Kiinteistötyönantajat ry

Talouskatsaus 2/2018: Kiinteistöpalvelujen kasvava kysyntä kärjistää alan rekrytointihaasteita

Jaa

Positiivinen taloustilanne ja rakentamisen kasvavat volyymit tukevat kiinteistöalaa ja kasvattavat myös kiinteistöpalvelujen kysyntää. Tämä selviää tuoreesta Kiinteistöalan talouskatsauksesta. Kiinteistöpalvelualan hyvästä vedosta huolimatta alaa jo ennestään vaivaavat vakavat rekrytointihaasteet uhkaavat syödä pohjaa kasvulta.

Kiinteistötyönantajat ry:n jäsenyritykset arvioivat palvelujen kysynnän lisääntyvän kaikilla osa-alueilla ja eri asiakasryhmissä. Syyskuussa toteutetun kyselyn vastaajista 60 prosenttia arvioi kiinteistöalan palvelujen kokonaiskysynnän lisääntyneen edellisten 12 kuukauden aikana. Yli puolet vastaajista odottaa kysynnän kasvavan myös tulevan vuoden aikana.

Positiivisimmat odotukset kohdistuvat siivouspalvelujen, teknisten palvelujen sekä kiinteistöhuollon kehitykseen. Asiakasryhmistä suurimmat kasvuodotukset ovat asunto-osakeyhtiöiden ja ammattimaisten kiinteistösijoittajien palvelutarpeiden kohdalla.

Myös EK:n viimeisimmän suhdannebarometrin mukaan kiinteistöpalvelujen myyntiodotukset ovat positiiviset. Myyntiodotusten kehitystä kuvaava saldoluku on noussut edellisten 12 kuukauden aikana korkeimmalle tasolle viimeisten viiden vuoden ajanjaksolla.

- Kiinteistöpalvelualan suhdannetilanne on tällä hetkellä positiivinen, mutta toimialan talouskehitys niin hyvässä kuin pahassa seuraa muuta taloutta aina jonkin verran jäljessä. Rakentamiseen ennakoitu käänne on jo nähtävissä myönnettyjen rakennuslupien määrän laskuna. Kun tähän lisätään vielä nouseva korkotaso, ei alan hyvään tilanteeseen voi liiaksi tuudittautua, kommentoi talouskatsauksen tuloksia Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén.

Toimenpiteitä tarvitaan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi

Vaikka alan suhdannenäkymät ovat positiivisia, rekrytointivaikeudet ja työvoiman kohtaanto-ongelmat ovat yleisiä kiinteistöpalvelualan jokaisella osa-alueella. Tämä käy ilmi sekä EK:n suhdannebarometrista, että Kiinteistötyönantajien jäsenkyselystä. Kyselyn vastaajista 54 prosenttia ennakoi työvoiman saatavuuden heikkenevän edelleen nykyisestä. Työvoiman saatavuuden koetaan olevan haastavinta siivouspalveluissa, etenkin liikennevälineiden ja toimistojen siivouksessa.

- Rekrytointihaasteiden ratkaisemiseksi on tärkeää, että esimerkiksi maahanmuuttajien työllistymistä helpotetaan työlupakäytäntöjä tehostamalla ja että työnteosta tehdään kaikissa tilanteissa houkuttelevampi vaihtoehto toimettomuudelle. Myös koulutuksen tuottama osaaminen on saatava paremmin ja tasalaatuisemmin vastaamaan kiinteistöpalvelualan tarpeita, Gramén toteaa.

Yrityksissä rekrytointivaikeuksien keskeisimmiksi syiksi nähdään hakijoiden puute avoimiin tehtäviin sekä työkykyisten työttömyys- ja sosiaaliturvan muodostamat kannustinloukut, jotka heikentävät työkykyisten motivaatiota vastaanottaa työtä. Myös hakijoiden riittämätön koulutus ja liian vähäinen alan työkokemus nousivat kyselyssä vahvasti esiin.

Kiinteistöalan talouskatsaus 2 /2018

Lisätietoja: Pia Gramén, toimitusjohtaja, Kiinteistötyönantajat ry, puh. 040 820 7599 tai pia.gramen@kiinteistotyonantajat.fi

Kiinteistötyönantajat ry on kiinteistöalalla toimivien yritysten ja yhteisöjen työmarkkinaedunvalvoja ja kiinteistöpalvelualan toimialajärjestö. Noin 400 jäsenyritystämme tuottavat arvoa suomalaisten arkeen kiinteistöjen hoito- ja ylläpitopalveluilla, erilaisilla toimitila- ja käyttäjäpalveluilla sekä kiinteistöjen hallinnointipalveluilla.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistötyönantajat ry
Kiinteistötyönantajat ry
Annankatu 25
00100 Helsinki

info(at)kiinteistotyonantajat.fihttps://www.kiinteistotyonantajat.fi/

Kiinteistötyönantajat ry on kiinteistöalan työnantajajärjestö ja kiinteistöpalvelualan toimialajärjestö. Tuemme yritysten kilpailukykyä ja kasvua edistämällä koko kiinteistöalan toimintaedellytyksiä. Noin 400 jäsenyritystämme tuottavat arvoa suomalaisten arkeen kiinteistöjen hoito- ja ylläpitopalveluilla, toimitila- ja käyttäjäpalveluilla sekä hallinnointipalveluilla. Työehtosopimustemme piirissä on noin 90 000 työntekijää ja toimihenkilöä.

Kiinteistötyönantajat on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistötyönantajat ry

Siivoojien palkan alentaminen ei ole Kiinteistötyönantajien tavoitteena tes-neuvotteluissa7.2.2018 16:45:48 EETTiedote

Julkisuudessa on esitetty virheellisesti, että Kiinteistötyönantajat ry tavoittelisi työehtosopimusneuvotteluissa 8 prosentin alennusta siivoojien ja huoltomiesten palkkoihin. - Tämä väite ei pidä paikkaansa. Päinvastoin olemme ilmoittaneet Palvelualojen ammattiliitto PAMin neuvottelijoille olevamme valmiita neuvottelemaan yleisen linjan mukaisesta kokonaisratkaisusta, toteaa Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén. Kiinteistötyönantajat ja PAM ovat neuvotelleet tammikuusta alkaen kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevasta työehtosopimuksesta. Neuvotteluissa on tällä hetkellä tauko PAMin aloitteesta. - Toivomme, että PAM palaa neuvottelupöytään mahdollisimman pian. Viime kädessä valtakunnansovittelija voi auttaa löytämään tilanteeseen ratkaisun, Gramén jatkaa. Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 70 000 henkilöä. Lisätietoja: Pia Gramén, toimitusjohtaja, Kiinteistötyönantajat ry, puh. 040 820 7599

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme