Helsingin yliopisto

Taiteiden yö viherkatolla

Jaa
Kumpulan kampuksen Exactum-rakennuksen kattoterassi on avoinna yleisölle torstaina 24.8. klo 17-18.30. Lyhyiden asiantuntijapuheenvuorojen lomassa voi tutustua moderniin viherkattoon ja ihailla näkymiä Vanhankaupunginlahdelle.
Kaupunkimaisemaa pehmentävät vihreät keitaat tarjoavat hengähdyspaikkoja myös ihmisille. Kuva: Taina Suonio
Kaupunkimaisemaa pehmentävät vihreät keitaat tarjoavat hengähdyspaikkoja myös ihmisille. Kuva: Taina Suonio

Viherkattoillassa puhutaan kattojen estetiikasta, niiden hyödyistä luonnolle ja ihmisille sekä kuullaan kokemuksia ja käytännön neuvoja viherkaton perustamista suunnittelevalle.

Kuvittele, että makaat urbaanilla kattokedolla

Ihailet syvän fuksianpunaista ketoneilikkaa tai hennon kissankellon huojumista tuulessa. Kasvien seassa saattaa vilahtaa ketokirkilude ja neitoperhonen voi istahtaa nenällesi. Hengität raikasta ilmaa ja kaupungin äänet etääntyvät kauas. Olet urbaanilla viherkatolla, josta voit laskeutua virkistyneenä takaisin kaupungin vilinään.

– Viherkattotutkimus tuo jatkuvasti uuttaa tietoa viherkattojen hyödyistä, mutta myös haasteista, sanoo yksi illan puhujista, tutkija Marja Mesimäki Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee Viides ulottuvuus - viherkatot ja -seinät osaksi kaupunkia -tutkimusohjelmassa (http://www.helsinki.fi/fifth-dimension), jossa etsitään kestävän kehityksen kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja. Exactumin viherkatto on yksi ohjelman koeviherkatoista.

Viherkattojen käytännön toteutuksesta kertoo maisemasuunnittelija, LuK Taina Suonio. Hän on ollut mukana monissa rakennushankkeissa sekä Helsingin kaupungin viherkattolinjausta valmistelevassa työryhmässä.

Orastavaa estetiikkaa

Ympäristön luovuus kaupunkiympäristössä on sekä ihmisen että luonnonvoimien yhteispeliä. Tutkija Petteri Kummala Suomen arkkitehtuurimuseosta tulee puhumaan kaupunkiluonnon esteettisiä ulottuvuuksia ja viherkattojen orastavasta estetiikasta.

Kypsyvätkö tomaatit tietokoneiden hukkalämmöllä?

Exactumin katolla on koekasvihuone ja tietojenkäsittelytieteen tutkija Samu Varjonen kertoo kokemuksia kasvihuoneen lämmityksestä tietokoneilla Soveltuuko käsittelemätön ulkoilma tietokoneiden jäähdytykseen ja mitä tehdä tietokoneiden tuottamalle hukkalämmölle?

OHJELMA

Torstai 24.8. klo 17-18.30
Gustaf Hällströminkatu 2b, Exactum 4 krs., kattoterassi

17.00-17.10 Urbaanit niityt kaupungin katoilla.
Tutkija Marja Mesimäki, Helsingin yliopisto, Viides ulottuvuus

17.20-17.30 Miksi, miten ja mihin viherkattoja.
Maisemasuunnittelija, LuK Taina Suonio, Roslings Manor Gardens

17.40-17.50 Kaupunkiluonnon estetiikka.
Tutkija Petteri Kummala, Suomen arkkitehtuurimuseo

18.00-18.10 Tietokoneiden tuottaman hukkalämmön käyttö kasvihuoneen lämmitykseen, kaupunkiviljelyä katolla.
Tutkija Samu Varjonen, tietojenkäsittelytieteen laitos, Helsingin yliopisto

 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaupunkimaisemaa pehmentävät vihreät keitaat tarjoavat hengähdyspaikkoja myös ihmisille. Kuva: Taina Suonio
Kaupunkimaisemaa pehmentävät vihreät keitaat tarjoavat hengähdyspaikkoja myös ihmisille. Kuva: Taina Suonio
Lataa
Viherkatto sitoo hulevesiä ja estää katujen tulvimista. Kuva: Taina Suonio
Viherkatto sitoo hulevesiä ja estää katujen tulvimista. Kuva: Taina Suonio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye