Pirkanmaan ELY-keskus

Talven tulvan jälkeen kevättulva on Pirkanmaalla keskimäärin normaalilla tasolla

Jaa
Järvet täyttyvät kesäkorkeuksiin pikkuhiljaa ympäri Pirkanmaata. Lumet ovat sulaneet maastosta suurimmalta osin. Kevään etenemisessä ja vedenkorkeuksissa on Pirkanmaalla alueellista vaihtelua.
Kevään myötä kasvaneet virtaamat soljuivat Herralanvirran kautta Lempäälässä. Nykyinen tilanne säännöstelypadolta nähtynä huhtikuun lopussa. (Kuva: Tommi Mäkinen)
Kevään myötä kasvaneet virtaamat soljuivat Herralanvirran kautta Lempäälässä. Nykyinen tilanne säännöstelypadolta nähtynä huhtikuun lopussa. (Kuva: Tommi Mäkinen)

Etelä-Pirkanmaalla talven lumimäärä oli tavanomainen, mutta vuoroin satanut ja sitten sulanut lumi pidensi veden virtaamaa jättäen yksittäisen virtaamapiikin pienemmäksi.

- Useaan kertaan sulaneet lumet ovat muuttaneet kevättulvien kulkua ja vaikuttaneet järvien tämänhetkisiin vedenkorkeuksiin, jotka ovat kuitenkin yleisesti lähellä tavanomaista tasoa, toteaa vesitalousasiantuntija Simo Ylönen.

Pohjois-Pirkanmaalla tilanne on sen sijaan melko tavanomainen, ja odotettavissa onkin tavanomainen tai hieman tavanomaista pienempi kevättulva.

- Aivan pohjoisimmassa osassa Pirkanmaata tulvasta on odotettavissa kuitenkin tavallista hieman isompaa, mm. Kyrösjärvellä ja Kauvatsan reitillä tulva on ollut odotettua suurempi, Ylönen jatkaa.

Säännöstellyillä järvillä on tehty tilaa sulamisvesille

Kevättulviin on varauduttu ympäri Pirkanmaata säännöstellyillä järvillä laskemalla järvien pintoja, jotta vesistöissä olisi tilaa ottaa lumen sulamisvedet vastaan.

Suuret säännöstellyt järvet ovat tällä hetkellä lähellä tavanomaisia tasojaan, ja vedenkorkeudet ovat parhaillaan nousussa. Säännöstellyillä järvillä talviaikaiset vedenkorkeudet olivat alkuvuodesta tavanomaista korkeammalla. Kevään sateeton kausi on laskenut virtaamaodotuksia, ja siksi suuressa osassa Pirkanmaata säännöstellyillä järvillä on aloitettu järvien täyttäminen kohti kesän tavoitekorkeuksia. Osa järvistä alkaa olla jo kesäkorkeuksilla.

- Säännöstellyillä järvillä veden pinnat saadaan nostettua normaaleille tasoille kesäksi, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen.

Kesällä korkealla oleva vesi vaikuttaa positiivisesti sekä luontoon että järvien virkistyskäyttöön

Vedenkorkeuksien nousu on tärkeää veneilyn ja ranta-alueiden virkistyskäytön kannalta. Vaikka sateet ovat huhtikuussa olleet hyvin vähäisiä, on talven aikana maastoon kertyneen lumen ja jään sulaminen riittänyt nostamaan järvien vedenkorkeudet tavanomaisille kevätkorkeuksille myös Etelä-Pirkanmaalla.

- Kesän korkeammat vedenkorkeudet järvissä vaikuttavat positiivisesti ekosysteemeihin tukemalla monimuotoisia vesielinympäristöjä ja edistämällä terveitä kasvi- ja pohjaeläinpopulaatioita. Lisäksi korkeammat vedenpinnat ylläpitävät järvialueiden esteettistä viehätysvoimaa, sillä totuttu vedenkorkeus luo kauniin ympäristön asukkaiden ja vierailijoiden nautittavaksi, toteaa vesitalousasiantuntija Simo Ylönen.

Kevään sateilla on vielä mahdollisuus vaikuttaa vesitilanteeseen. Vesitilanne voi muuttua ennustetusta poiketen, riippuen sateiden määrästä.

Järvivedet ovat vielä kylmiä

Pirkanmaan järvet ovat pääosin jo sulaneet ja uimakausi voi hiljalleen alkaa. Innokkaimmat uimarit voivat seurata järvien lämpötilaa internetistä, mutta nykyiset lämpötilat eivät vielä houkuttele uimaan.

- Tällä hetkellä juhannuksen odotetaan olevan vähäluminen, joten eiköhän siihen mennessä myös veden lämpötila ala nousta uimakelpoiseksi, kertoo vesitalousasiantuntija Tommi Mäkinen.

Taulukossa on esitetty Pirkanmaan järvien vedenkorkeudet 27.4.2023 ja suluissa on esitetty erotus pitkän ajan keskiarvoon. Korkeudet ovat metrejä merenpinnasta (N2000-korkeusjärjestelmässä).

27.4.2023

Korkeus merenpinnasta N2000+m

Näsijärvi, Tampere (s)

95,21 (+0,09)

Pyhäjärvi, Näppilä (s)

77,4 (+0,11)

Vanajavesi, Toijala (s)

79,58 (+0,04)

Kyrösjärvi (s)

83,67 (-0,08)

Kukkia, Pälkäne (lt)

87,07 (+0,11)

Längelmävesi, Kaivanto (lt)

84,55 (-0,02)

Keurusselkä (lt), Mänttä

106,17 (+0,27)

Kitusjärvi, Virrat (lt)

116,92 (+0,1)

Tarjannevesi, Visuvesi (lt)

96,69 (+0,25)

Toisvesi (lt)

98,88 (+0,18)

S =säännöstelty, lt = luonnontilainen

Lisätietoja:

Pirkanmaan järvien lämpötiloja (ymparisto.fi)

Vedenkorkeudet vesi.fi-palvelussa (vesi.fi)

Pirkanmaan ELY-keskus:

- Vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103

- Vesitalousasiantuntija Simo Ylönen, p. 0295 036 171

- Vesitalousasiantuntija Tommi Mäkinen, p. 0295 036 116

Seuraa meitä Twitterissä:

www.twitter.com/pirvesi (Vesiasiat Pirkanmaalla)

-  www.twitter.com/pirkanmaanely (Pirkanmaan ELY-keskus)

Avainsanat

Kuvat

Kevään myötä kasvaneet virtaamat soljuivat Herralanvirran kautta Lempäälässä. Nykyinen tilanne säännöstelypadolta nähtynä huhtikuun lopussa. (Kuva: Tommi Mäkinen)
Kevään myötä kasvaneet virtaamat soljuivat Herralanvirran kautta Lempäälässä. Nykyinen tilanne säännöstelypadolta nähtynä huhtikuun lopussa. (Kuva: Tommi Mäkinen)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme