Pirkanmaan ELY-keskus

Tampereen Tarasteen Power-to-Gas-tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointimenettely etenee selostusvaiheeseen

Jaa
Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee Power-to-Gas -tuotantolaitosta Tampereelle. Hankkeen tavoitteena on rakentaa tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Tammervoima Oy:n Tarastenjärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä.

Yhteysviranomaisena toimiva Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma).

Ilmastovaikutusten arviointi pääosassa

ELY-keskus kiinnittää lausunnossaan huomiota ilmastovaikutusten arviointiin monesta eri näkökulmasta. Laitos tuottaa vetyä pilkkomalla vettä vesielektrolyysiprosessissa, joka kuluttaa runsaasti sähköä ja vettä. Toisaalta laitoksella hyödynnetään jätevoimalan savukaasuissa olevaa hiilidioksidia, mikä vähentää hiilidioksidin pääsyä ilmakehään. Metanointiprosessissa vedystä ja hiilidioksidista tehdään metaania, joka toimii polttoaineena raskaalle liikenteelle ja vähentää siten liikenteen päästöjä. Prosessissa vapautuvaa hukkalämpöä hyödynnetään kaukolämpöverkossa, mikä vähentää energian tuottamisen tarvetta muilla tavoin. ELY-keskus toteaa, että laitoksen sähkön- ja vedenkäytön suuren volyymin vuoksi laitoksen energia- ja vesitaseiden kuvaaminen havainnollistaisi kokonaisuutta sekä päästöjen että luonnonvarojen käytön kannalta.

Rakentamisaikaiset vaikutukset luontoarvoihin huomioitava

Ympäristövaikutusten arviointi kohdennetaan hankkeen todennäköisesti merkittäviin ympäristövaikutuksiin, joita ovat laitoksen rakentamisesta aiheutuva melu, tärinä ja pöly, hulevesien hallinta, laitoksen toimintaan liittyvät riskit sekä toisaalta myönteiset ilmastovaikutukset.

Hanke sijoittuu luonnontilaltaan muuttuneelle, valmiiksi teollisuuskäyttöön raivatulle tontille, jonka lähiympäristössä on useita olemassa olevia teollisuustoimintoja. Hankkeen luontovaikutusten arvioinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota hulevesien johtamiseen, jottei läheisen Näätäsuon luonnonsuojelualueen vesitasapaino muutu lajeille epäsuotuisaan suuntaan. ELY-keskus korostaa lausunnossaan, että jo rakentamisvaiheessa tulee huomioida hulevesien hallinta. Lisäksi tulee huolehtia, ettei rakentamisen aikaisesta pölystä ja melusta ole haittaa luontoarvoille.

Laitoksen toiminnan ja rakentamisen aikaiset ympäristö- ja onnettomuusriskit tullaan arvioimaan ympäristövaikutusten arvioinnin selostusvaiheessa. Laitos sijoittuu laajahkolle teollisuusalueelle, jossa on useita muita toimintoja. ELY-keskus toteaa, että riskitarkastelussa on otettava huomioon koko laitoskokonaisuus ja lähiympäristön muut toiminnot.

Seuraavaksi YVA-menettely etenee arviointiselostusvaiheeseen. YVA-menettelyä toteutettaessa ja arviointiselostusta laadittaessa tulee ottaa huomioon hankkeen arviointiohjelma sekä yhteysviranomaisen lausunnossa esitetyt näkökohdat ja vaatimukset.

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan: www.ymparisto.fi/NordicRenGasTampereYVA

Lisätietoja:

  • Hankkeesta vastaava: Nordic Ren-Gas Oy, Lauri Puro, p. 050 300 6043, lauri.puro(at)ren-gas.com
  • YVA-konsultti: AFRY Finland Oy, Annika Tella-Maurin, p. 050 430 6421, annika.tella-maurin(at)afry.com
  • YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue, Katja Sippola, katja.sippola(at)ely-keskus.fi, p. 0295 036 248

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme