Pirkanmaan ELY-keskus

Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävänä

Jaa

Parkanon Tuuli Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Parkanoon Takakangas-Pihlajaharjun alueelle. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 17.11.2022 Parkanossa etäosallistumismahdollisuuksin. Mielipiteitä hankkeesta voi esittää 27.12.2022 asti.

Parkanon Tuuli Oy on toimittanut Pirkanmaan ELY-keskukselle Takakangas-Pihlajaharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen (YVA-selostus). Arviointiselostuksessa esitetään tiedot hankkeesta ja sen vaihtoehdoista sekä arvio hankkeen todennäköisesti merkittävistä ympäristövaikutuksista.

Parkanon Tuuli Oy suunnittelee tuulivoimapuiston rakentamista Parkanon kaupungissa alueelle, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Parkanon keskustan luoteispuolella. Hankealueen koko on noin 2270 hehtaaria. Hankealueelle on suunnitteilla 10–12 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho on 8–10 MW. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Tuulivoimaloiden lisäksi alueelle rakennetaan tarvittavat yhdystiet, voimaloiden väliset huoltotiet, maakaapelointi voimaloiden välille ja sähköasema. Ulkoinen sähkönsiirto toteutetaan uudella 110 kV:n voimajohdolla ilmajohtona tai maakaapelointina.

Arvioitavat vaihtoehdot

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

VE0: Hanketta ei toteuteta.

VE1: Hankealueelle sijoitetaan enintään 12 voimalaa. Kokonaisteho on enintään 120 MW.

VE2: Hankealueelle sijoitetaan enintään 10 voimalaa. Kokonaisteho on enintään 100 MW.

Sähkönsiirron vaihtoehdot:

VE A: Noin 10,6 km pitkä 110 kV ilmajohto hankealueelta itään

VE B: Noin 18,7 km pitkä 110 kV ilmajohto hankealueelta kaakkoon

VE C: Noin 9,5 km pitkä 110 kV maakaapeli hankealueelta koilliseen

Arviointiselostus on nähtävillä 26.10.-27.12.2022 Pirkanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pirkanmaa ja ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajanharjuTuulivoimahankeYVA. Paperikappale on luettavissa seuraavissa toimipaikoissa aukioloaikojen mukaan:

  • Parkanon kaupungintalo, Parkanontie 37, Parkano
  • Kihniön kunnanvirasto, Kihniöntie 46, Kihniö
  • Kurikan kaupungintalo, Laurintie 21, Kurikka
  • Karvian kunnantalo, Kylä-Karviantie 17, Karvia
  • Pirkanmaan ELY-keskus, Attilan aulapalvelu, Yliopistonkatu 38, Tampere.

Arviointiselostus on lisäksi luettavissa kuulutusaikana em. kuntien pääkirjastoissa.

Yleisötilaisuus järjestetään 17.11.2022 klo 17.30–19.30

Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta järjestetään kaikille avoin yleisötilaisuus Parkanon kaupungintalon valtuustosalissa torstaina 17.11.2022 klo 17.30–19.30 etäosallistumismahdollisuudella. Osallistumislinkki ja ohjeet julkaistaan osoitteessa www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajanharjuTuulivoimahankeYVA.

Mielipiteitä voi esittää 27.12.2022 asti

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Kannanotot tulee toimittaa kirjallisesti 27.12.2022 mennessä Pirkanmaan ELY-keskukseen sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pirkanmaan ELY-keskus, PL 297, 33101 Tampere (viitteenä PIRELY/20035/2021).

Pirkanmaan ELY-keskus antaa perustellun päätelmänsä arviointiselostuksesta viimeistään kahden kuukauden kuluttua lausunnon antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä. Perusteltu päätelmä, johon sisältyy yhteenveto arviointiselostuksesta jätetyistä kannanotoista, julkaistaan ympäristöhallinnon verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • www.ymparisto.fi/ParkanonTakakangas-PihlajanharjuTuulivoimahankeYVA
  • Hankkeesta vastaava: Parkanon Tuuli Oy, Jukka Rönnlund, jukka.ronnlund(at)ethawind.com, puh. 040 577 7568
  • YVA-konsultti: Sitowise Oy, Timo Huhtinen, timo.huhtinen(at)sitowise.com, puh. 040 542 5291
  • YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Maria Hakala, maria.hakala(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 118

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Maaseuturahoitus tuotti tulosta Pirkanmaalla – maakuntaan satoja uusia työpaikkoja ja investointeja25.1.2023 08:58:40 EET | Tiedote

Pirkanmaalla on saatu erinomaisia tuloksia viime vuoden lopussa päättyneestä kahdeksan vuotta kestäneestä EU:n maaseudun kehittämisen rahoituskaudesta. Sen myötä Pirkanmaalla rahoitettiin vuosina 2014-2022 kaikkiaan 112 miljoonalla eurolla maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeita, investointeja sekä maatilainvestointeja ja nuorten viljelijöiden aloitustukia. Investointien seurauksena maakuntaan syntyi yli 700 uutta työpaikkaa.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Tevaniemen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta24.1.2023 13:18:12 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Tevaniemen Tuuli Oy:n suunnitteleman Tevaniemen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi pohjaveden suojeluun sekä maisemavaikutusten ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten minimoimiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme