Suomen Vuokranantajat ry

Taloyhtiöiden velkaantumisesta johtuvat riskit vahvasti liioiteltuja  

Jaa

Kiinteistöliiton tuore selvitys antaa mielenkiintoista lisätietoa jo pitkään jatkuneeseen keskusteluun taloyhtiölainojen kasvuun liittyvistä riskeistä. Suomen Vuokranantajat havaitsivat alkuvuodesta omaan kyselyynsä perustuen taloyhtiölainojen riskejä liioitellun. Kiinteistöliiton selvitys vahvistaa tätä näkemystä.

Selvityksen tulosten perusteella taloyhtiön kannalta on tärkeintä pitää taloyhtiö hyvässä kunnossa. Suunnitelmallisuus taloudenpidossa ja korjausten tekeminen ajallaan antaa hyvä lähtökohdat taloyhtiön lainaneuvotteluille. Vuokranantajaosakkaiden suhteellisella osuudella ei ollut suurta vaikutusta. Yhtiöissä, joissa vuokranantajaosakkaiden osuus on alle 30 prosenttia, lainansaannissa on kohdannut ongelmia vain vajaat kolme prosenttia vastaajista”, toteaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa.   

Esimerkiksi kaikissa pääkaupunkiseudun taloyhtiöissä oli taloyhtiölainaa keskimäärin 162 euroa neliötä kohden. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakehuoneistojen keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna pääkaupunkiseudulla 3875 euroa neliötä kohden, joten taloyhtiölainan määrä suhteessa asuntojen arvoon on erittäin maltillinen. Pääkaupunkiseudun uusimmissa taloyhtiöissä (2016 tai sen jälkeen valmistuneet) taloyhtiölainoja on keskimäärin 769 euroa neliötä kohdenNäiden asuntojen markkinahinnatkin ovat kuitenkin merkittävästi korkeampia.  

”Huomionarvoista on se, että taloyhtiöt lyhentävät lainojaan ripeästi ja kolmannes taloyhtiöistä on velattomia. Vuosina 2000-2009 rakennetuista taloyhtiöistä hieman yli puolet yhtiöistä ovat jo velattomia ja vuosina 2010-2015 rakennetuissa yhtiöissä velattomien yhtiöiden osuus on jo yli kolmannes. Järjestelmätason riskiä taloyhtiölainojen kasvusta saa etsiä aika isolla suurennuslasilla”, Viljamaa jatkaa.  

Taloyhtiölainoilla merkittävä vaikutus asuntopulan helpottamisessa 

Valtiovarainministeriössä on ollut käynnissä syksystä 2018 alkaen kotitalouksien velkaantumista käsittelevä työryhmä, joka antaa loppuraporttinsa elokuussa 2019. Yhtenä käsiteltävänä teemana ovat olleet taloyhtiölainat ja mahdolliset toimet niiden rajoittamiseksi.  

”Suomen Vuokranantajien näkemyksen mukaan ainoa kestävä ratkaisu asumisen hintatasoon on tarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa. Taloyhtiölainojen yleistymisellä on ollut merkittävä vaikutus asuntopulan helpottamiseksi viime vuosina. Velkaantumistyöryhmän on syytä varoa rajoittamasta taloyhtiölainojen käyttöä liikaa. Taloyhtiölainoille voitaisiin kuitenkin asettaa esimerkiksi 60 % enimmäiskatto asunnon velattomasta hinnasta”, linjaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva 

Suomen Vuokranantajien näkökulmasta huolestuttava piirre on, että taloyhtiöiden lainansaanti vaikeutuu, jos yhtiön osakkaista yli 30% on asuntosijoittajia. 

”Taloyhtiön kannalta on vain etu, jos osakkaissa on mukana yksityisiä vuokranantajia, jotka hajauttavat taloyhtiön riskejä. Jos omistus ei ole keskittynyt yhdelle sijoittajalle, vaan osakkaana on mukana yksityisiä vuokranantajia, on se myös rahoittajien eli pankkien kannalta hyvä asia. Yksityinen vuokranantaja hoitaa lainansa säntillisesti myös tilastojen valossa”, Koro-Kanerva huomauttaa. 

Kiinteistöliitto toteutti taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselyn uudessa muodossa ensimmäistä kertaa helmikuussa 2019. Kyselyyn vastasi yli 3000 taloyhtiöiden edustajaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 17 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Valitse kimppakämppään sopiva sopimusmalli asukkaiden mukaan30.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Muuttaminen kimppakämppään yhdessä kaverin kanssa voi olla varsinkin monelle opiskelijalle houkutteleva vaihtoehto. Kimppakämpässä asuminen on yhteisöllistä ja usein myös asumiskustannukset jäävät pienemmiksi kuin yksin asuessa. Vuokranantaja puolestaan voi saada ison asunnon vuokrattua helpommin useammalle henkilölle. Kimppakämpän vuokrasopimuksen tekemiseen on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Sopimusmalli kannattaakin valita sen mukaan, millainen kokoonpano vuokralle on muuttamassa.

Kesähelteet saapuvat: huomattavan korkeat lämpötilat voivat oikeuttaa vuokranalennukseen 23.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Sääennusteiden mukaan kesälomalaisille on nyt luvassa toivottuja helteitä. Lähes kolmenkymmenen asteen ulkolämpötilat voivat kuitenkin aiheuttaa tukalia hetkiä erityisesti vanhojen rakennusten asukkaille. Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä.

Asuntosijoittamisen alueelliset erot kasvavat: Katso Suomen kaupunkien rankinglista asuntosijoittajan näkökulmasta17.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Suomen Vuokranantajat ry on julkaissut yhdessä Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) kanssa vuosittaisen ennusteen asuntosijoittamisen tulevista tuotoista. Ennusteen mukaan pitkän aikavälin vuokratuotto pysyy edelleen tasaisena, mutta alueelliset erot kasvavat erityisesti asuntojen arvon kehityksessä. Kaupunkirankingissa parhaat vuokratuotot löytyvät pienemmistä yliopistokaupungeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme