Business Tampere

Tampere haluaa kasvattaa startup-yritysten määrää

Jaa

Tampereen kaupungin tavoitteena on kasvattaa startup-yritysten määrää ja edistää yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Startup-toimintaa tukemalla luodaan kaupunkiin aloittaville yrityksille toimintaympäristö, joka on kansainvälisesti kilpailukykyinen ja houkutteleva paikka liiketoiminnalle.

Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi
Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi

- Tampereen kasvuekosysteemi tulisi rakentaa riittävän vahvaksi ja keskittyneeksi, jotta kasvuyritykset saavat paikallisesti riittävän vertaistuen ja palveluverkoston, eikä niiden tarvitse menestyäkseen hakeutua kaupunkiseudun ulkopuolelle, sanoo elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Tampereella haasteena on ollut startup-ekosysteemin ja toimijoiden hajanaisuus sekä riittämätön vetovoima. Rantasen mukaan toimivaan ekosysteemiin tarvitaan potentiaalisten kasvuyritysten lisäksi myös kestävällä pohjalla olevaa ja toimivaa rahoitusta. Tampereelta on toistaiseksi puuttunut omat ja myös paikallisiin alkavan vaiheen yrityksiin sijoittavat yhtiöt. Ne mahdollistaisivat sijoitustoiminnan läpinäkyvyyden alkaville yrittäjille, ja paikallinen sparraus johtaa myös useammin paikallisiin sijoituksiin.

– Ainoastaan tilanteessa, jossa molemmat osa-alueet kohtaavat, syntyy alueelle uusia ja kasvavia yrityksiä runsaasti, Rantanen painottaa.

Elinkeinorahastosta vauhtia varhaisen vaiheen yrityksille

Tampereen kaupungin elinkeinorahaston tehtävänä on vauhdittaa ja edistää liiketoiminnan syntymistä ja kehittymistä. Elinkeinorahastosta on päätetty tehdä noin 400 000 euron suuruinen osakemerkintä Suomen vaikuttavuussijoitus oy:öön. Yhtiö osallistuu rahoituskierroksen varoilla noin kymmeneen alkavan yrityksen rahoittamiseen ja varmistaa jatkorahoituksen kahteen lupaavimpaan yritykseen. Vuonna 2017 perustettu yhtiö on siemen- ja varhaisen vaiheen yritysten rahoittamiseen keskittyvä yritys.

– Suomen vaikuttavuussijoitus oy:llä on hyvä näkymä Tampereen yrityskenttään ja se kykenee osallistumaan paikallisten yhtiöiden kehittämiseen. Se on tehnyt viime syksyn aikana jo ensimmäisen sijoituksensa seudulla toimivaan yhtiöön, kertoo elinkeinojohtaja Timo Antikainen.

Startup-yrittäjille oma talo Åkerlundinkadulle

Tredu päätti vuoden vaiheessa muuttaa Åkerlundinkadun toimipisteestä. Tämä avasi kaupungille mahdollisuuden käynnistää hankkeen, jossa synnytetään keskeiselle paikalle, rautatieaseman, yliopistokampuksen ja Pienteollisuustalon yrityskeskittymän naapuriksi startup-talo.

Talosta tulee yhden luukun palvelupiste ja keskittymä startup-yrittäjyydelle. Talon liiketoimintamallin kehittäminen käynnistyy maaliskuussa, ja projektijohtajaksi on nimitetty Tapio Siik 1.3.2019 alkaen. Tavoitteena on avata tila toiminnalle kesän jälkeen.

– Startup-taloon tulee työtilaa erityisesti pienille, alkuvaiheen yrityksille sekä tiimeille, mutta myös startup-toimintaa tukeville toimijoille kuten sijoittaja-, neuvonta- ja kiihdyttämöpalveluille. Jatkossa myös Tribe Tampere ry toimii talossa, kertoo Antikainen.

Tampereen kaupunki ja Business Tampere hakevat parhaillaan operaattoria teollisen yhteistyökiihdyttämön toimintaan. Kiihdyttämö tukee alueen vahvojen teollisuusyritysten kilpailukykyä sekä edesauttaa startup- ja teknologiayritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Palveluntarjoaja julkistetaan huhtikuussa.

Lisäksi startup-yritystoimintaa tuetaan uudella palvelulla: Nordic Startup School -valmennusohjelmalla, joka toteutetaan osana 6Aika – Kasvun ekosysteemit -hanketta. Startupeille ja niistä kiinnostuneille sijoittajille ja yrityksille on myös avattu Startup Tampere -verkkosivusto. Yhteistyössä yritysten kanssa Business Tampere järjestää erilaisia palvelukokeiluja, pilotteja, tapahtumia ja toimia, joilla edistetään startup- ja kasvuyritysten määrän kasvua kaupunkiseudulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Antikainen
Elinkeinojohtaja, Tampereen kaupunki
Timo.Antikainen@tampere.fi
p. 050 321 1279

Kuvat

Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi
Kuva: Veli-Matti Lahdenniemi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja ja houkutella osaavaa työvoimaa sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Palvelemme sinua Tampereen kaupunkiseudun elinkeino-ohjelman mukaisesti asiakastoimialoillamme, joita ovat uudistuva teollisuus, älykkään kaupunkiseudun ratkaisut ja elämystalous. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

AAC Technologies announces Tampere, Finland as their European Headquarters, launches 10 million USD Imaging Research Consortium17.6.2019 16:06:46 EESTPress release

AAC Technologies Holdings Inc. (AAC), a global leading supplier of integrated micro‐component solutions for communication and IT consumer electronics, announced the opening of an R&D center in Tampere in 2018. Now the company announces Tampere as the Headquarters of its European operations. The goal of AAC is to grow Tampere site personnel up to 200 by the year 2025. The investments demonstrate Tampere in Finland as a globally strategic region in the field of imaging, attracting companies from all around the world.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme