Tapaturmavakuutuskeskuksella jo vuosisata työtä takana - Suomalaisia työtapaturmia turvattu 100 vuotta
Suomen Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto perustettiin lauantaina 27. maaliskuuta 1920 Helsingissä. Sittemmin nimi muuttui Tapaturmavakuutuslaitosten liitoksi ja vuoden 2016 alusta Tapaturmavakuutuskeskukseksi (TVK).
Tapaturmavakuutuskeskuksen tehtävät ovat nykyään pitkälti samat kuin sata vuotta sitten liittoa perustettaessa. Lakiin perustuvaa työtapaturmavakuuttamista harjoittivat Suomessa silloin ja harjoittavat edelleenkin yksityiset vakuutusyhtiöt. TVK:n keskeisin tehtävä ja olemassaolon perusta on vakuutusyhtiöiden työn ja yhtenäisen käytännön tukeminen sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanon koordinointi.
”Tilastoimalla työtapaturmia ja ammattitauteja ja tutkimalla työtapaturmiin ja ammattitauteihin liittyviä riskejä edistämme osaltamme suomalaisen työn turvallisuutta”, toimitusjohtaja Janne Reini kuvaa.
TVK kerää tietoa työtapaturmista, tutkii ja analysoi sitä ja viestii havaintojaan kehityksestä eteenpäin yhteiskunnassa. Lisäksi TVK muun muassa korvaa vakuuttamattomassa työssä sattuneet vahingot. TVK valvoo myös, että kaikki työnantajat ottavat työtapaturmavakuutuksen.
”Vietämme 100-vuotisjuhlapäiväämme tahoillamme etätöissä työn merkeissä. Koronavirustilanteen vuoksi jouduimme siirtämään juhlapäivänä pidettäväksi suunniteltua juhlaseminaariamme. Juhlimme satavuotistaivaltamme varmasti vielä myöhemmin, kun koronavirus on ensin selätetty ”, toteaa Tapaturmavakuutuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Reini.
Suomessa oli liiton perustamisen aikaan 12 kotimaista ja yksi ulkomainen työtapaturmavakuutusta myöntävä vakuutusyhtiö. Tänään Tapaturmavakuutuskeskuksen jäseniä ovat 11 työtapaturmavakuutusta harjoittavaa vahinkovakuutusyhtiöitä, Valtiokonttori sekä Mela. TVK:n hallinnossa ovat mukana myös keskeiset työmarkkinoiden keskusjärjestöt, joiden kanssa TVK tekee tiivistä yhteistyötä vakuutuksen kehittämisessä.
Työtapaturmavakuutus täyttää 125 vuotta
Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on Suomen vanhin sosiaalivakuutus. Ensimmäisestä työtapaturmavakuutuksesta Suomessa säädettiin 125 vuotta sitten vuonna 1895. Suomi oli neljäs maa maailmassa, joka päätti säätää työntekijöiden tapaturmien korvaamisesta.
Nykyinen lakisääteinen työtapaturma- ja ammattitautivakuutus koskee kaikkia työsuhteessa töitä tekeviä työntekijöitä. Myös yrittäjä voi vakuuttaa itsensä vapaaehtoisesti. Korvausperusteet on määritelty työtapaturma- ja ammattitautilaissa, mutta ne tunnetaan melko heikosti.
”Vakuutusturva konkretisoituu - onneksi - yhä harvemmin tänä päivänä, kun työturvallisuus paranee. Lain mukaan korvattavien ammattitautienkin määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Olemme tehneet ja tulemme edelleen tekemäänkin töitä sen eteen, että kansalaiset tuntisivat nykyistä paremmin työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen tarjoaman turvan pääpiirteet” kertoo Reini.
Vakavien työtapaturmien seurauksista maksetaan korvauksia vuosikymmeniä. Vanhimmat yhä maksussa oleva työtapaturmat ovat sattuneet 1930-luvun lopulla. Vakavan työtapaturman korvaukset rahastoidaan, mikä on taannut sen, että toimeenpanojärjestelmä on vakavarainen ja kykenee kattamaan vuosikymmeniä kestävät korvausvastuut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna SinkkiläViestintäpäällikkö
Puh:0404504261sanna.sinkkila@tvk.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Tapaturmavakuutuskeskus koordinoi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa, tilastoi korvatut työtapaturmat ja ammattitaudit, korvaa vakuuttamattomassa työssä sattuneet työtapaturmat ja aiheutuneet ammattitaudit sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden noudattamista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Työtapaturmia sattui vuonna 2020 ennätyksellisen vähän17.2.2021 09:05:00 EET | Tiedote
Vakuutuslaitokset korvasivat 103 700 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa vuonna 2020. Korvatuista työtapaturmista 87 500 sattui työpaikalla työtehtävissä ja 16 200 asunnon ja työpaikan välisellä matkalla.
TVK:n arvio vuodesta 2020: Työtapaturmat vähenevät jopa 15 %14.10.2020 16:09:53 EEST | Tiedote
Tapaturmavakuutuskeskuksen laatiman, historiansa ensimmäisen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Lukumäärän laskuun vaikuttaa muun muassa koronasta johtuvat rajoitustoimet ja etätöihin siirtyminen.
TVK:n arvio vuodesta 2020: Työtapaturmat vähenevät jopa 15 %2.10.2020 06:00:00 EEST | Tiedote
Tapaturmavakuutuskeskuksen laatiman, historiansa ensimmäisen ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien lukumäärä vähenee tänä vuonna noin 10-15 % vuoteen 2019 verrattuna. Lukumäärän laskuun vaikuttaa muun muassa koronasta johtuvat rajoitustoimet ja etätöihin siirtyminen.
Ensimmäiset terveydenhoitohenkilöstön koronasairaudet katsottu ammattitaudeiksi26.6.2020 08:25:06 EEST | Tiedote
Tapaturma-asiain korvauslautakunta on käsitellyt kesäkuun loppuun mennessä 38 korona-altistuksesta tehtyä lausuntopyyntöä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen perusteella. Näistä 26:ssa tapauksessa katsottiin kyseessä olevan ammattitauti.
Vuonna 2019 sattui 104 000 työpaikkatapaturmaa ja 24 000 työmatkatapaturmaa13.2.2020 07:35:00 EET | Tiedote
Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkoarvion mukaan vuonna 2019 palkansaajille sattui yhteensä noin 104 000 työpaikkatapaturmaa sekä noin 24 000 tapaturmaa kodin ja työpaikan välisillä matkoilla.
Tuorein tilasto: Vuokratyössä sattuneiden työtapaturmien määrä kasvoi vuonna 201818.12.2019 09:19:42 EET | Tiedote
Tuorein tilasto työtapaturmista kertoo, että työtapaturmien määrä ja taajuus pysyivät ennallaan vuonna 2018 edelliseen vuoteen verrattuna. Sen sijaan vuokratyössä tapahtuneiden työtapaturmien määrä kasvoi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme