Suomen Vuokranantajat ry

Takauspalveluista kilpailuetu yksityisille vuokranantajille 

Jaa

Vuokrasopimuksissa on perinteisesti sovittu vakuudesta, joka toimii vuokranantajan turvana vuokralaisen mahdollisten sopimusrikkomusten varalta. Vuokramarkkinoilla isojen toimijoiden aloitteesta on kuitenkin viime aikoina yleistynyt käytäntö, jossa vuokralaiselta ei vaadita vakuutta lainkaan. Myös yksityisten vuokranantajien on kyettävä vastaamaan tähän muutokseen.

Vuokrasopimuksessa voidaan sopia vuokralaisen asettamasta enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavasta vakuudesta. Suomen Vuokranantajien jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan vielä tällä hetkellä yleisimmin vuokrasuhteissa käytetty vakuus on kahden kuukauden vuokraa vastaavan summan tallettaminen vuokranantajan tilille. Vakuus palautetaan vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä, jos kaikki vuokrat on maksettu ja asunto on siivottu ja kunnossa tavanomaista kulumista lukuun ottamatta. 

Vaatimus rahavakuuden maksamisesta saattaa joissain tilanteissa muodostua esteeksi vuokrasuhteelle, sillä muuttoon liittyy paljon muitakin kustannuksia - esimerkiksi kaluste- ja tarvikehankintoja. Isot vuokranantajat ovat jo lähteneet vuokraamaan kohteitaan joko kokonaan ilman vakuutta tai vain pienellä rahavakuudella. Tämä kasvattaa asuntojen kysyntää markkinoilla ja on selvä kilpailuetu suhteessa vakuutta vaativiin vuokranantajiin. Mahdollisuus vakuudettomiin sopimuksiin perustuu isojen toimijoiden kykyyn hajauttaa riskiä runsaan asuntokannan turvin.  

Yksityiset vuokranantajat eivät useimmiten pysty hajauttamaan riskiä suuren asuntokannan avulla, joten vastatakseen kovenevaan kilpailuun heidän on etsittävä muita ratkaisuja. 

“Yksi mahdollisuus on ulkopuolisen takauspalvelun käyttö, jossa vuokranantaja ostaa takauksen vuokralaisen mahdollisen sopimusrikkomuksen varalle. Takauspalvelun avulla myös yksityinen vuokranantaja pystyy tarjoamaan joko kokonaan vakuudettomia sopimuksia tai alentamaan vuokralaiselta vaadittavan vakuuden määrää”, toteaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.   

Takauksen avulla vuokranantaja pystyy kattamaan tappioitaan vuokralaisen jättäessä velvoitteensa hoitamatta. Takauspalvelusta maksettava hinta kompensoituu usein jo sillä, että asunnon vuokrattavuus markkinoilla parantuu.   

“Myös vuokralaiset ovat usein valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa, jos pääomaa ei tarvitse sitoa vakuuteen. Vuokranantaja voi myös vähentää takauspalvelusta maksamansa hinnan vuokratulojen verotuksessa”, Koro-Kanerva vinkkaa.  

Vuokranantajan tilille tai erilliselle vuokravakuustilille maksettava vakuus on ollut Suomessa käytäntönä jo varsin pitkään, mutta isojen toimijoiden alkuun panema muutos muuttaa markkinoita vastaisuudessa yhä vahvemmin.  

Suomen Vuokranantajat tarjoaa takausvakuutuksen uutena jäsenetuna 

Esimerkiksi Securentin tarjoama takausvakuutus toimii sijoitusasunnon turvana ja kattaa kaikki vuokralaisen vastuulle kuuluvat velvoitteet aina vuokranmaksun laiminlyönnistä asuntoon syntyneisiin vahinkoihin sekä korjaus- ja siivouskustannuksiin. Suomen Vuokranantajat on ollut mukana kehittämässä palvelua ja tarjoaa takausvakuutuksen uutena etuna jäsenilleen. 

Mia Koro-Kanerva on tyytyväinen uuteen palveluun. 

Olemme vuosien varrella kehittäneet useita uraauurtavia vuokranantajan ja asuntosijoittajan palveluityhdessä eturivin palveluntarjoajien kanssa. Järjestönä tavoitteemme on helpottaa asuntosijoittajan arkea, ja Securentin kanssa yhdessä räätälöity takausvakuutus on erinomainen lisä tarjontaamme.” 

Securentin johtaja Tuukka Fabritius uskoo, että vakuuskäytännöissä tullaan tulevina vuosina näkemään selvä muutos. 

”Olemme ylpeitä, että saamme yhdessä Suomen Vuokranantajien kanssa viitoittaa tietä uudenlaiseen ajatteluun, jossa vuokranantaja määrittää sopivan vakuuden määrän. Malli sujuvoittaa vuokraamista ja sopii erinomaisesti digitaaliseen ympäristöön. Näistä syistä arvioimme vakuuskäytännöissä tapahtuvan muutoksen olevan nopeaa.” 

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:  
Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva, Suomen Vuokranantajat ry, p. 050 303 1615 
Johtaja Tuukka Fabritius, Securent / Vakuutusosakeyhtiö Garantia, p. 0400 370 581 

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. 97 % jäsenistä suosittelee jäsenyyttä. 

Securent on suomalaisen Vakuutusosakeyhtiö Garantian rekisteröity aputoiminimi. Garantia on vuonna 1993 perustettu Finanssivalvonnan valvonnan alainen takausvakuutuksiin erikoistunut yksityinen vahinkovakuutusyhtiö. Garantian ratkaisut kuluttajille kattavat Takaamo- ja Securent –vuokratakaukset, sekä yhteistyökumppaneiden kautta tarjottavat asuntolainojen takaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Koro-Kanerva jyrähtää: ”Kojamon mainos kuvastaa alan vanhoja helmasyntejä”22.3.2019 07:30:00 EETTiedote

Viime päivinä vuokramarkkinoilla kuhinaa on herättänyt valtakunnan yhden isoimman vuokranantajayrityksen radiomainossarja. Mainoksissa painajaismainen pienvuokranantaja utelee yksityisasioita asunnonhakijoilta, marssii vuokra-asuntoon sisään asiasta sopimatta ja kohtelee vuokralaista kaikin puolin huonosti. Mainoksen mukaan isolla vuokranantajalla asukas on turvassa. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan mainos kuvastaa koko alaa yhdistäviä vanhoja helmasyntejä ja kertoo kiristyvästä markkinatilanteesta.

Pääomatuloveroprosentin korottaminen ei kasvattaisi verotuloja 20.3.2019 08:00:00 EETTiedote

Vaalikeskusteluissa pääomaveroprosentin nostoa pidetään helppona tapana rahoittaa vaalilupauksia. Vaikka veronkorotuksia on helppo lupailla, keinona ne eivät automaattisesti toimi. Pääomaveron nosto ei välttämättä nosta kokonaisverokertymää. Pääomaverotuksen kiristäminen kannustaisi yhtiömuotoiseen sijoitustoimintaan, jonka verokanta on alempi ja tällöin verokertymä pienenisi. Asuntomarkkinoilla se voi myös vähentää vuokra-asuntojen määrää ja nostaa vuokratasoja. Verotuksen kiristämisen sijaan tulisi yhdenmukaistaa erilaisten sijoitusmuotojen verotusta.

Vuokranantajat mukaan taloyhtiöiden hallintoon12.2.2019 08:32:38 EETTiedote

Vain joka neljäs yksityinen vuokranantaja on mukana taloyhtiön hallituksessa, selviää Suomen Vuokranantajien tekemästä kyselytutkimuksesta. Kokeneiden asuntosijoittajien aktiivisempi osallistuminen sekä hallitukseen että yhtiökokouksiin hyödyttäisi kaikkia osapuolia, sillä vuokranantaja- ja asukasosakkaiden päämäärät taloyhtiössä ovat samat: huolehditaan kiinteistön oikea-aikaisesta kunnossapidosta ja pidetään taloyhtiön talous tasapainossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme