HSL Helsingin seudun liikenne

Tämän vuoden kaupunkipyöräkyselyiden satoa: pyörä tarjosi vastinetta käyttömaksulleen

Jaa

HSL kysyi syksyllä kaupunkipyöräilijöiden mielipiteitä tämän vuoden kaudesta. Helsingin ja Espoon vastaajat olivat tyytyväisiä etenkin käyttömaksujen selkeyteen ja kohtuullisuuteen. Vantaallakin oltiin kohtuullisen tyytyväisiä pyöräpalveluun.

Helsingin ja Espoon kaupunkipyörien käyttäjät olivat HSL:n tämän syksyn kyselyssä tyytyväisimpiä pyörien käyttömaksujen selkeyteen ja maksut olivat vastaajien mielestä kohtuullisia. Rekisteröityminen pyörien käyttäjäksi sekä käyttöoikeuden ostaminen kävivät helposti. Pyörien käytöstä annettu ohjeistus oli vastaajien mielestä selkeää ja ymmärrettävää.

Tyytymättömimpiä vastaajat olivat pyörien saatavuuteen sekä niiden palautukseen asematelineeseen. Kaupunkipyörien NPS-luku, joka mittaa käyttäjien halukkuutta suositella palvelua muille, oli 48. Luku pysyi korkealla tasolla, mutta se oli hieman heikompi kuin viime vuonna.

HSL:n kyselyyn vastasi syys- ja lokakuussa reilut 4 300 Helsingin ja Espoon kaupunkipyörien käyttäjää. Suurin osa vastaajista oli koko kauden käyttäjiä, jotka polkivat kaupunkipyörillä vähintään muutaman kerran kuussa. Ne, jotka käyttivät pyöriä usein ja polkivat sekä Helsingissä että Espoossa, olivat harvemmin pyöräileviä halukkaampia suosittelemaan palvelua muille.

Tavallisimmat syyt nousta kaupunkipyörän satulaan olivat myös tänä vuonna hyötyliikunta sekä pyörän käyttö joukkoliikenteen korvaajana. Vastaajat myös käyttivät pyöriä ja joukkoliikennettä paljon rinnakkain. Lähes 70 prosenttia vastaajista oli ainakin silloin tällöin yhdistänyt kaupunkipyöräilyn ja joukkoliikennematkaan.

Kaupunkipyörillä poljettiin etenkin asiointi- ja vapaa-ajan matkoja. Pyörien käyttö työmatkoihin lisääntyi hieman vuodesta 2021.

Pyörillä tehtiin Helsingissä ja Espoossa yhteensä noin 2 400 000 matkaa. Pyöriä oli tarjolla yhtä paljon kuin viime vuonnakin eli 4 570. Myös asemia oli käytössä yhtä paljon kuin viime vuonna eli 457.

Vantaan kaupunkipyöräilijät olivat tyytyväisiä asemien kuntoon  

HSL kysyi myös Vantaan kaupunkipyörien käyttäjien mielpiteitä. Pyöräpalvelu sai vastaajilta kokonaisarvosanaksi 3,03 asteikolla 1-5. Parhaat pisteet saivat pyöräasemien kunto ja sijainti, käyttömaksujen kohtuullisuus, asiakaspalvelu sekä pyörien saatavuus. Heikoimmat numerot tulivat pyörien palauttamisesta ja käyttöönotosta.

Vantaan kyselyyn vastasi 106 henkeä.

Vantaalla otettiin tällä kaudella käyttöön uuden järjestelmätoimittajan sovellus, jota kehitettiin kauden aikana. Kehitystyö jatkuu talven aikana ennen seuraavaa pyöräkautta.

Ensi vuoden kaupunkipyöräkauden saa marraskuussa alennuksella

Kaupunkipyöräkausi päättyy sekä Helsingissä, Espoossa että Vantaalla maanantaina 31.10. Marraskuun aikana pyörät ja pyöräasemat kerätään varastoon ja huolletaan uutta kautta varten.

Seuraava kausi alkaa ensi vuoden huhtikuussa ja siihen voi varautua jo hyvissä ajoin. HSL tarjoaa marraskuussa Helsingin ja Espoon ensi vuoden pyöräkautta viiden euron alennuksella eli koko tulevan kauden saa 30 eurolla.

HSL kertoo ensi viikolla kampanjasta lisää muun muassa verkossa osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyorat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kestävän liikkumisen asiantuntija Samuli Mäkinen, HSL, puh. 040 662 4046

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 400 työntekijää, ja liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2021 HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 238 miljoonaa, mikä on yli 60 % Suomessa tehdyistä joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Suur-Espoonlahden ja Suur-Kauklahden bussilinjat uudistuvat 6.2.31.1.2023 09:28:28 EET | Tiedote

HSL päivittää 6.2. Suur-Espoonlahden ja Suur-Kauklahden bussilinjat. Valtaosaa Suur-Espoonlahden liityntälinjoista ryhdytään ajamaan Espoonlahden uuteen bussiterminaaliin Matinkyän sijasta. Uusien metroasemien ja Kauklahden rautatieaseman välille tulee lisää poikittaisia bussiyhteyksiä. Entistä useampi läntisen Espoon bussilinja ankkuroituu molemmista päistään raideliikenteen runkoverkkoon ja alueen joukkoliikenteestä tulee entistä verkostomaisempaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme