Atena

Tämän kirjan luettuasi aivosi eivät ole ennallaan

Jaa
Aivotutkijan huipputeos kuvaa lukuisin esimerkein aivojen jatkuvaa, hämmästyttävää muokkautumista

David Eagleman: Aivojen ääretön tarina

Ilmestyy 27.5.2021

Ihmislajin menestyksen salaisuus on aivojen käsittämätön muokkautumiskyky. Syntymän hetkellä aivoissa on suhteellisen vähän esiasetuksia, mutta elämä opettaa aivot toimimaan niin, että niistä on mahdollisimman paljon hyötyä siinä ympäristössä, johon ihminen on sattunut syntymään. Siksi aivoja ei oikeastaan voi verrata tietokoneeseen. Tietokoneessa on hardware ja software – rauta ja ohjelmisto. Aivoissa on vain vähän täysin pysyvää hardwarea, koska ohjelmisto muuttaa sitä jatkuvasti.

Aivotutkija David Eaglemanin kiehtova teos päivittää käsityksemme aivojen mahdollisuuksista. Sen lisäksi, että aivot sopeutuvat kulloiseenkin ympäristöön, ne sopeutuvat myös ohjailemaan sellaista kehoa, joka kulloinkin sattuu olemaan käytettävissä. Ihmiskehoon voidaan liittää lisälaitteita, joiden avulla sokeat oppivat näkemään ja kuurot kuulemaan. Aisteja voi korvata toisilla aisteilla; kun äänisignaaleja muutetaan värähdyksiksi iholla, aivot oppivat ymmärtämään ne äänisignaaleina. Miksi tämä on mahdollista? Koska aivomme pystyvät selvittämään, miten lisälaite toimii, ja ottavat sen käyttöönsä.

Aivojen ääretön tarina kertoo yleistajuisesti mutta faktoja kunnioittaen, millainen myllerrys pääkopassamme käy, miten aivoalueet taistelevat elintilasta ja miten jokainen uusi tieto ja kokemus muuttaa aivojamme.

Stanfordin yliopiston professori David Eagleman on tunnettu aivotutkija ja alan popularisoija. Häneltä on aikaisemmin julkaistu maailmanlaajuinen myyntimenestys Aivot – ihmisen tarina

Alkuperäisteos: Livewired. The Inside Story of the Ever-Changing Brain
Suomentaja: Nina Mäki-Kihniä
Kansi: Mika Tuominen

Arvostelukappaleet, haastattelupyynnöt, lisätiedot: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Omakohtainen tietokirja naisten autismista, joka jää usein huomaamatta14.3.2023 10:46:32 EET | Tiedote

Clara Törnvall: Naisia autismin kirjolla Ilmestyy 11.4.2023 Kun toimittaja Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, moni asia hänen elämässään kirkastui: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palaset loksahtivat paikoilleen. Samalla hänelle avautui autististen naisten maailma, jonka tutkimus pitkään sivuutti täysin. Omakohtainen ja pohdiskeleva tietokirja Naisia autismin kirjolla vie neuropsykiatrisiin vastaanottohuoneisiin, kulttuurihistorian syvyyksiin ja keskusteluihin, joissa tavalliset naiset puhuvat autismista. Niin sanottu hyvätasoinen tai lievä autismi käsitettiin kauan poikien diagnoosiksi ja väitettiin jopa, ettei autistisia tyttöjä ole olemassakaan. Tutkijat korostivat poikamaisia erityismielenkiinnonkohteita, eivätkä tunnistaneet tyttöjen tai naisten vastaavia. Edelleen autismi yhdistetään usein miehiin, ja esimerkiksi elokuvissa tai tv-sarjoissa naispuolinen autisti esitetään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme