Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tammikuussa asepalveluksen aloittavan kannattaa hakea maksuton influenssarokote jo ennen palveluksen alkua

Jaa

Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja. Tammikuussa asepalveluksen aloittavilla on oikeus maksuttomaan influenssarokotukseen samalla tavoin kuin muilla influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluvilla. Ohjeita rokotuksen ajanvaraukseen voi katsoa oman kunnan verkkosivuilta. Influenssarokote kannattaa hakea jo ennen asepalveluksen alkua. 

”Influenssavirus leviää helposti tiiviisti asutuissa olosuhteissa, ja terveidenkin aikuisten influenssa voi olla rajuoireinen. Toipuminen voi viedä aikaa, ja taudin jälkeen voi saada vielä jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen tai sydänlihastulehduksen. Influenssarokote suojaa sekä omaa että muiden terveyttä ja ehkäisee viruksen leviämistä”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner.

Rokotteen voi saada myös asepalveluksen alkaessa

Jos asepalvelukseen astuva ei ole saanut influenssarokotusta syksyn aikana, rokotuksen voi saada myös, kun astuu palvelukseen. Alkuvuodesta otettu rokote ei kuitenkaan välttämättä ehdi antaa riittävää suojaa ennen influenssaepidemian alkamista. Rokotuksesta on kuitenkin hyötyä, sillä eri influenssavirukset kulkeutuvat Suomeen eri aikoina pitkin talvea ja kevättä.

Influenssarokote voidaan antaa myös yhtä aikaa tai millä aikavälillä tahansa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen, kanssa. 

”Myös koronarokotus on hyvin tärkeä varusmiespalveluksen aikana, koska niissä olosuhteissa tartunnat leviävät herkästi. Koronarokotuskin kannattaa siis ottaa viimeistään nyt, jos sitä ei ole vielä ottanut”, Scherleitner sanoo.

Influenssarokotteita edelleen hyvin jäljellä 

Influenssarokotukset ovat edenneet hyvin, ja rokotteita on edelleen hyvin jäljellä. Kansalliseen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta ja 116 000 nenäsumuteannosta. Niillekin paikkakunnille, joista rokotteet ovat tilapäisesti loppuneet, on tulossa lisää rokotteita. Yli 65-vuotiaat ovat ottaneet rokotuksia viime kautta innokkaammin. 

”Valtakunnalliseen rokotusrekisteriin on kirjattu jo noin miljoona annettua kansallisen rokotusohjelman influenssarokotusta, mutta luvussa voi olla puutteita muun muassa tiedonsiirron vuoksi. Mikäli kuulut kansallisen rokotusohjelman kohderyhmään, maksuton influenssarokote kannattaa edelleen hakea”, sanoo Scherleitner. 

Influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa, mutta viime aikoina tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu aiempia viikkoja enemmän influenssa A- ja B -löydöksiä eri puolilta Suomea. Myöskään Euroopassa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut. 

THL seuraa influenssakauden etenemistä ja päivittää ajantasaista influenssakatsausta koko kauden ajan.

Lisätiedot

Varusmiespalveluksen aloittavien influenssarokotukset 
(THL)

Mikä on influenssa? 
(THL)

Influenssarokote
(THL)

Ajantasainen influenssakatsaus 
(THL)

Annetut influenssarokotukset kaudella 2021—2022
(THL) 

Anna Scherleitner 
asiantuntijalääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL 
p. 029 524 8371
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Niina Ikonen
johtava asiantuntija (influenssan seuranta)
THL
p. 029 524 8413
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Hanna Nohynek
ylilääkäri (rokottaminen ja rokotteet)
THL
p. 029 524 8246
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Raskaus altistaa vakavalle koronavirusinfektiolle – raskaana olevat lisätty vakavan koronataudin riskiryhmiin18.1.2022 16:12:53 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle. Riskiryhmien listaus on tuotettu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR) kuullen. Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskinarvioon. Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat. Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden merkitystä myös raskaana oleville. Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä. ”Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla”, kert

THL: Voimakkaiden rajoitustoimien tarkoituksenmukaisuus kyseenalaista, koronastrategiassa tulisi painottaa rokotuksia ja oireisten kotieristystä18.1.2022 15:12:55 EET | Tiedote

THL katsoo, että tärkein keino hillitä omikrontartuntojen aiheuttamaa sairaalahoidon kuormitusta on se, että ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat rokotetaan kolmanteen kertaan mahdollisimman nopeasti. Lisäksi etenkin suurimman tartuntariskin tapahtumia tulee edelleen rajoittaa. THL on julkaissut lausuntonsa valmiuslaista sekä koronan epidemiatilanteesta. Lausuntojen mukaan äärimmäiset sulkutoimet voisivat madaltaa omikronin aiheuttamaa tartuntahuippua, mutta toisaalta todennäköisesti pitkittäisivät tautitilannetta. Tämä saattaisi puolestaan nostaa vakavien tautitapausten riskiä, kun rokotettujen saama suoja vakavaa tautimuotoa vastaan ehtisi heiketä. ”Omikron leviää todella nopeasti. Merkittävä hidastuminen edellyttäisi sitä, että koko väestön kontakteja rajoitettaisiin erittäin voimakkaasti. Tällaisen toimen hyödyllisyys ei kuitenkaan ole yksiselitteistä,” sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve. ”Epidemian pitkittyessä väestön rokotussuoja alkaa hiipua. Pitkittyminen ei myöskään välttämätt

Koronan sairastaminen ei ole este rokotteiden saamiselle – sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta14.1.2022 15:19:40 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut koronavirustaudin sairastaneiden rokotussuositusta. Kaikille 18 vuotta täyttäneille aiemmin rokottamattomille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille koronarokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen. ”Sairastettu koronatauti ei ole esteenä rokotteiden saamiselle. Koronataudin seurauksena muodostuva immuniteetti säilyy ainakin 6–12 kuukautta ja antaa todennäköisesti ainakin osittain suojaa myös eri virusmuunnosten aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan”, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin. Sairastettu koronatauti muodostaa yhtä rokoteannosta vastaavan immuunivasteen. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä rokoteannoksesta vähintään yhtä hyvän vasteen kuin kaksi annosta saaneet, jotka eivät ole sairastaneet koronavirustautia. Jos rokotettu sairastuu koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, vahvistaa sairastettu tauti rokotteilla ai

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme