Tampereen ammattikorkeakoulu ja Sydänsairaala kouluttavat sydänpotilaiden hoitotyön asiantuntijoita

Täydennyskoulutuksessa perehdytään sydänpotilaan asiakaslähtöiseen, moniammatilliseen hoitoon ja sen kehittämiseen. Koulutus sisältää muun muassa moniammatillista tiimityöskentelyä, hengityksen ja verenkierron anatomiaa ja fysiologiaa, sydänsairauksia, farmakologiaa sekä tulevaisuuden toimintamalleja ja teknologian hyödyntämistä asiakastyössä.
Koulutus on tarkoitettu terveysalan opistoasteen tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille sairaanhoitajille, jotka työskentelevät sydänsairaiden parissa. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä, ja siitä vastaavat TAMKin hoitotyön lehtorit Gitte Taulo ja Nora Viitala sekä Sydänsairaalan koulutussuunnittelija Jarno Sillman. Kouluttajina on myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääketieteen huippuammattilaisia.
Vuonna 2022 koulutukseen osallistui hoitotyön ammattilaisia eri puolilta Suomea erilaisista toimipaikoista. Sairaanhoitaja Vilma Varjotie Sydänsairaalan Tampereen toimipisteen sydänvalvonnasta osallistui koulutukseen kehittääkseen tietojaan ja taitojaan.
– Koulutus toi lisää motivaatiota ja varmuutta työntekoon. Varma osaaminen vahvistaa myös potilaan luottamusta hoitajaan, hän toteaa.
Työ vaatii monipuolista osaamista ja tarkkuutta
Ennaltaehkäisyn ja hyvän hoidon ansiosta sydänkuolleisuus on vähentynyt Suomessa huomattavasti vuosikymmenien varrella. Tästä huolimatta sepelvaltimotauti aiheuttaa miehillä joka viidennen ja naisilla joka kahdeksannen kuoleman. Sydänsairauksia sairastavien määrä kasvaa väestön ikääntyessä.
– Sydänpotilaiden hoitoon on Suomessa panostettu jo vuosien ajan. Lääketieteen, hoitotyön, teknologian ja farmakologian kehittyminen on vaikuttanut siten, että potilaiden hoitoaika sairaalassa on lyhentynyt. Tämä asettaa hoitotyölle uusia haasteita sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa hoitoketjun eri vaiheissa, Nora Viitala ja Gitte Taulo kertovat.
Vilma Varjotien mukaan sydänsairauksien kirjo on erittäin laaja ja potilaat ovat usein monisairaita. Hoidossa on siis huomioitava monia seikkoja.
– Sydänhoitajan työ vaatii monipuolista osaamista aina ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta potilasohjaukseen. On ymmärrettävä eri sairauksien mekanismeja, hallittava eri hoitomuotoja ja oltava taitoja kohdata potilas. Työ vaatii tarkkuutta ja kykyä itsenäiseen päätöksentekoon. Sydänpotilaat voivat olla hyvin kriittisesti sairaita, jolloin esimerkiksi lääkehoidon toteuttaminen voi olla haastavaa. Työ muuttuu ja kehittyy, joten lisäkouluttautumisesta on hyötyä, hän kertoo.
Hyvä mahdollisuus kaikille sydänpotilaiden hoitajille
Koulutuspalautteissa osallistujat kiittivät koulutuksen monipuolisuutta, tasokkaita luennoitsijoita, yhdessä tekemistä, kliinisten taitojen harjoituksia sekä etäosallistumisen mahdollisuuksia. Vilma Varjotie suosittelee koulutusta kenelle tahansa sydänpotilaiden hoidosta kiinnostuneelle hoitajalle.
– Kouluttajat ja luennot olivat oikein hyviä, ja lähitapaamisissa oli mukava nähdä kollegoita ja kouluttajia. Käytännön simulaatioharjoituksissa oppi paljon turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Sydänpotilaita riittää kaikkialla ja joissain kunnissa on kova tarve sydänhoitajille, joten tämä koulutus ja asiantuntijatehtävään valmistuminen on arvokasta ja tarpeellista.
Seuraavan kerran sydänhoitajan täydennyskoulutus alkaa elokuussa 2023. Haku on auki 11.6.2023 saakka.
Tutustu sydänhoitajan täydennyskoulutukseen
Lisätietoa:
Gitte Taulo, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 5560 086, gitte.taulo@tuni.fi
Nora Viitala, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 040 6374 971, nora.viitala@tuni.fi
Kuva: Emmi Suominen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Marssi seitsemään ihmeeseen – Puolustusvoimien spektaakkelissa mukana TAMKin musiikkiteatteriopiskelijoita7.6.2023 12:10:18 EEST | Tiedote
Puolustusvoimat tuo täysin ainutlaatuisen musiikkielämyksen isoille areenoille loppukesästä 2023. Samuel Harjanteen, Petrus Kähkösen ja Jack Johanssonin käsikirjoittama esitys yhdistää ennenkokemattomalla tavalla sotilasmusiikin, kuviomarssin ja musiikkiteatterin.
”Vihreän Nobelin” saanut Tero Mustonen pelastaa maailmaa hehtaari hehtaarilta5.6.2023 09:29:16 EEST | Tiedote
Tero Mustonen sai huhtikuussa 2023 maailman merkittävimmän ympäristöpalkinnon Goldman Prizen, jota kutsutaan myös vihreäksi Nobeliksi. Mustonen ja Snowchange-osuuskunta ennallistavat luontoa joka päivä.
TAMK alkaa valmentaa maahanmuuttaneita korkeakouluopintoihin15.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä 2023 korkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen maahanmuuttaneille. Koulutuksessa opiskelijat kehittävät suomen kielen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan sekä saavat tietoa erilaisista koulutusvaihtoehdoista. Hakuaika on 1.6.–5.8.2023.
Kuoroakatemia kokoaa ammattikuorolaulajat yhteiskonserttiin Tampereelle11.5.2023 13:56:55 EEST | Tiedote
TAMK Musiikin Kuoroakatemia-hanke huipentuu ammattilaiskuorojen yhteiseen konserttiin Duruflé: Requiem Tampereen tuomiokirkossa lauantaina 13.5.2023 klo 19.
TAMK vie droonikoulutuksen ja droonitoiminnan regulaation osaamista Namibiaan8.5.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista Finnpartnership-rahoituksen tukitoimintohankkeelle, joka avustaa Radai Oy:n liikekumppanuustukihanketta. Kyseessä on TAMKin ensimmäinen hanke tällä rahoituksella, jolla suomalaisten yritykset tekevät yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme