Kustannusosakeyhtiö Otava

Tämä aliarvostettu kotimainen herkku nousee uutuuskirjassa jalustalle

Jaa

Kotimaiset villikalat ovat raikkaita, terveellisiä, ekologisia ja herkullisia – mutta meillä täysin aliarvostettuja.

Kuva: Timo Viljakainen
Kuva: Timo Viljakainen

Janne Rautio on intohimoinen kalamies, kokki ja suomalaisen luonnonkalan väsymätön puolestapuhuja. Uutuuskirjassaan "Suomalaista villikalaa" (Nemo, ilm. 17.05.) hän esittelee kymmeniä kehittelemiään reseptejä, jossa aliarvostuksessa kärvistelevät kotimaiset kalalajit pääsevät kukoistamaan.

Tiesitkö, että leijonanosa Suomessa syödystä kalasta on tuontitavaraa? Ja että vaikka kalan kulutus kasvaa, niin kotimaisen kalan kulutus on laskussa? Janne Rautio uskoo, että syynä on tiedonpuute.

"Kotimaista särkeä heitetään satoja tuhansia kiloja vuodessa suoraan roskikseen. Pieni osa hyödynnetään eläinten rehuna, vaikka graavattu särki muistuttaa maultaan kallista siikaa", hän päivittelee.

Keittokirjallaan Rautio herättelee arvostamaan niitä herkullisia kalalajeja, joita löytyy omista vesistöistämme. Reseptit ovat jalostuneet vuosien kokeilujen tuloksena, kun Rautio on pyrkinyt hyödyntämään koko kalasaaliinsa ja tehnyt siitä herkullista ruokaa.

Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen syntyi esimerkiksi Raution graavisärkiresepti, jossa tarkkaan laskettu suolan, sokerin ja alkoholin suhde sulattaa häiritsevät ruodot täysin huomaamattomiksi.

Villikalat ovat ekologinen vaihtoehto

Toistaiseksi esimerkiksi lohenkasvatus kuluttaa enemmän villiä kalaa kuin kasvatuksella pystytään tuottamaan. Monet rehuksi päätyvistä kaloista voitaisiin yhtä hyvin käyttää suoraan ihmisravinnoksi. Vaikka villikalat usein mielletään roskakalaksi, niiden ravintoarvo on hyvä. Niitä kannattaa suosia ruokana erityisesti ekologisista syistä: ne ovat lähiruokaa, niihin ei kohdistu suurta pyyntipainetta ja rehevöityneissä vesissä ylisuuret särkikalakannat voivat jopa edistää rehevöitymiskehitystä.

Janne Raution haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi p. 045 142 5272 Arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Timo Viljakainen
Kuva: Timo Viljakainen
Lataa
Kuva: Timo Viljakainen
Kuva: Timo Viljakainen
Lataa
Lataa
Lahna nuotiolla. Kuva: Timo Viljakainen
Lahna nuotiolla. Kuva: Timo Viljakainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Katja Kallion Valkokangastuksia tarjoaa valloittavia ja omaperäisiä huomioita elokuvista ja elämästä7.2.2019 13:06:00Tiedote

”Elokuvateatteri on aina ollut turvasatama niille, jotka tuntevat yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta”, sanoo kirjailija, elokuvakirjoittaja Katja Kallio. Valkokangastuksia kuvaa hänen omaa matkaansa kauas muista ihmisistä elokuvateatterin turvaan, ja sieltä takaisin muiden joukkoon. Kirja on täynnä omaperäisiä huomioita elokuvista, tv-sarjoista ja elämästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme