Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Taiteilija Pearla Pigaon vuorovaikutteinen teos on valmistunut Vuosaaren lukioon

Jaa

Helsingin Vuosaaren musiikki- ja teknologiapainotteiseen lukioon on valmistunut uusi julkinen taideteos, jota voi soittaa kehon liikkeillä. Taiteilija Pearla Pigaon interaktiivinen installaatio Discoterium levittäytyy rakennuksen portaikon ilmatilaan.

Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Kuva: HAM/Maija Toivanen
Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Kuva: HAM/Maija Toivanen

Discoterium koostuu kahdeksasta ympyränmuotoisesta käsin kudotusta tekstiilistä. Tekstiilikudonnaisten kuviot perustuvat äänitiedostoihin, jotka on käännetty visuaaliseen muotoon kudontaohjeiksi kuvankäsittelyohjelman logiikalla. Yhdessä kudonnaiset muodostavat visuaalisen käännöksen kromaattisen sävelasteikon kahdeksasta ensimmäisestä nuotista. Neljä näistä tekstiilikudonnaisesta toimii instrumentteina.

Pearla Pigaon tausta on niin musiikissa kuin tekstiilitaiteessa. Hän tutkii äänen ja materian suhteita luomalla yhteyksiä sävellyksen ja kutomisen välille. Pigao kutoo sähköä johtavaa metallilankaa tekstiilin kuteen sekaan ja yhdistää kudonnaiset syntetisaattoriin ja siniaaltoja tuottaviin analogisiin oskillaattoreihin. Teoksen lähelle tullessaan soittaja asettuu osaksi teoksen sähkökenttää ja tekstiiliin kudottu metallilanka toimii ikään kuin antennina. Näin taiteilija muuttaa kudonnaiset ääntä tuottaviksi instrumenteiksi, joiden äänentaajuus kohoaa ja laskee sen mukaan, kuinka lähelle teosta soittaja ulottaa kehon liikkeensä. Myös soittajien määrä vaikuttaa syntyvään musiikkiin.

Planetaarinen järjestelmä on taiteilijan mukaan toiminut inspiraationa installaation kaoottiselle sommittelulle ja pyöreille muodoille. Nämä muodostavat vastavoiman rakennuksen kulmille ja suorille linjoille. Teoksen värisävyt puolestaan toimivat harmoniassa arkkitehtuurin kanssa.

Oslossa asuva ja työskentelevä Pearla Pigao (s. 1984) on taiteilija, muusikko ja artesaani. Pigao on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja interaktiivista installaatioistaan. Pigao on pitänyt lukuisia näyttelyitä kotimaassaan ja ulkomailla. Suomessa on aiemmin esitelty Pigaon teos Helsinki Contemporaryn yhteisnäyttelyssä Future Delay vuonna 2019.

Discoterium-teoksen äänitekniikan toteutuksessa Pigao on tehnyt yhteistyötä elektroniikka-asiantuntija Henrik Waarumin (s.  1988) kanssa.

Vuosaaren lukion suunnittelusta on vastannut Verstas arkkitehdit Oy. Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Konalassa, Lauttasaaressa ja Jakomäessä. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi.

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisen taiteen amanuenssi Kristiina Ljokkoi
HAM
puh. 040 507 6031
kristiina.ljokkoi@hel.fi

Kuvat

Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Kuva: HAM/Maija Toivanen
Pearla Pigao: Discoterium, 2022 / Kuva: HAM/Maija Toivanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 21.6.202221.6.2022 18:52:24 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 21.6. päätöstiedote on julkaistu kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta hyväksyi mm. Oulunkylän jäähallin peruskorjauksen ja huoltorakennuksen perusparantamisen hankesuunnitelman, ja kannattaa lainan myöntämistä KOY Namika Areenalle liikuntahallin rakentamiseksi Pakilaan. Lautakunta hyväksyi myös HAM taidemuseon säätiöittämiseen liittyvän esityksen, jos säätiöittämiseen tarvittava lisärahoitus osoitetaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nykyisen talousarvion ulkopuolelta.

Koronapalautumisraha mahdollistaa ennätyksellisen runsaan kulttuuritarjonnan kesällä Helsingissä15.6.2022 15:51:49 EEST | Tiedote

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan saaman koronapalautumisrahan myötä Helsingistä löytyy tänä kesänä ennätyksellinen määrä upeita tapahtumia kaupunkilaisten ja vierailijoiden iloksi. Espan lavalla nautitaan mm. monimuotoisista musiikkiesityksistä, ja Helsingin elävät kadut -tapahtuma tuo stand up -komiikan, performanssit ja katuteatterin keskustan kaduille. Kulttuurikeskukset tarjoavat mm. nuorten Pride-tapahtumia, musiikkikeikkoja ja kaupunkiviljelyä. Uudenlaisilla mikroavustuksilla pyritään puolestaan edistämään kulttuurikentän nopeaa palautumista pandemia-ajasta.

Helsingin elävät kadut (Helsinki Living Streets) will take culture to the streets and invite city residents to enjoy encounters and spending time together in the city centre13.6.2022 10:00:00 EEST | Press release

The City of Helsinki wants to offer residents and performers the opportunity to meet each other after the pandemic and enliven the city centre with summer programme. Helsingin elävät kadut (Helsinki Living Streets) offers cultural programme in five different places in the city centre. The streets will be taken over by music, dance, circus and other performing arts as well as participatory workshops from 16 June to 25 August.

Helsingfors levande gator tar kulturen till gatorna och bjuder in stadsborna till stadskärnan för att njuta av möten och samvaro.13.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Helsingfors stad vill erbjuda invånarna och artisterna möjlighet att träffas i stadskärnan efter coronaviruset och återuppliva stadskärnan med ett sommarprogram. Helsingfors levande gator sprider med sitt kulturprogram ut sig i fem olika områden i stadskärnan. Musik, dans, cirkus och annan scenkonst samt verkstäder tar över gatorna 16.6–25.8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme