Pirkanmaan ELY-keskus

Tampereen keskustan täydennysrakentamista tulee toteuttaa historiallinen rakennusympäristö huomioiden - Pirkanmaan ELY-keskus valittaa asemakaavasta

Jaa

Tampereen kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 14.12.2020 asemakaavamuutoksen, joka koskee Puutarhakatuun, Aleksis Kiven katuun ja Kauppakatuun kohdistuvaa aluetta. Asemakaavamuutoksella mahdollistetaan mm. korttelin täydennysrakentaminen. Pirkanmaan ELY-keskus on valittanut päätöksestä 28.1.2021 Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Asemakaavan muutos koskee osaa Tampereen keskustan yhdestä vanhimmista kortteleista Keskustorin läheisyydessä. Korttelissa sijaitsee useita rakennushistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja se on merkittävä yhtenäisenä säilynyt osa Tampereen keskustan arvokasta kaupunkikuvaa. Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevat mm. Raatihuone ja Vanha kirkko. Asemakaavamuutoksella on haluttu tehostaa merkittävästi alueen maankäyttöä mm. mahdollistamalla uudisrakentaminen korttelin sisäosiin.

Uudisrakennukset muuttaisivat merkittävästi keskustan kaupunkikuvaa ja historiallista kulttuuriympäristöä

Havainnekuvissa esitetyt uudisrakennukset ovat 7–8-kerroksisia ja ne erottuvat selvästi katusivujen 3–5-kerroksisista suojelluista arvorakennuksista erityisesti Keskustorin suunnasta. Kaavaselostuksessa esitetyt visualisoinnit osoittavat suunniteltujen rakennusten dominoivan ja selkeän heikentävän vaikutuksen kaupunkikuvassa siitä huolimatta, että rakentaminen sijoittuu sisäpihalle. ELY-keskuksen käsityksen mukaan asemakaava ei näin ollen suojaa lain edellyttämällä tavalla rakennetun ympäristön erityisiä arvoja.

Asemakaavan kohteena oleva suunnittelualue sijaitsee osin Hämeenkadun, Hämeensillan ja Keskustorin valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä (RKY). Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet (VAT) edellyttävät RKY-alueiden arvojen turvaamista. Kauppakatu puolestaan on Pirkanmaan maakuntakaavassa luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Asemakaava-alue on kokonaisuudessaan siten joko valtakunnallisesti arvokasta RKY-aluetta tai maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä. 

- ELY-keskuksen näkemyksen mukaan asemakaavan mukainen täydennysrakentaminen heikentäisi rakennetun kulttuuriympäristöalueen ja maakunnallisen arvoalueen arkkitehtonisia, kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja tai vähintäänkin vaarantaisi niiden säilymisen. Kaupunkikeskustan täydennysrakentaminen tulisi selvittää kokonaisuutena ottamalla lähtökohdaksi se, mitä arvokas kulttuuriympäristö kestää ja sopeuttaa uudisrakentaminen olemassa olevaan rakennuskantaan. Nyt hyväksytyn asemakaavan mukaiset korkeat uudisrakennukset muuttaisivat tätä kulttuurimaisemaa merkittävästi, toteaa ylitarkastaja Pauliina Pelkonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.   

Kaupunkikuvan muuttaminen kulttuuriympäristöön vieraalla muotokielellä, käyttötarkoituksella ja mittakaavalla RKY-alueen ja maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön ydinosassa merkitsee ELY-keskuksen näkemyksen mukaan rakennetun ympäristön erityisten arvojen häviämistä.

- Asemakaavassa ei myöskään ole esitetty selvityksiin ja vaikutusarviointiin tukeutuvia perusteluja sille, miksi suunnittelun aiemmassa vaiheessa esitetystä kulttuuriympäristöön sopeutuvasta asemakaavavaihtoehdosta on luovuttu, Pelkonen jatkaa.

Kulttuuriympäristöön liittyvien kysymysten lisäksi ELY kiinnittää huomion siihen, että leikki- ja piha-alueiden riittävyydestä suhteessa uudisrakentamisen määrään ei ole asemakaavassa annettu riittävää selvitystä.

Lisätietoja:

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme