Helsingin kulttuurikeskus

Tanssijan ja viulistin duetto "Sielunpalautus" kutsuu kokemaan yhteisöllisyyden voimaa

Jaa

Vanhat kulttuurit tuodaan nykyaikaan tanssitaiteilija Gabriela Aldanan ja säveltäjä Tuomas Rounakarin duetossa. Teos saa ensi-iltansa 20.6.2017 Kulttuurikeskus Caisassa.

Gabriela Aldana
Gabriela Aldana

Sielunpalautus tarkastelee rituaalin merkitystä tässä päivässä. Sen maailma rakentuu ikivanhasta symboliikasta, laulusta ja noitarummusta eli kannuksesta, sekä lavalle heijastetuista luontokuvista.

"Sielunpalautus on muinainen parannustekniikka, joka kyetään suorittamaan vain shamaanin voimien avulla. Kun ihminen kohtaa traumatisoivan kokemuksen osa hänen sielustaan lähtee kehosta. Tämä reaktio on eräänlainen selviytymismenetelmä, joka suojaa ihmistä trauman aiheuttaman kärsimyksen täysimittaiselta kokemiselta. Jos ihminen ei kuitenkaan saa sielunsa lähtenyttä osaa pian takaisin, hän alkaa voida huonosti - hän sairastuu joko fyysisesti tai psyykkisesti tai molempia. Uskon edelleen, että sielunpalautus on yksi shamaanien päätehtävistä, mutta koska maailma on muuttunut ja myös ihminen on muuttunut niin valtavasti niistä ajoista kun olimme yhtä luonnon kanssa, meidän jokaisen on kiireesti otettava sielunpalautuksesta oppia, jotta voimme pelastaa ihmislajin kuolemasta sukupuuttoon” kertoo Gabriela Aldana.

Gabriela Aldanan teos on saanut vahvan inspiraationsa suomalais-ugrilaisen shamanismin ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen maailmankuvasta. Se on kannanotto ihmisten ja maapallon selviytymisestä, itsen kokoamisesta uudelleen ja uudelleen, sielun palautuksesta ja ihmisten luonnon yhteyden tärkeydestä.

Koreografi Gabriela Aldana on kotoisin Chilestä ja asunut Suomessa 17 vuotta. Hän on ollut lapsuudesta asti tekemisissä Chilen alkuperäiskansan Mapuche-heimon ja myöhemmin muiden Latinalaisen Amerikan alkuperäiskansojen kanssa. Suomessa hän on opiskellut Suomalaisen Samanismin Keskuksessa Johannes Setälän ja Susanna Aarnion johdolla. Hän on esiintynyt Amerikassa ja Euroopassa ammattilaisena tanssitaiteilijana 24 vuotta.

Tuomas Rounakari on helsinkiläinen säveltäjä, viulisti ja (FM) etnomusikologi. Hän on säveltänyt musiikkia elokuviin, näyttämölle ja konserttisaleihin pienistä kokoonpanoista aina sinfoniaorkesteriin asti. Hänen sävellyksensä ovat ansainneet kansainvälisiä palkintoja, mm. Toronto Cameratan kilpailussa, sekä Pro Musica säätiön palkinnon. Viulistina Tuomas Rounakari tunnetaan parhaiten shamaaniviuluesityksestä, jolla hän on esiintynyt Suomessa, Saksassa, Unkarissa, Venäjällä ja USA:ssa. Etnomusikologina Rounakari on tehnyt kaksi dokumenttielokuvaa: henkilökuvan itkijä Martta Kuikasta sekä Hantien porouhrauksesta kertovan lyhytelokuvan Veriuhri. Lokakuussa 2004 Rounakari esitteli oman itkuvirteen pohjautuvan jousiorkesteriteoksensa Sorbonnen yliopistolla Pariisissa järjestetyssä ICMS8 konferenssissa. (Lähde: Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus KEK)

Konsepti, ohjaus, tanssi ja lavastus: Gabriela Aldana-Kekoni
Sävellys, viulu ja esitys: Tuomas Rounakari
Esiintyjät: Tuuli Malla, Orvokki Weckström, Aura Antikainen, Heru Reksoprodjo
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Valokuvat: Susanna Aarnio

---

Esitykset

tiistai 20.6. klo 19-19:45 (ensi-ilta), liput 10/7€
keskiviikko 21.6. klo 19-19:45, liput 10/7€

Kulttuurikeskus Caisa / Sali
Mikonkatu 17 C, 00100 Helsinki

Tuotanto: Gabriela Aldana Kollektiivi
Yhteistyössä: Kulttuurikeskus Caisa

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: tuottaja Johanna Rissanen, Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa
johanna.rissanen@hel.fi (09) 310 37798, 040 351 3797
tanssija-koreografi Gabriela Aldana-Kekoni, Gabriela Aldana Kollektiivi,spirals.gak@gmail.com

Kuvat

Gabriela Aldana
Gabriela Aldana
Lataa
Lataa
Tuomas Rounakari
Tuomas Rounakari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kulttuurikeskus
Helsingin kulttuurikeskus

HELSINKI

http://www.hel.fi/kulttuuri

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kulttuurikeskuksen tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala?publisherId=60579873

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kulttuurikeskus

Klovnien itsenäisyyspäivä avaa kuukauden mittaisen International Clown Festival 2017 -tapahtuman30.3.2017 14:09:40 EESTTiedote

International Clown Festival 2017 on klovneriaa esittelevä ja klovnerian parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä huhtikuussa 2017. Vuoden 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, jonka aikana on koottu klovnimaailman rakennusaineksia; tutkimusta, luovuutta, sosiaalisuutta sekä ilon ja naurun terveystietoa.

Kiinalaista uutta vuotta eli kevätjuhlaa vietetään Helsingissä Keskuskadulla 27.1.17.1.2017 08:00:00 EETTiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat värikkäin lyhdyin koristellulla Keskuskadulla perjantaina 27.1.2017. Talvisessa juhlahumussa ovat mukana Pekingistä saapuvat taidokkaat esiintyjäryhmät sekä kiinalaiset uudenvuoden markkinat herkkukojuineen. Perinteisen kiinalaisen uudenvuoden ohjelman lisäksi tapahtumassa nähdään mm. kiinaksi laulavat muumit, jäänveistotaituruutta sekä kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvaa Taipinggu-tanssia, paperileikkausta ja olkitaidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme