perusteluissa painotetaan poikkeuksellisen laajaa, monipuolista ja yksilöllistä elämäntyötä sekä hänen luomisvoimansa ajankohtaisuutta. Saariahon nelikymmenvuotinen tuotanto käsittää 119 sävellystä: oopperoita, suuria sinfonisia orkesteriteoksia, paljon monipuolista vokaali- ja kamarimusiikkia, konserttoja, soolosoitin- ja elektronisia teoksia sekä baletin. 2000-luvulla Saariaho on säveltänyt viisi oopperaa, ja kansainvälisesti laajimmin hänet tunnetaankin oopperasäveltäjänä ja lajin uudistajana. Saariaho on saanut lukuisia merkittäviä palkintoja ja kunnianosoituksia ja hänen sävellyksiään on levytetty eri puolilla maailmaa. Saariahon viimeisin suurteos, yleisön ja kriitikkojen ylistämä Innocence-ooppera sai Suomen ensi-iltansa Kansallisoopperassa 21. Lokakuuta 2022. Oopperan seuraava ensi-ilta nähdään Lontoon Royal Opera Housessa 17. huhtikuuta ja esitykset jatkuvat 4. toukokuuta saakka.

Taiteen akateemikon arvonimen saivat nyt myös näytelmäkirjailija, teatteriohjaaja ja dramaturgi Sirkku Peltola sekä performanssitaiteilija Roi Vaara. Arvonimi on elinikäinen, ja sen perusteella ei saa palkkaa. Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11.

Uudet taiteen akateemikot vastaanottivat arvonimensä tasavallan presidentiltä 31.3. Saariaho ei itse päässyt terveyssyistä juhlatilaisuuteen, mutta hänen tyttärensä kapellimestari Aliisa Neige Barrière edusti häntä seremoniassa ja lausui Saariahon kirjoittaman puheen:

"Arvoisa Tasavallan Presidentti, Arvoisa Ministeri Honkonen, Arvoisat kollegat ja akateemikot.

On suuri kunnia ottaa vastaan arvonimi, joka nyt ensimmäistä kertaa Suomen Akatemian lakkautuksen jälkeen myönnetään säveltäjälle. Ymmärrän sen siksi kunnioittavan erikoisella ja tärkeällä tavalla koko työalaani ja säveltäjän ammattiani, ja pidän oleellisena, että tilanteessa jossa terveyteni ei valitettavasti salli minun liittyä seuraanne, sen ottaa puolestani vastaan Aliisa, joka paitsi on tyttäreni, myös uuden sukupolven muusikko.

Kun katson markkinatalouden vallitsemaa maailmaamme, on joskus vaikeata olla miettimättä, kuinka monta uutta säveltäjäsukupolvea jälkeeni vielä tulee. Suomi on maa joka on asettanut musiikin identiteettinsä keskelle, ja noussut kansainväliseen maineeseen nimenomaan musiikkinsa ansiosta. Olen saanut paljon tukea Suomen valtiolta koulutukseni kautta, ja myöhemmin monivuotisten apurahojen muodossa – olen siitä kiitollinen, ja toivoisin samaa nuoremmille kollegoilleni. Mutta pelkään, että kokemani kultainen kausi on nyt jäämässä taaksemme. Nykyisessä Suomessa kulttuuripolitiikkaa pidetään vähäpätöisenä sivuseikkana, jota säädetään ideattomasti ja luovutetaan markkinoille ja jopa äärioikeistolle. Usko siihen, että minun kaltaiseni ihmiset tekevät jotakin tärkeätä, jonka arvoa ei voi mitata vallalla, kunnialla eikä rahalla, ei näytä enää olevan osa yleistä poliittista sivistystä. Siksi tämä arvonimi on tärkeä ele.

Jotta en jäisi Suomen viimeiseksi säveltäjä-akateemikoksi, on monen asian muututtava tässä maassa. On annettava jokaiselle suomalaiselle varhain mahdollisuus harrastaa ja kokea taidetta sen monissa muodoissa. Kaikkien tulisi kokea olevansa näiden kokemusten äärelle tervetullut, ja tulisi voida toivoessaan valita taide ammatiksi. On tärkeää opettaa, että kaiken arvoa ei voi laskea euroina, kaiken merkityksellisyys ei käy ilmi sekunnissa eikä ehkä vuodessakaan: ei tunteiden, ei metsien, ei musiikin. Maailmassa, jossa jokainen helposti elää omassa kuplassaan, on vaarana, että kokonaiset sukupolvet sulkeutuvat sisäänsä, ellei taidekoulutuksen ja taide-elämysten kautta jatketa ovien lakkaamatonta avaamista. Ovia, joiden kautta itsekin pääsin pienen suomalaisperheen tyttönä maailmalle, ja asemaan, johon minulla ei naisena ollut mallia.

Nuoret kollegani, omistan tämän arvonimen teille ja jaan sen kanssanne.

Sen aloittaman ketjun kautta – pysyn teidän seurassanne aina.

Kaija Saariaho"Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaija Saariaho. Kuva: Maarit Kytöharju
Kaija Saariaho. Kuva: Maarit Kytöharju
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
Kirstinkatu 3 B 27
00530 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen juuri Teosto-palkittu sävellys Water kuullaan Oulu Sinfonian tulkintana Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla24.5.2023 12:32:23 EEST | Tiedote

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen huhtikuussa 2023 Teosto-palkinnon voittanut Water-sävellys kuullaan 5. lokakuuta Oulussa järjestettävällä Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalilla. Nykymusiikin erikoismies, erityisen laajasta repertoaaristaan tunnettu saksalainen kapellimestari André de Ridder tarttuu Merkillisiä ääniä -konsertissa Oulu Sinfonian kanssa tämän hetken ajankohtaisimpiin ja kiinnostavimpiin nykymusiikkiteoksiin.

Drag-Leidit Levällään -kesäkiertue murtaa ennakkoluuloja ja tuo drag show’n aurinkoon Pola Ivankan 30-vuotistaiteilijajuhlan siivittämänä8.5.2023 10:53:40 EEST | Tiedote

Drag-Leidit Pola Ivanka (Mika Tepsa) ja Antti Taipale murtavat uudella viihteellisellä esityksellä drag-taiteeseen liitettyjä ennakkoluuloja tuomalla tutut laulut ja hauskat tarinat kesäiselle teatteriyleisölle. Viiden esityksen showkiertueella on tilaa diversiteetille ja yleisö saa laulaa mukana lempihittinsä Drag-Leidien kanssa. Pola Ivanka aloittaa 30-vuotisen taiteilijajuhlansa Drag-Leidit Levällään -ensiesityksestä, joka nähdään Helsingin Bottalla 28. kesäkuuta.

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys, ympäristön tilaan kantaaottava Water voitti Teosto-palkinnon27.4.2023 18:00:00 EEST | Tiedote

Oululais-haapajärvinen säveltäjäkaksikko Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen palkittiin Teosto-palkinnolla teoksellaan Water torstaina 27.4. Musiikkitalolla järjestetyssä Teosto-palkintojuhlassa. Muita tänä vuonna palkittuja olivat Mikko Sarvanne sävellyksillään Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky sekä Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, joka jaettiin nyt 18. kerran. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia sävelteoksia huomioivan Teosto-palkinnon kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.

SADAT LAPINLAHDEN YSTÄVÄT KOKOONTUIVAT TAVASTIALLE TUKEMAAN AVOINTA TAIDE-, KULTTUURI- JA MIELENTERVEYSTYÖTÄ27.4.2023 13:27:23 EEST | Tiedote

Eilen Tavastialla järjestetyssä Lapinlahti-säätiön lanseeraus- ja tukikonsertissa liki 400 Lapinlahden ystävää osoitti vankkumattoman tukensa Lapinlahden alueen nykytoiminnoille ja -toimijoille. Konsertissa oli käsinkosketeltavan lämmin, yhteisöllinen ja positiivinen henki. Uusi Lapinlahti-säätiö on perustettu Helsingin Lapinlahden vanhalle mielisairaala-alueelle viimeisten kymmenen vuoden aikana Helsingin kaupungin ja lukuisten kansalaistoimijoiden yhteistyönä syntyneen taiteiden, kulttuurin, mielen hyvinvoinnin ja pienyrittäjyyden keskuksen tueksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto Lapinlahti-säätiön tukikonsertin suojelijaksi – uusi säätiö lanseerataan Tavastialla ke 26.4. nimekkään artistijoukon musiikin saattelemana18.4.2023 15:00:05 EEST | Tiedote

Uusi Lapinlahti-säätiö lanseerataan nimekkäiden kotimaisten artistien voimin tukikonsertilla Helsingin Tavastialla 26.4. Ulkoministeri Pekka Haavisto on lupautunut konsertin suojelijaksi. Lapinlahti-säätiö perustetaan rahoittamaan Lapinlahden rakennusten peruskorjauksia sekä tukemaan alueen yhteiskunnallisesti arvokasta toimintaa ja kaupunkikulttuuria. Säätiö tarvitaan turvaamaan Lapinlahden mielenterveys-, taide- ja kulttuurityön sekä pienyrittäjyyden toimintaedellytysten jatkuminen ja se tarjoaa Lapinlahdelle kotimaisen ja voittoa tavoittelemattoman, alueen arvojen ja kulttuurihistorian vaalimiseen sitoutuneen omistajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme