Tampereen yliopisto

Tapio Visakorpi aloittaa Tampereen yliopiston tutkimuksesta vastaavana vararehtorina 1.1.2022

Jaa

Uuden vararehtorin mielestä on tärkeää luoda tutkijoille ympäristö, missä he voivat menestyä. Myös tutkimusrahoitusta pitää miettiä uudella tavalla.

LT Tapio Visakorpi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
LT Tapio Visakorpi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

LT Tapio Visakorpi aloittaa Tampereen yliopiston tutkimuksesta vastaavana vararehtorina 1.1.2022. Visakorpi toimii tällä hetkellä lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan dekaanina. 

Keskeisimmäksi asiaksi uudessa tehtävässään Visakorpi näkee tiedekuntien tukemisen.

– Tärkeintä on luoda sellainen ympäristö, missä tutkijat pärjäävät ja menestyvät. Koen tärkeäksi kehittää myös yli tiedekuntarajojen ja yliopistotasolla tapahtuvaa toimintaa, Visakorpi sanoo.

Visakorpi aloittaa viisivuotisen kautensa tutkimuksesta vastaavana vararehtorina tuulisessa tilanteessa. Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston fuusioituminen vuonna 2019, sitä seuranneet yhteistoimintaneuvottelut ja meneillään oleva kampuskehitys kulkevat arjessa väistämättä mukana.

– Turbulenssi on tyypillistä, kun tehdään näin iso fuusio kuin meillä. Se on ikävää, mutta ohimenevänä ilmiönä sen kyllä kestää. Yliopiston menestymisen kannalta on kuitenkin tärkeää, että töyssyt saadaan tasaantumaan ja päästään rakentamaan tietä eteenpäin, Visakorpi sanoo.

– On myös hyvä muistaa, että yt-neuvotteluiden ja kampuskehityksen taustalla on pyrkimys siihen, että taloudellisista rajoitteista huolimatta pääsisimme kehittämään muun muassa tutkimustoimintaa ja meillä olisi voimavaroja siihen. Nyt suoritettavilla toimilla tehdään niitä voimavaroja.

Rahoitusleikkauksiin on vastattava aktiivisilla toimenpiteillä

Tapio Visakorpi on huolissaan tutkimuksen asemasta ja rahoituksesta Suomessa. Mutta hänelle se tarkoittaa sitä, että pitää ryhtyä toimenpiteisiin eikä jäädä tuleen makaamaan.

– Selkeä viesti yhteiskunnassa on ollut, että talous on tiukka ja leikkaava. Yliopistoindeksit on pääosin leikattu tai puolitettu, tutkimusrahoitusta on vähennetty ja esimerkiksi Business Finlandin rahoitus yliopistoille on romahtanut. Säätiöt ovat pelastaneet paljon varsinkin lääketieteen alalla, sillä niiltä saatu rahoitus on lisääntynyt. Suomi turvaa nyt tutkimusrahoituksen osalta paljon niihin, Visakorpi toteaa.

Kun meneillään on lisäksi kallis soteuudistus ja julkisia varoja on rajallisesti, Visakorpi ei näe, että tutkimukseen saataisiin paljon lisärahaa.

Visakorven mielestä olisikin tärkeää miettiä rahoitusta uudella tavalla. Nyt pitäisi selvittää, miten olemassa olevalla rahoituksella voidaan luoda lisää rahoitusta ja millaisia uusia rahoituslähteitä on olemassa. Lisäksi pitäisi keksiä, miten yliopisto voi houkutella enemmän yrityksiä tekemään yhteistyötä.

– Yliopistollamme on hieno mahdollisuus, kunhan vain teemme asiat oikein. Täällä tehtävässä tutkimuksessa näkyy paljon hyvää ja minulla on täysi usko tulevaisuuteen, Visakorpi sanoo.

LT Tapio Visakorpi

Nimitettiin syöpäbiologian dosentiksi Tampereen yliopistoon vuonna 1996.

Syöpägenetiikan professori Tampereen yliopistossa vuodesta 2002.

Palkittiin vuoden nuorena tutkijana vuonna 1999.

Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen vuodesta 2007.

Lääke- ja biotieteiden tiedekunnan dekaani vuodesta 2017.

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan dekaani vuodesta 2019.

Toimii tällä hetkellä Eemil Aaltosen Säätiön ja Tays Tukisäätiön hallituksissa ja vuoden loppuun asti Suomen Syöpäsäätiön hallituksessa. Kuuluu lisäksi Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston hoitotoimikuntaan.

Aloittaa tutkimuksesta vastaavan vararehtorin viisivuotiskauden Tampereen yliopistossa 1.1.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapio Visakorpi, 050 318 5829, tapio.visakorpi@tuni.fi

Kuvat

LT Tapio Visakorpi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
LT Tapio Visakorpi. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Koronaviruksen estäviä lääkeaineita tunnistettiin uuden tutkimusmenetelmän avulla25.1.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet ja kokeellisesti validoineet olemassa olevia lääkkeitä, jotka estävät SARS-CoV-2-viruksen tartunnan niin villin tyypin kuin Delta-muunnoksen osalta. Integroimalla useita bioinformatiikan ja keminformatiikan lähestymistapoja he pystyivät nopeasti seulomaan suuren määrän yhdisteitä ja priorisoimaan lupaavia lääkeaihioita COVID-19:n hoitoon.

Väitös: Analytiikalla voidaan tehostaa toimintaa ja kilpailukykyä sekä luoda digitaalista liiketoimintaa sosiaali- ja terveysalan yrityksissä19.1.2022 10:07:13 EET | Tiedote

Data ja liiketoiminta-analytiikka ovat avainasemassa digitalisaation hyödyntämisessä ja muodostavat kilpailuetua monissa yrityksissä eri toimialoilla, myös yksityisellä sosiaali- ja terveyssektorilla. Toiminnan tehostaminen, digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehitys sekä uudet liiketoiminta-avaukset luovat yrityksille arvoa. Kauppatieteiden maisteri Milla Ratia tutkii väitöskirjassaan analytiikan arvonluontia.

Väitös: Johtajien kognitiot määräävät tahdin yritysten kansainvälistymisprosesseissa18.1.2022 09:32:27 EET | Tiedote

Vaikka johtajien päätökset ovat merkittävässä roolissa yritysten kansainvälistymisessä, käännämme yllättävän harvoin huomiomme siihen, miten kansainvälistymistä ohjaavat päätökset muodostuvat. KTM Aleksi Niittymies pyrkii väitöskirjassaan avaamaan johtajien päätöksentekoprosessien roolia yrityksen kansainvälistymisessä ensiksi tutkimalla, kuinka johtajien kognitiot vaikuttavat yrityksen kansainvälistymiseen ja toiseksi esittämällä keinoja, joiden avulla yrityksen kansainvälistymisen kognitiivisia perusteita voidaan tutkia tulevaisuudessa entistä paremmin.

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme