Helsingin yliopisto

Tältä se avaruussää oikeasti näyttää

Jaa

Aina kiehtova avaruus tulee Kulttuuritehdas Korjaamolla näyttävästi liki. Avaruustutkijat Kinossa perjantaina 25.8. kello 17.

Tulevaisuudessa avaruussäätä ennustetaan tavallisten sääennustusten tapaan. Hyvä ennuste vaatii tutkimusta Auringon aktiivisuudesta ja Maan lähiavaruuden käyttäytymisestä. Koska avaruussää vaikuttaa esimerkiksi satelliitteihin, energianjakeluun ja navigaatiosignaaleihin, sen tutkiminen on tarpeen.

Avaruussään asiantuntijoina meillä tunnetaan etenkin Helsingin yliopiston avaruustutkijat Minna Palmroth ja Emilia Kilpua.

Vlasiator on supertietokoneita hyödyntävä luotettava avaruussäämalli

Professori Minna Palmroth on ryhmänsä kanssaluonut avaruussäämallin nimeltä Vlasiator. Se on herättänyt huomiota maailmalla, koska sen avulla on saatu ihan uutta tietoa Maan lähiavaruudesta.

- Avaruusfysiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, eikä pienen mittakaavan ilmiöitä voi tutkia irrallaan isosta kontekstista, sen Vlasiator on jo todistanut. Vlasiatorin tulokset tukevat niin vakiintuneita teorioita kuin avaruusalusten avulla tehtyjä havaintoja tapahtumista avaruudessa, mutta ne osoittavat myös täysin uusia ennen havaitsemattomia ilmiöitä, Palmroth sanoo.

Vlasiator käyttää avaruusilmiöiden teholaskentaan supertietokoneita, joten on hyvin mahdollista, että malli paljastaa vielä uutta.

- Onhan sitä odotettavissa. Tulevaisuudessa tutkimme esimerkiksi aaltojen kiihdyttämiä hiukkasia maapallon säteilyvöissä. Tästä on suoraa hyötyä Suomenkin tuleville satelliiteille, hän sanoo.

Koronasta purkautuvat jättiläisplasmapilvet aiheuttavat häiriöitä

Avaruussäämyrskyjä aiheuttavat siis ennen kaikkea Auringon purkaukset. Silloin Aurinko syöksee avaruuteen valtavia magnetisoituneita plasmapilviä jopa tuhansien kilometrien sekuntinopeudella.

Yleensä Maan magneettikenttä suojaa meitä aurinkotuulelta. Mutta jos plasmapilven magneettikenttä on voimakkaasti etelään, se pääsee avaamaan Maan magneettikentän, ja siitä seuraa voimakkaita häiriöitä lähiavaruudessamme.

Jos niin käy, silloin satelliitit saattavat heittäytyvä epäluotettaviksi. Maan päällä avaruussäähäiriöihin taas saa tunnun, kun tietoliikenne ja gps-paikantaminen häiriintyvät tai sähköverkko lakkaa toimimasta.

Avaruusmyrskyt kiihdyttävät myös elektroneja valtaviin nopeuksiin, jotka ilmakehään syöksyessään sytyttävät revontulet taivaalle.

Avaruussää ja -myrskyt Korjaamon Kinossa

Kulttuuritehdas Korjaamo järjestää avaruussäästä kertovan avoimen tilaisuuden perjantaina 25.8. kello 17. Apulaisprofessori Emilia Kilpua näyttää isolla valkokankaalla, miten auringonpurkaukset syntyvät, pyörivät ja sulautuvat. Minna Palmroth esittää Vlasiatorin animaatioiden avulla, miltä avaruussää näyttää. Hän ennustaa myös syksyn avaruuskelejä.

http://stage.korjaamo.fi/fi/ohjelma/stage-talk-saaennusteet-avaruusmatkalle.html

Tervetuloa mukaan!

Lue lisää:

Minna Palmrothin johtama Kestävää avaruustiedettä ja -tekniikkaa tutkiva konsortio nimettiin vastikään Suomen Akatemia tutkimuksen huippuyksiköksi kaudelle 2018-2025. Huippuyksikkö kokoaa yhteen alan ykkösosaajat: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/avaruus-on-hyodynnettavissa-kestavasti

Lue myös:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/mobiilipeli-mars-mania-julkistettiin

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/minna-palmroth-avaruussaan-ennustaja

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tuleeko-ihmisesta-monella-planeetalla-elava-laji

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/avaruustiede-kaupallistamisen-draiverina

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Lääketutka-palvelu luotaa suo­ma­lais­ten ko­ke­muk­sia lääkkeistä23.11.2017 10:34Tiedote

Yhteisöpalvelu Suomi24:n massiivinen keskusteludata on avainasemassa Helsingin yliopiston Citizen Mindscapes -tutkimushankkeessa, jossa perehdytään suomalaisten verkkokeskusteluihin lääkkeistä. Tutkimushankkeen, teknologiayritys Futuricen ja Aller Median yhteistyönä syntynyt Lääketutka-työkalu tarjoaa helppokäyttöisen tavan tutkia ainutlaatuista keskusteludataa, joka perustuu suomalaisten omakohtaisiin kokemuksiin lääkkeiden käytöstä. Uuteen palveluun voi tutustua osoitteessa www.laaketutka.fi.

Nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen21.11.2017 11:57Tiedote

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia seurauksia terveyteen. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennusti 24-vuotiailla naisilla ja miehillä suurempaa painoa, vyötärönympärystä ja psyykkistä pahoinvointia sekä heikompaa itsearvioitua terveyttä 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme