SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan oppositioedustajat sotesta: Asiakkaita pompotellaan ja säästötavoitteet jäävät ilmaan

Jaa

Talousvaliokunnan jäsenet Lauri Ihalainen (sd.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Ville Skinnari (sd.), Antero Vartia (vihr.) ja Hanna Sarkkinen (vas.) toteavat tänään valiokunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle annettuun lausuntoon jättämässään eriävässä mielipiteessä, ettei hallituksen sote-malli ratkaise sote-uudistukselle alun perin asetettuja tavoitteita. Päinvastoin. Kansalaisten hyvinvoinnin ja järjestelmän kokonaistaloudellisuuden sijaan on edetty markkinat ja sote-yritysten intressit edellä.

sote-esitys sisältää merkittäviä taloudellisia riskejä. Mikään valiokunnan kuulemissa asiantuntijalausunnoissa ei viittaa siihen, että kokonaiskustannusten kasvun osalta tavoiteltu kolmen miljardin euron säästö voisi realistisesti toteutua. Päinvastoin kustannukset saattavat kasvaa odotettua suuremmiksi. On erittäin suuri riski, että pian ollaan valintatilanteessa: on valittava maakuntien sote-määrärahojen kasvattamisen, palveluiden laadusta ja kattavuudesta tinkimisen ja palvelumaksujen korottamisen välillä.

Hallituksen korostama valinnanvapaus ei toteudu kaikille suomalaisille. Hallituksen kaavailema valinnanvapaus edellyttää toimivaa markkinakilpailua. Jotta se toteutuisi, eri alueilla pitäisi olla riittävä määrä palveluntuottajia ja kilpailuolosuhteiden pitäisi olla tasavertaiset. Katsomme, että ehdotetut toimet eivät riitä takaamaan monipuolisen ja aidon kilpailutilanteen ja palvelutarjonnan syntymistä. Erityiseksi ongelmaksi hallituksen esityksessä muodostuvat haja-asutusalueet, joissa asuu merkittävä osa väestöstä.

Esitys avaa ovet sote-jättien kermankuorinnalle. Palveluntuottajalla on sekä kannustin että kyky valita saman kapitaation tuovista asiakkaista ne, joiden kustannukset ovat keskimääräistä alhaisempia. Yksityisellä sote-keskuksella on intressi valita potilaita, jotka ovat samaan aikaan työterveyspalveluiden piirissä. Näin sote-keskus voi rahastaa samasta ihmisestä kahdesta paikasta, maakunnalta ja työnantajalta. Sote-keskuksilla on myös kannuste lähettää potilaita erikoissairaanhoitoon ja siirtää sitä kautta kustannukset maakunnan erikoissairaanhoitoon. Tätä valikointia ja kermankuorintaa on vaikea rahoitusmalleilla estää.

Hallituksen sote-malli heikentää sosiaali- ja terveyspalveluiden välistä yhteistyötä ja saumattomia palveluketjuja. Jos potilas tarvitsee sosiaalityön palveluita tai erikoissairaanhoitoa, on hänen siirryttävä maakunnan liikelaitokseen, jossa sitten palvelutarpeesta riippuen voi vielä saada asiakassetelin, jota varten pitää vielä siirtyä seuraavalla palveluntuottajalle. Asiakkaiden pompottelu jonosta ja palveluntarjoajalta toiseen lisääntyisi.

Ongelmia on myös järjestelmän läpinäkyvyydessä. Hallituksen esitys ei edelleenkään velvoita sote- yrityksiä julkistamaan kaikkia sellaisia tietoja, joiden pohjalta on mahdollista arvioida yritysten veronmaksun oikeudenmukaisuutta ja verosuunnittelun laajuutta. Maakohtaisen raportoinnin velvoitetta tulisi täydentää niin, että ilmoitettavien tietojen listaan lisättäisiin esimerkiksi tulot, voitto tai tappio ennen veroja, oman pääoman kirjanpidollinen arvo sekä työntekijöiden ja ammatinharjoittajien määrä.

Monen EU-valtiosääntöoikeuden asiantuntijan mukaan Suomen pitäisi ennakoivan oikeusvarmuuden kannalta notifioida valinnanvapausmallinsa komissiolle. On hyvin todennäköistä, että hallituksen esittämien muutosten myötä Suomen järjestelmä olisi ainakin osittain EU:n valtiontukisääntelyn piirissä. Tämän myös valtioneuvosto itse toteaa esityksessään, mutta katsoo siitä huolimatta, ettei notifiointi ole perusteltua. Pahimmassa tapauksessa Suomen järjestelmää jouduttaisiin muuttamaan oleellisesti jälkikäteen, mikäli olisi työlästä, kallista ja aikaa vievää.

Esitetty valinnanvapausmalli tuottaa vakavia riskejä julkiselle taloudelle ja palvelujärjestelmälle. Katsomme, että vaikka sote-uudistusta tarvitaan, niin esitetyssä muodossaan sitä ei voida hyväksyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Ihalainen, 040 561 9721

Johanna Ojala-Niemelä, 050 512 2663

Ville Skinnari, 040 504 8187

Antero Vartia, 045 899 2550

Hanna Sarkkinen, 050 5122606

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lindtman: Orpon almanakassa ei ole koskaan köyhän vuoro14.8.2018 12:25Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hyvä suhdannetilanne vaatii päättäjiltä erityistä viisautta. On tärkeää kohdentaa voimavarat oikein, jotta emme hukkaa positiivista talouskehitystä. Hallituksen talouspolitiikasta syntyy vaikutelma, että oli suhdannetilanne mikä tahansa, aina on hyvä aika rikkaiden uusille veroeduille ja aina on huono aika panostaa perusturvaan. - Kun hallituksen alkutaipaleella taloudessa meni huonosti, oli Sipilän mukaan pakko leikata suomalaisten hyvinvoinnista. Kun nyt taloudessa menee paremmin, hallituksen mielestä nyt ei ole oikea hetki lopettaa perusturvaleikkauksia. - Samalla kun pienituloisilta leikattiin, huono taloustilanne oli hallitukselle peruste jakaa uusia veroetuja apteekkareille, suurmetsänomistajille ja miljoonaperinnöistä nauttiville. Ja nyt kun suhdannetilanne on parempi, ei näihin etuihin kuitenkaan saa koskea. Lindtman esittääkin kysymyksen, onko taloustilanne koskaan oikea oikeudenmukaiselle talouspolitiikalle, vai onko

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Pääministeri Sipilä. Saako hallituksen ministeri puhua mitä huvittaa?11.8.2018 13:41Tiedote

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen tuomitsee jyrkästi ulkoasiainministeri Timo Soinin naisvihamieliset ulostulot koskien Argentiinan senaatin päätöstä hylätä esitys, joka olisi laillistanut abortin maassa. "Timo Soinin toistuvat kannanotot naisten oikeuksia vastaan eivät voi enää jatkua. Ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa mainettamme naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana." "Naisten ja tyttöjen oikeudet tarvitsevat jatkuvasti rohkeita tekijöitä ja puolesta puhujia. Aborttioikeus liittyy olennaisesti lisääntymisterveyteen. Laittomien aborttien seurauksena kuolee vuosittain tuhansia naisia", Haatainen toteaa. Haatainen vaatii pääministeri Sipilältä selkeää vastausta, saako ulkoministeri Soini kulkea puoli vuotta vaaleihin saakka puhumassa maailmalla, mitä huvittaa?

SDP:n Suna Kymäläinen: Kokonaisturvallisuuden parantaminen edellyttää korjausliikkeitä valtion kiinteistöstrategiaan  10.8.2018 13:14Tiedote

Valtioneuvostonkanslian ulkomaalaisten kiinteistöhankintojen turvallisuutta pohtinut työryhmä lisäisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa sääntelyä. Kesäkuussa julkaistussa selvityksessä työryhmä toteaa muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen haastavan nykyisen maankäyttöä koskevan lainsäädännön. Etuosto-oikeus ja lupamenettely ovat askelia oikeaan suuntaan, mutta SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläisen mielestä vaaditaan voimakkaampia muutoksia valtion kiinteistöstrategiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme