Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Talentian etiikkapalkinnon saa korona-aikaa peilaava sosiaalityön digitalisaation tutkimus

Jaa

Itä-Suomen yliopistosta valmistuneen Susanna Raution opinnäytetyö sosiaalityön digitalisoitumisen vaikutuksista on voittanut Talentian vuoden 2021 etiikkapalkinnon.

Susanna Rautio on tutkinut sosiaalityön digitalisoitumisen vaikutuksia. Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Susanna Rautio on tutkinut sosiaalityön digitalisoitumisen vaikutuksia. Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskyläläisen Susanna Raution sosiaalityön opinnäyte Eettinen asiantuntijuus digitalisoituvassa sosiaalityössä käsittelee digitalisoituvan sosiaalityön uusia eettisiä kysymyksiä.

– Tutkielmassani halusin selvittää digitalisaation vaikutusta sosiaalityöntekijän arkeen ja asiantuntijuuteen, erityisesti eettiseen osaamiseen, Rautio kertoo. Hän työskentelee tällä hetkellä Ensi- ja turvakotien liiton keskusjärjestössä.

Päätöksen voittajasta teki ammattijärjestö Talentian ammattieettinen lautakunta. Palkittu opinnäytetyö oli lautakunnan mukaan koronan ja siitä seuranneen digiloikan ansiosta hyvin ajankohtainen.

– Tutkielman tulokset ovat kiinnostavia sekä laajalti sovellettavissa tämän päivän sosiaalityöhön, jossa digitalisaatio näyttelee kasvavaa roolia. Sosiaalialan kenttä tarvitsee juuri nyt digitalisaation haittojen ja hyötyjen punnintaa, toteaa Talentian erityisasiantuntija ja ammattieettisen lautakunnan sihteeri Heidi Pekkarinen.

Palkintoraadista Raution tutkimuksen näkökulma on tuore ja oivaltava, sillä digitalisaation ja eettisyyden suhdetta on käsitelty toistaiseksi suomalaisessa sosiaalialan tutkimuksessa melko vähän.

Yhdenvertaisuus ja saavutettavuus keskeisiä

Korona-aika on muuttanut sähköisten palvelujen merkitystä kertaheitolla. Sosiaalityössä on lähdetty rohkeasti kokeilemaan ja otettu käyttöön digisosiaalityön ratkaisuja.

– Digitaalisuuden avulla voidaan tavoittaa ja auttaa ihmisiä, joille verkkoapu riittää. Digitaalinen kanava voi myös toimia yhteydenpitovälineenä tapaamisten välillä, Susanna Raution sanoo.

Keskeistä kuitenkin on, että verkkoympäristössä noudatetaan samoja eettisiä periaatteita kuin kasvokkaisessa työssä.

– Asiakastyön näkökulmasta eettiset kysymykset liittyvät esimerkiksi erilaisten sähköisten palveluiden saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen, Rautio kertoo.

Osalle asiakkaista sähköiset palvelut madaltavat tuen hakemisen kynnystä. Mutta ne, joilla ei ole tarvittavia taitoja tai välineitä, digitalisaatio voi ajaa marginaaliin.

Kasvokkainen työskentely ei kuitenkaan tulevaisuudessakaan häviä, vaan se integroituu esimerkiksi verkossa tehtävään työhön, Rautio pohtii. Digitalisaatio tosiaan muuttaa sosiaalityötä ja asettaa kehittämiselle uusia tarpeita.

– Mutta kaiken työn perustana säilyy osaaminen, johon sosiaalityön arvot ja etiikka kietoutuvat. Keskeistä on pyrkiä auttamaan ihmisiä heidän elinympäristöissään.

Talentian ammattieettinen lautakunta palkitsee vuosittain stipendillä yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta valmistuneen sosiaalialan opinnäytetyön, jonka tekijä on käsitellyt aihettaan ammattieettisellä tavalla tai tuonut esille ansiokasta ammattieettistä pohdintaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Susanna Rautio on tutkinut sosiaalityön digitalisoitumisen vaikutuksia. Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Susanna Rautio on tutkinut sosiaalityön digitalisoitumisen vaikutuksia. Kuvaaja: Hanna-Kaisa Hämäläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Korjaus tiedotteeseen: Kunnissa tikittää lastensuojelun aikapommi – Talentia vaatii välitöntä puuttumista epäkohtiin23.6.2022 12:22:30 EEST | Tiedote

Tänään 23.6.2022 julkaistussa tiedotteessamme oli virhe. Aiemman tiedotteen mukaan Essote ja Siun sote ovat saaneet uhkasakot. Todellisuudessa Essotea ja Siun sotea vasta uhattiin 200 000 euron uhkasakoilla. Essote on jo välttänyt uhkasakon korjattuaan lastensuojelun puutteita. Myös Siun sote pyrkii välttämään uhkasakon muun muassa sitouttamislisän käyttöönotolla. Alla korjattu tiedote.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme