Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi johtaja Antti Kaunonen

Jaa

Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi on nimitetty tekniikan tohtori, Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen. Rehtori Mari Walls julkisti Vuoden Alumni -nimityksen lukuvuoden avajaistilaisuudessa 7.9.

Antti Kaunonen. Kuva: Riku Niemi
Antti Kaunonen. Kuva: Riku Niemi

Vuoden Alumni​ on kunnianimitys, jonka kantaja edustaa yliopiston tuottamaa osaamista. Vuoden Alumni tekee omalta osaltaan näkyväksi yliopiston vaikuttavuutta ja alumnien merkitystä ympäröivälle yhteiskunnalle.​

— Olen tamperelainen, täällä kasvanut ja kouluni käynyt. Lukion jälkeen silloinen Tampereen teknillinen korkeakoulu oli minulle luonnollinen ja selvä valinta. Itse asiassa valtaosa luokkani pojista suuntasi opintoihin Hervantaan. Yhteys yliopistoon on säilynyt kiinteänä läpi työurani, kertoo Antti Kaunonen Kalmarin toimitiloissa Tampereen Ruskossa, jotka sijaitsevat Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen läheisyydessä

—Tuskin olisimme täällä Ruskossa ilman yliopistoa ja Hervannan kampusta. Teemme tiivistä yhteistyötä tutkimushankkeissa ja meillä on paljon opiskelijoita erilaissa tehtävissä, Kaunonen sanoo.

— Yrityksellemme kiinteät suhteet Tampereen yliopistoon merkitsevät mahdollisuutta uuden luomiseen ja kehittämiseen sekä ankkurin tapaista kiinnekohtaa. Yliopisto on ennen kaikkea osaamiskeskittymä. Toimintomme ovat hyvin kansainvälisiä, mutta teknologiaosaamisemme keskittyy ja kasvaa täällä Tampereella.

Antti Kaunonen tuntee hyvin tamperelaisten yliopistojen historian ja vahvuudet. Hän oli mukana TTY-säätiön hallituksessa Tampere3-hankkeen aikana, jolloin Tampereen teknillisen yliopiston, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhdistymistä valmisteltiin.

— Monialaisuus, uudenlaiset tieteenalojen yhdistelmät ja yhteistyö ovat nykyisen korkeakouluyhteisön vahvuus. Tarvitsemme tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen uudenlaista yhteistyötä.

Kaunonen on työuransa aikana asunut noin 15 vuotta ulkomailla.

— Esimerkiksi Saksassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa, joiden kaikkien käytännöt tunnen hyvin, yliopiston ja yritysten yhteistyö ei ole niin kehittynyttä ja vakiintunutta kuin meillä. Osaamme Suomessa yhteistyön ja sille on jo pitkät perinteet. Elinkeinoelämä, yliopisto ja rahoitusjärjestelmä muodostavat meillä eräänlaisen kolmion, joka toimii hyvin.

Antti Kaunonen
Tekniikan tohtori, MBA
Cargotec Oyj, Kalmar Automation Solutions SBU:n johtaja, 2015-
Tampereen teknillinen korkeakoulu, professori (osa-aikainen), 1998–2007
Tampereen teknillisen yliopiston säätiö, hallituksen jäsen, 2014–2018
Jiangsu Rainbow Heavy Industries Co. Ltd., Shenzhen, Kiina, hallituksen jäsen 2017-2019
Glaston Oyj, Suomi, hallituksen jäsen 2017-toistaiseksi
Petrozavodskin yliopisto, Venäjä, kunniatohtori, 2005

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vuoden Alumnin haastattelupyynnöt:
viestinnän ja markkinoinnin yhteyspäällikkö Minna Puntila,
040 849 0503, minna.puntila@tuni.fi

Kuvat

Antti Kaunonen. Kuva: Riku Niemi
Antti Kaunonen. Kuva: Riku Niemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Vanhemmat eivät aina saa riittävästi tukea lapseen kohdistunutta väkivaltarikosta tutkittaessa20.9.2021 09:51:17 EEST | Tiedote

Suomessa tutkitaan hyvin monimuotoisia lapsiin kohdistuvia väkivaltaepäilyjä rikoksena. Tietyissä tilanteissa poliisi voi pyytää virka-apua terveydenhuollosta epäilyn selvittämiseksi ja myös lapsen suojelulliset tarpeet on huomioitava selvittämisen aikana. YTM Essi Julinin väitöstutkimus osoittaa, että monialainen viranomaistoiminta aiheuttaa vanhemmille monenlaisia seurauksia, kun heidän lapseensa kohdistunutta väkivaltaa tutkitaan.

Tulevaisuuden pehmeät robotit liikkuvat valon avulla20.9.2021 09:06:25 EEST | Tiedote

Pehmeä robotiikka on nopeasti kehittyvä tutkimusala, mikä pyrkii tuottamaan uusia pehmeisiin materiaaleihin pohjautuvia ratkaisuja nykyisin käytössä oleville metallikuorisille roboteille, joiden liikettä ohjataan sähköllä. Lupaavimmat materiaalit pehmeiden robottien valmistuksessa ovat ”älykkäät”, ulkoisiin ärsykkeisiin reagoivat polymeerit, joiden liikettä voidaan ohjata käyttämällä polttoaineena valoenergiaa.

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

NYT!-tutkimus: Yhä nuoremmat lapset haluavat osallistua ekokriisin ratkaisemiseen14.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopistossa vuonna 2020 käynnistyneen alaikäisten ympäristökansalaisuutta selvittävän NYT!-hankkeen kenttätyö on aktiivisimmillaan: kuluvan syksyn aikana leirikoulupiloteissa tutkijat viettävät nuorten kanssa aikaa luonnossa seikkailullisten aktiviteettien parissa ja keskusteluttavat heitä siitä, millaisia esteitä ja mahdollisuuksia heillä on toimia ekokriisin ratkaisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme