Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto aloittaa keskitettyjä tukipalveluita koskevat yhteistoimintaneuvottelut

Jaa

Tampereen yliopisto aloittaa taloudellisiin ja toiminnallisiin syihin perustuvat yliopiston keskitettyjen tukipalveluiden henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelualoite on annettu 13.9.2021. Neuvotteluiden piirissä on noin 1100 henkilöä yliopiston keskitetyistä tukipalveluista.

Yhteistoimintaneuvottelut eivät koske tiedekuntien opetus- ja tutkimushenkilöstöä tai tiedekuntien muuta henkilöstöä. Myös Tietoarkiston (FSD) ja Tutkijakoulun ja Tutkijakollegiumin henkilöstö jää neuvottelujen ulkopuolelle. Porin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa toimivat kansallisen tehtävän rahoituksella palkatut henkilöt eivät kuulu yhteistoimintamenettelyn piiriin.

Neuvotteluiden tavoitteena on löytää keinot yhteensä noin 14 miljoonan euron suuruiseen vuosittaiseen henkilöstökulujen vähentämiseen. Arvioitu henkilöstön vähentämistarve on noin 215 henkilötyövuotta. Neuvotteluissa pyritään kaikin tavoin minimoimaan henkilöstövaikutuksia yhdessä henkilöstön kanssa. Vähennystarve on alustava ja tarkentuu yhteistoimintaneuvottelujen perusteella. Neuvotteluilla pyritään pysyvien rakenteellisten ratkaisujen löytämiseen ja keskitettyjen tukipalveluiden toimintamallin uudistamiseen.

Tampereen yliopistona toimiva Tampereen korkeakoulusäätiö on aloittanut varsinaisen korkeakoulutoiminnan 1.1.2019. Tampereen yliopiston (TaY) ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) henkilöstö siirtyi Tampereen korkeakoulusäätiön (TKS) palvelukseen liikkeen luovutuksen periaatteiden mukaisesti ns. vanhoina työntekijöinä. Tampereen korkeakoulusäätiön varsinaisen toiminnan tulos on ollut kaikilla tilikausilla selvästi alijäämäinen. Vuonna 2020 varsinaisen toiminnan tulos oli -16,1 miljoonaa euroa, vuonna 2019 tulos oli -8,9 miljoonaa euroa ja vuonna 2018 tulos oli -10,4 miljoonaa euroa. Henkilöstökulut ovat korkeakoulusäätiön merkittävin kuluerä.

Tampereen yliopiston saama perusrahoitus laskee kokonaisuudessaan kuluvan vuoden 196,5 miljoonasta eurosta 190,9 miljoonaan euroon vuonna 2022. Taustalla on muun muassa heikompi suhteellinen menestys indikaattoriperusteisen rahoituksen kriteereissä sekä strategiarahoituksen väheneminen erityisesti Tampereen yliopiston fuusiorahoituksen päättyessä.

Tampereen yliopiston on keskityttävä ydintoimintojensa eli tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen edellytysten turvaamiseen. Tavoitteena on saada tukipalvelujen mitoitus vastaamaan paremmin uuden, korkeakoulujen fuusiossa syntyneen Tampereen yliopiston tarpeita.

Rehtori Mari Wallsin mukaan yliopiston toimintaedellytyksistä sen ydintehtävien toteuttamisessa on huolehdittava vaihtelevissakin tilanteissa. ”Taloutemme tasapainottaminen on välttämätöntä yliopiston tulevaisuuden turvaamiseksi. Edessä on erityisesti tukipalveluiden osalta vaikea syksy. Tampereen yliopisto tuntee vastuunsa työnantajana. Hoidamme tämän haastavan, mutta yliopiston kannalta välttämättömän prosessin avoimesti, vastuullisesti ja henkilöstöä muutoksessa tukien”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rehtori Mari Walls
Tampereen yliopisto
puh. 029 4521001

Johtaja Emilia Katajajuuri
Toiminnanohjaus ja hallintopalvelut, Tampereen yliopisto
puh. 040 5515552

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

NYT!-tutkimus: Yhä nuoremmat lapset haluavat osallistua ekokriisin ratkaisemiseen14.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopistossa vuonna 2020 käynnistyneen alaikäisten ympäristökansalaisuutta selvittävän NYT!-hankkeen kenttätyö on aktiivisimmillaan: kuluvan syksyn aikana leirikoulupiloteissa tutkijat viettävät nuorten kanssa aikaa luonnossa seikkailullisten aktiviteettien parissa ja keskusteluttavat heitä siitä, millaisia esteitä ja mahdollisuuksia heillä on toimia ekokriisin ratkaisemiseksi.

Päihteiden käytön koetut hyödyt ja päihdepolitiikan koetut haitat tulisi ottaa julkiseen keskusteluun9.9.2021 11:47:28 EEST | Tiedote

Varsinkin opiskelijoiden parissa käytetyt ”älylääkkeet” ja muut kognitiota mahdollisesti tehostavat psykoaktiiviset aineet ovat viime vuosina herättäneet laajaa kansainvälistä keskustelua. VTM, lääketieteellisen antropologian maisteri Aleksi Hupli tarkastelee kyseistä ilmiötä sosiologian väitöskirjassaan. Väitöskirjan tulokset herättävät useita bioeettisiä ja päihdepoliittisia kysymyksiä laittomiksi luokiteltujen huumeiden ja laillisiksi määriteltyjen lääkkeiden välisestä hämärtyneestä rajapinnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme