Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistolle on myönnetty erityispedagogiikan ja erityisopettajakoulutuksen koulutusvastuu

Jaa
Opetus- ja kulttuuriministeriön esityksen ja valtioneuvoston päätöksen mukaan Tampereen yliopisto saa erityispedagogiikan ja erityisopettajakoulutuksen koulutusvastuun. Koulutuksen suunnittelu ja järjestäminen tapahtuu Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa. Erityispedagogiikan opintojen ja erityisopettajakoulutuksen järjestäminen Tampereella on yksi tapa vastata Pirkanmaan erityisopettajapulaan sekä tukea Tampereella hyvin alkanutta kehityskulkua kohti sellaista koulua ja varhaiskasvatusta, joissa on mahdollisuus yksilölliseen kasvun ja oppimisen tukeen.
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Erityisopettajan koulutus tulee yhdeksi opintosuunnaksi laaja-alaiseen kasvatustieteiden koulutukseen luokanopettajan, varhaiskasvatuksen opettajan ja elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opintosuuntien lisäksi. Tiedekunnassa on juuri käynnissä opetussuunnitelmatyö, minkä vuoksi uuden tutkintokoulutuksen istuttaminen kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan osuu erinomaiseen ajanjaksoon.

– Koulutusvastuun saaminen laajentaa ja vahvistaa rooliamme kasvatustieteiden ja erityisesti opettajankoulutuksen opetuksessa ja tutkimuksessa. Pääsemme aiempaa vahvemmin mukaan kansallisiin ja kansainvälisiin erityspedagogiikan kysymyksiin keskittyvään keskusteluun tutkimuksesta ja opetuksesta, iloitsee koulutuksen varadekaani Anne Jyrkiäinen Kasvatustieteiden ja koulutuksen tiedekunnasta.

Koulutus alkaa yliopiston seuraavan opetussuunnitelmakauden alussa syksyllä 2024 ja siihen valitaan 15 opiskelijaa. Lisäksi suunnitteilla on erillisiä erityisopettajaopintoja, jotka järjestetään aikaisintaan vuonna 2025. Laaja-alainen tutkinto-ohjelma mahdollistaa eri opintosuuntien yhteiset erityispedagogiset opinnot ja niiden sisällyttämisen tutkintoon.

Erityistä tukea saavien oppilaiden määrä on kasvanut

Opettajien erityispedagogisen osaamisen merkitys on viime aikoina tiedostettu samalla, kun tehostettua ja erityistä tukea saavien oppilaiden määrä on kasvanut. Lisäksi koronapandemian aiheuttama oppimisvaje on tuonut omat pedagogiset haasteensa.

– Koulutusvastuu avaa yliopistollemme mahdollisuuden osallistua ratkaisemaan yhteiskunnan kiperiä kysymyksiä, jotka liittyvät muun muassa yhdenvertaisuuteen, moninaisuuteen ja hyvinvointiin. Kasvavana maakuntana Pirkanmaalla oppilasmäärät ovat jatkuvassa kasvussa ja erityisopettajista on jatkuva pula. Erityisesti syrjäisillä alueilla joudutaan usein palkkaamaan epäpäteviä erityisopettajia, Jyrkiäinen kertoo.

Monitahoinen yhteistyö jatkuu ja laajenee

Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa on jo aiempaa osaamista erityispedagogiikan opetuksesta. Erityispedagogiikan perusopintoja on tarjottu kaikille tiedekunnan tutkinto-opiskelijoille Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen tutkintovaatimusten mukaisesti.

Viime vuosina erityispedagogiikan perusopinnoista on kehitetty verkkototeutus yhteistyössä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa Digivisio 2030 -tavoitteiden mukaisesti. Yhteistyötä Tampereen yliopiston normaalikoulun, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen kaupungin sekä seutukunnan kanssa on tarkoitus jatkaa.

– Koulutusavaus mahdollistaa yhteistyön laajentamisen moneen suuntaan. Voimme yliopistona tarjota jatkuvan oppimisen ja työssä kehittymisen koulutuspalveluita ja esimerkiksi räätälöidä täydennyskoulutusta erityispedagogiikan alueelta, Jyrkiäinen sanoo.

– Uskon, että osaamisen jakaminen ja yhteistyö jatkuu ja syvenee muun muassa oppimisen tuen ja hyvinvoinnin teemoissa. Erityisopettajakoulutuksessa tarvitsemme laajan perspektiivin alan tehtäviin, joissa yhteistyökumppaneillamme on runsaasti asiantuntemusta ja meille paljon annettavaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Jyrkiäinen
Koulutuksen varadekaani
Tampereen yliopisto

anne.jyrkiainen@tuni.fi
+358401901754

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Aikuiset luku- ja kirjoitustaitoon tukea tarvitsevat maahanmuuttajat oppivat kieltä kehollisesti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa21.3.2023 14:34:05 EET | Tiedote

Monet maahanmuuttaja-aikuisistamme eivät osaa lukea ja kirjoittaa omalla äidinkielellään. Selviytyäkseen arjessaan Suomessa heidän tulisi kuitenkin oppia sekä suomen kieli että luku- ja kirjoitustaito. FM Laura Eilolan väitöstutkimus tuo esiin, miten tällaiset oppijat hyödyntävät kielenkäytössään ja -oppimisessaan erityisen paljon esimerkiksi erilaisia eleitä, esineitä tai vuorovaikutustilanteen materiaalista ympäristöä. Lisäksi Eilolan tutkimus osoittaa, että aikuiset luku- ja kirjoitustaitoon tukea tarvitsevat maahanmuuttajat oppivat suomea luokkahuoneen lisäksi erilaisissa asiointitilanteissa.

Väitös: Valoon perustuva etäisyystutka ja tekoäly auttavat tulevaisuuden työkoneita ja toimistorobotteja liikkumaan itsenäisesti21.3.2023 11:36:15 EET | Tiedote

FM Jukka Peltomäen väitöskirja tutkii ympäristöstä otetun etäisyyskartan avulla tehtävää paikannusta. Etäisyyskartta mitataan valoon perustuvalla etäisyystutkalla (eng. LiDAR), joka on usein luotettavampi kuin digitaalisen kameran kuva ja toimii eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Otettua etäisyyskuvaa verrataan etäisyysgallerian kuviin tekoälymenetelmällä, jolloin saadaan liikkuvan laitteen tarkka paikka selville. Hyödyntämällä väitöskirjan teknologiaa itseajavat autot ja robotit voivat liikkua autonomisesti sisä- ja ulkotiloissa.

HALKO-hankkeessa tutkitaan hyvinvointialueuudistuksen synnyttämää uudenlaista julkisen hallinnon kokonaisuutta14.3.2023 14:25:44 EET | Tiedote

Tampereen yliopistossa on käynnistynyt laaja tutkimushanke, jossa tarkastellaan hyvinvointialueiden ja kuntien välistä suhdetta, johtamista ja valtionohjausta. HALKO-hanke on osa valtioneuvoston kanslian koordinoimaa tutkimus- ja selvitystoimintaa (VN TEAS), jolla tuotetaan tietoa julkisen hallinnon päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toimintakäytäntöjen tueksi.

Tampereen yliopisto, THL ja Suomen Akatemia ovat mukana uudistamassa eurooppalaisia sote-järjestelmiä14.3.2023 13:54:32 EET | Tiedote

Osana Horizon Europe -puiteohjelmaa käynnistetty Transforming Health and Care Systems -kumppanuusohjelma tukee kansallisten sotejärjestelmien uudistumista ihmislähtöisemmiksi, vaikuttavammiksi ja tasa-arvoisemmiksi. Suomesta ohjelmassa ovat mukana Tampereen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Suomen Akatemia. Kumppanuusohjelma kestää seitsemän vuotta ja sen kautta ohjataan runsaat 300 miljoonaa euroa tutkimukseen, innovaatioihin ja niiden toimeenpanoon.

Yhteishaku ja avoimen väylän haku alkavat: Tampereen yliopisto tarjoaa uudet robotiikan ja energiamurroksen koulutukset13.3.2023 11:31:42 EET | Tiedote

Tampereen yliopistossa on tarjolla yli 3 500 opiskelupaikkaa kevään toisessa yhteishaussa ja avoimen väylän haussa. Haettavana on yliopiston suomenkielisiä kandidaatti-, kandidaatti- ja maisteri- sekä maisterikoulutuksia yhteensä 182 hakukohteessa. Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestetään yliopistojen avoimen väylän haku. Molemmat haut alkavat keskiviikkona 15.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme