Tampereen yliopisto

Tampereen 90-vuotiaista suurin osa asuu omassa kodissaan ja kokee suurta elämäntyytyväisyyttä

Jaa

Suurin osa 90 vuotta täyttäneistä tamperelaisista, 70 prosenttia, asuu omassa kodissaan ja elää omanlaistaan elämää, kertoo Tervaskannot 90+ -tutkimuksen tuorein kysely. Tutkimuksessa tarkastellaan 90 vuotta täyttäneiden tamperelaisten elämäntilannetta, terveyttä ja toimintakykyä sekä muun muassa avun tarvetta. Tänä vuonna postikysely lähetettiin kymmenennen kerran kaikille ikäryhmään kuuluville sekä kotona että pitkäaikaishoidossa asuville noin 2700 henkilölle.

Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall

Vuonna 1995 alkanutta tutkimusta toteuttaa Tampereen yliopisto.

90-vuotiaat ovat monimuotoinen joukko ihmisiä, joista yli 70 prosenttia on naisia, koska naiset elävät keskimäärin pidempään kuin miehet. Elinajanodotteen kehitys on ollut hieman nopeampaa miehillä kuin naisilla, ja miesten osuus hyvin vanhojen joukossa on kasvanut lähes 10 prosenttiyksikköä vuodesta 2001.

Tutkimusaineiston keräämisen aikaan koronapandemia aiheutti vanhoissa ihmisissä huolta terveydestä ja Ukrainan sodan alkaminen herätti heissä muistoja menneisyydestä.

— Vallitsevasta tilanteesta huolimatta, 83 prosenttia kertoi olevansa elämäänsä jokseenkin tyytyväinen ja 78 prosenttia koki yksinäisyyttä vain harvoin. Aikaisempien tutkimustulostemme mukaisesti, lapset ja lasten perhe sekä puoliso ovat tärkein apu jokapäiväisessä elämässä, kertoo Tervaskannot 90+ -tutkimuksen vastuullinen tutkija Linda Enroth.

Koronapandemian aikana oli voimassa rajoituksia, joiden pelättiin vaikuttavan negatiivisesti erityisesti ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn.

— Vaikuttaa siltä, että suuria muutoksia sairastavuudessa ja itsenäisessä pärjäämisessä ei kuitenkaan ole tapahtunut, kun tuloksia verrataan aikaisempien vuosien lukuihin, Enroth toteaa.

Diabeteksen esiintyvyys on hieman kasvanut (19 %) mutta esimerkiksi sydänsairauksien esiintyvyys on pysynyt tasaisena vuosien saatossa (52 %).

Suuri osa 90-vuotiaista elää toimintakykyistä elämää ja tulee toimeen pienen avun turvin. Hyvin vanhojen ihmisten lukumärän kasvaessa, kasvaa kuitenkin myös heidän joukkonsa, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa muistisairauden tai muun toiminnallisen rajoitteen vuoksi.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Terveystieteen tohtori Linda Enroth, linda.enroth@tuni.fi
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta (terveystieteet) ja Gerontologian tutkimuskeskus
Tampereen yliopisto

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Verkkohäirintä vaikuttaa toimittajien ja heidän työyhteisöjensä hyvinvointiin6.2.2023 13:39:49 EET | Tiedote

Tampereen yliopistossa tehty sosiaalipsykologian alan tutkimus osoittaa, että verkossa tapahtuva häirintä on vakava ja laajalle levinnyt ongelma, joka vaikuttaa media-alan ammattilaisten hyvinvointiin Suomessa. Tutkijat peräänkuuluttavat ennaltaehkäisyä ja puuttumista ilmiöön. Muutoin nettikiusaamisella voi olla seurauksia häirinnän kohteena oleville henkilöille, mutta myös laajemmin heidän työyhteisöilleen sekä tiedon avoimuudelle yhteiskunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme