Talousvaliokunnan puheenjohtaja Grahn-Laasonen: Nato-jäsenyys vakauttaisi Suomen investointiympäristöä

Jaa

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan Nato-jäsenyys lisäisi Suomen houkuttelevuutta ja vakauttaisi Suomen investointiympäristöä. Grahn-Laasosen johtama valiokunta antoi tänään lausuntonsa hallituksen selontekoon turvallisuusympäristön muutoksesta.

Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Sanni Grahn-Laasosen mukaan Suomen turvallisuusratkaisuilla on vaikutusta myös suomalaisten yritysten taloudelliseen toimintaympäristöön. Talousvaliokunta antoi tänään lausuntonsa hallituksen selontekoon turvallisuusympäristön muutoksesta.

”Tulevilla turvallisuusratkaisuilla ja sillä, miten Suomi asemoi itsensä Venäjän raa’an hyökkäyssodan myötä muuttuvassa geopoliittisessa tilanteessa, voidaan arvioida olevan merkittäviä vaikutuksia siihen, miten kiinnostavana ja turvallisena toimintaympäristönä ulkomaiset sijoittajat ja osaajat Suomea pitävät. Talousvaliokunta katsoo, että Nato-jäsenyys tukisi taloudellisen toiminta- ja investointiympäristön vakautta, Suomeen kohdistuvan maariskin minimointia sekä Suomen houkuttelevan ja turvallisen maakuvan ylläpitämistä pitkällä aikavälillä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Valiokunnan mukaan ulkomaisten sijoittajien suhtautumisessa Suomeen ei toistaiseksi ole havaittu suuria muutoksia Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Valiokunnan kuulemat asiantuntijat ovat arvioineet, että tämän hetken markkinareaktioissa heijastuvat jo odotukset tulevista turvallisuusratkaisuista.

Toisaalta heikkoja signaaleja pääomamarkkinoiden varovaisuudesta on ilmassa, ja valiokunnan kuulemisten perusteella joitain investointeja on laitettu jäihin.

”Arvioisin, että markkinoilla odotetaan Suomen tekevän ratkaisuja, jotka vahvistavat turvallisuuttamme ja selkeyttävät kansainvälistä asemaamme”, Grahn-Laasonen sanoo.

Valiokunnan lausunnon mukaan suurempi kielteinen markkinareaktio voisikin syntyä siitä, jos Suomi ei hakisi Naton jäsenyyttä.

Talousvaliokunta yhtyy selonteon arvioon siitä, että Suomelle keskeistä on reunamarkkinakehityksen välttäminen. Valiokunta toteaa johtopäätöksissään myös, että Suomen menestyksen kannalta keskeistä on se, miten onnistumme sijoittumaan kasvaville markkinoille ja vastaamaan kansainväliseen kilpailuun. Valiokunnan lausunnossa todetaan, että julkisen talouden kestävyydestä huolehtiminen ja kilpailukykyn vahvistaminen ovat välttämättömiä muuttuvassa turvallisuusympäristössä.

Talousvaliokunnan lausunto on ensimmäinen ajankohtaisselonteosta annettu valiokuntalausunto. Talousvaliokunta oli lausunnossaan liki yksimielinen. Vain vasemmistoliiton Johannes Yrttiaho jätti eriävän mielipiteen. Lausunnossaan talousvaliokunta on tarkastellut valtioneuvoston selontekoa keskittyen erityisesti taloudellisen toimintaympäristön, huoltovarmuuden ja energian kysymyksiin.

Valiokunnan lausunto on luettavissa eduskunnan verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen eduskuntaryhmä

00102 EDUSKUNTA

http://www.kokoomus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Valtonen: Nato-jäsenyys selkeyttää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista asemaa17.5.2022 11:57:08 EEST | Tiedote

Kokoomuksen varapuheenjohtajan ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsenen Elina Valtosen mielestä Nato-jäsenyys selkeyttää merkittävällä tavalla Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista asemaa. Se mahdollistaa myös yhä syvemmän eurooppalaisen turvallisuusajattelun. Ulkoasianvaliokunnan mietintö Suomen turvallisuusympäristön muutoksesta ja Nato-jäsenyydestä valmistui tänään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme